Mengenali anggota-anggota faraj dan fungsinya (18SX)

Adalah sangat penting kita mengenali bahagian-bahagian faraj terutamanya bagi kaum lelaki yang ingin mendirikan rumahtangga untuk persiapan ketika memberi nafkah batin kepada si isteri serta yang akan melahirkan zuriat nanti. Istilah-istilah penting pada bahagian luar faraj dan dalam faraj perlu diketahui oleh setiap suami sebagai asas bagi mengetahui cara merangsang dengan baik ketika jima’ khasnya. Terdapat dua bahagian iaitu Faraj Luar dan Faraj Dalam.

A. Bahagian-bahagian luar faraj dan Fungsinya adalah seperti berikut:

AMARAN !!! HANYA KEPADA YANG BENAR-BENAR INGIN TAHU SAHAJA KLIK DI SINI …..

1. Bibir Luar atau Pintu faraj (Labia Majora)

Ia adalah daging kembar sebelah luar yang ditutupi bulu ari-ari. Ia berfungsi menutupi lubang faraj ketika tidak berjima’ , dan merasai sentuhan buah zakar ketika bersetubuh. Bahagian ini mempunyai deria rasa seperti buah zakar lelaki.

2. Bibir Dalam atau Daun keladi (Labia Minora)

Bahagian daging kembar sebelah dalam, terletak di antara dua bibir luar dan bersambung dengannya. Ia meliputi urat jarum dan kelentit dan amat peka terhadap sentuhan. Ianya adalah bahagian yang paling disukai oleh perempuan bila disentuh kerana kelazatannya lembut.

Cara menyentuh dan membelainya ialah dari bahagian dalam, kerana bahagian ini berupaya mengeluarkan mazi bagi melicinkan rangsangan. Berfungsi merasai batang zakar semasa bersetubuh dan bahagian dalamnya di selaputi mazi apabila ghairah. Kelentit itu seperti pucuk keladi berada di bahagian atas bibir dalam dan bahagian paling menonjol pada bibir dalam. Rangsangan kuat padanya berlaku apabila suami menjimai’ dari Makam Kanan atau Makam Kiri. Makam Kanan dan juga Makam Kiri terkandung dalam Rahsia Makam Yang Lima .

3. Biji Kelentit atau Biji keladi (Clitoris)

Ia daging kecil sedikit yang menonjol di atas kelentit dan ditutupi oleh daging kelentit. Ia adalah hujung urat jarum. sangat peka terhadap sentuhan dan menimbulkan ngilu. Deria rasa padanya adalah seperti kepala zakar yang kecil.

4. Urat Jarum atau Urat kelentit

Ia adalah urat kecil yang berakhir pada biji kelentit. Ia adalah urat yang mengalirkan darah ke kelentit dan mengambil isyarat rangsangan seluruh kelentit. Ia seperti batang zakar yang kecil dan akan membesar apabila ghairah. Ianya merupakan paling penting dari nafsu luar. Nafsu urat jarum boleh dibangkitkan dengan samada menyentuhnya dengan sangat perlahan, atau menggosok dengan perlahan ke bawah dan ke atas, atau dipegang dengan jari telunjuk dan ibu jari, atau dicubit perlahan – lahan, atau disentuh atau ditekan dengan keapala zakar. Jika dirangsang dengan betul, wanita boleh mencapai inzal.

5. Lubang faraj atau Lubang rahim (Vagina)

Ia adalah saluran di mana zakar dimasukkan. Pada dindingnya, ia mempunyai perasa-perasa dan mengeluarkan mazi baginya mengurangkan geseran zakar dan kepala zakar. Ia juga mepunyai otot-otot seperti bentuk cincin bagi mengembang dan menguncup lantas boleh mengemut batang zakar ketika bersetubuh. Otot – otot ini juga membuatkan lubang faraj boleh menyesuaikan dengan apa saja zaiz zakar. Di dalamnya juga mengalir mazi dari rahim.

B. Bahagian-bahagian di dalam faraj dan Fungsinya adalah seperti berikut :-

Faraj seseorang wanita adalah organ yang membenarkan pengeluaran darah kitaran haid, membenarkan organ kemaluan lelaki dan sperma untuk masuk semasa bersetubuh serta tempat pengeluaran bayi semasa proses bersalin.

1. Faraj (Vagina) seseorang wanita adalah organ yang membenarkan pengeluaran darah kitaran haid, membenarkan organ kemaluan lelaki masuk serta keluar dan sperma untuk masuk semasa bersetubuh serta ‘jalan’ pengeluaran bayi semasa proses bersalin. Panjang faraj adalah 10 cm dan kelebarannya adalah 7.5 cm dengan cervik terletak di atas bahagian faraj.
 
2. Pintu Rahim (Cervix) atau lebih dikenali sebagai pangkal rahim adalah bahagian asas kepada rahim. Cervik adalah laluan kepada pertemuan sperma dan telur, laluan yang membenarkan pengeluaran darah semasa kitaran haid berlaku dan juga tempat laluan pengeluaran bayi semasa proses bersalin. Rahim mempunyai panjang sekitar 7.5 cm, lebarnya ialah 5cm dan kedalamannya sekitar 2.5cm. Ia juga merupakan tempat yang disentuh oleh kepala zakar semasa jima’.

3. Rahim (Uterus) adalah sebagai tempat perkembangan bayi semasa dalam proses kehamilan. Di pangkalnya, ovum akan menunggu ketibaan benih lelaki (sperma) untuk bersenyawa diikuti proses pembentukan seketul daging, iaitu satu peringkat paling awal pembentukan janin. Rahim juga menyokong pundi kencing dan bahagian usus. Pundi kencing terletak di hadapan rahim dan usus terletak di sebelahnya. Di bahagian lapisan dalam rahim iaitu endometrium, akan meluruh pada setiap bulan sebagai darah haid jika tiada persenyawaan berlaku.

4. Saluran Telur atau Tiub fallopio (Fallopian Tube), juga turut dikenali sebagai salur tiub uterin atau salur ovari, terdapat dua tiub yang sangat halus yang di liputi dengan silia (rerambut halus), bermula dari rahim ke ovari. Di bahagian akhir tiub yang terletak di sebelah ovari membentuk struktur seperti jejari yang dinamakan fimbriae. Semasa proses ovulasi, fimbriae akan menangkap telur untuk masuk ke tiub fallopio selepas ia dilepaskan dari ovari. Gelombang pergerakan yang dikenakan oleh silia di dalam tiub fallopio akan menggerakkan telur tersebut ke rongga uterin melalui tiub. Setiap tiub mempunyai panjang kira-kira 9 cm. Ia adalah laluan kepada telur untuk bergerak ke arah sperma lelaki yang mana dilepaskan oleh organ pembiakan lelaki.

5. Indung Telur atau Ovari (Ovary) adalah organ yang meghasilkan telur untuk wanita, selalu dijumpai di kedua-dua tempat berhampiran fimbriae. Berbentuk bujur dan ukurannya adalah 3cm x 1.5cm x 1.5cm. Selalunya setiap ovari bergilir-gilir menjadi tempat melepaskan telur pada setiap bulan. Walaubagaimanapun, jika ada sesetengah kes di mana salah satu ovari tidak dapat berfungsi seperti sepatutnya, ovari yang satu lagi akan menjalankan tugasnya untuk meneruskan menghasilkan telur pada setiap bulan.

6. Tulang Ari (Pubic Bone) yang mempunyai fungsi mengawal faraj daripada kecederaan yang teruk ketika jima’, kemalangan atau lainnya.

Advertisements

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s