Bagaimana cara merawat kuku dengan betul ?

kuku~ Luangkan waktu untuk sesekali merendam kuku pada air hangat yang dicampur garam dan sabun lembut dan tuangkan sedikit baby oil. Lakukan pembersihan dengan sikat lembut di sekitar kawasan kuku. Lalu bilas dengan air bersih dan keringkan. Memotong kuku sebaiknya dalam keadaan kuku setelah mencuci tangan lebih dahulu

~ Selalu rutin memotong kuku, mengikuti bentuk lingkar hujung jari. Hindari memotong kuku terlalu pendek dan melukai hujung jaringan lunak pada jari.

~ Bila memelihara kuku, lakukan perawatan kuku secara teratur. Beri kesempatan kuku bebas dari kosmetik cat kuku bila sudah di rumah. Bersihkan dengan betul, agar permukaan kuku tidak menjadi kusam.

~ Bagi yang bekerja di bawah sinar matahari terik dan cenderung berpeluh pada kaki, kenakan kaus kaki yang berbahan kapas (cotton) , dan sepatu jangan terlalu sempit. Pada waktu istirehat, buka sepatu untuk memberi kesempatan kaki bebas dari udara lembab.

~ Pada seseorang yang mengalami hiperhidrosis atau kaki dan tangan mudah berpeluh, usahakan menghindari penggunaan sepatu dan stokin yang tertutup rapat. Cari yang ada sirkulasi udaranya.

~ Bila membersihkan kuku jangan menngorek- korek dengan alat yang tidak bersih hingga hujung bahagian bawah kuku ke dalam, bila luka dan lembab berpotensi menjadi sarang yang baik untuk kuman maupun kulat kuku berkembang.

~ Tidak membiasakan diri pinjam atau meminjamkan sepatu pada kawan terutama bila mengalami kulat kuku mahupun infeksi kuku lainnya.

~ Segera berkonsultasi kepada tenaga kesihatan atau doktor kulit bila menemukan masalah kesihatan kuku antara lain: kulat kuku ( onikomikosis ) kelainan bentuk kuku menjadi semakin tebal, warna kuku berubah menjadi suram, kuning ( the Yellow nail sindroma ), hitam kerana kekurangan vitamin B12, kehijauan, kecoklatan atau pucat, posisi kuku terangkat atau bergeser ( onikosis ) dan mudah rapuh, kuku terlihat banyak bercak atau garis garis tranversal, cantengan ( paronikia), kuku bercak putih ( leukonikia pungtata )

~ Hindarkan kuku terkena secara rutin dengan bahan kimia yang kuat (aktif), gunakan sarung tangan khusus bila menggunakan pembersih lantai atau bahan kimia keras lainnya.

~ Mencukupi pengambilan vitamin A, B dan kalsium untuk tubuh dengan asupan sumber makanan yang sihat dari bahan bahan alami buah dan sayuran segar.

~ Bagi kaum lansia, perawatan kuku menjadi salah satu keutamaan penting, kerana kulat kuku kerap kali ditemukan pada lansia yang sudah tidak mampu lagi memperhatikan keadaan kesihatan dan kebersihan kuku. Sebaiknya anggota keluarga secara teratur memeriksa keadaan kuku orangtua yang sudah mulai lanjut usia.

~ Selalu mencuci tangan usai merawat kuku yang mengalami sakit kulat kuku mahu pun masalah kuku lainnya.

Salam ceria dan selamat merawat dan mencintai kuku anda agar tetap percaya diri dan sihat.

Advertisements

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s