Merancang Kehidupan rumahtangga

Setelah selesai menjadi ‘raja sehari’, kini tibalah masanya kedua mempelai mula merancang kehidupan yang bakal dilalui nanti untuk melayari alam rumahtangga hingga ke akhir hayat, insyaallah. Dengan itu, suami isteri perlu membuat persediaan awal dari aspek-aspek kesihatan kehidupan iaitu rohani, jasmani, jiwa dan raga.

Kedua-dua pasangan suami dan isteri hendaklah merancang kehidupan rumahtangga dan melaksanakan dengan penuh dedikasi dan tanggungjawab agar mendapat keredhaan Allah swt di dunia dan akhirat nanti. Di antaranya yang boleh dijadikan panduan ialah seperti berikut :

Jenis rumah1. Mencari tempat tinggal yang selesa.
Adalah menjadi tanggungjawab ketua keluarga iaitu suami menyediakan tempat tinggal yang selesa bagi kediaman isteri dan anak-anak. Ikutlah kepada kemampuan sendiri seperti pepatah Melayu mengatakan “ukur baju di badan sendiri”. Jangan ada perasaan nak menunjuk-nunjuk kepada orang lain dengan mengadakan rumah yang tersergam indah hingga sendiri yang merasa kepanasan bila tinggal di dalamnya nanti.

Jenis rezeki haram2. Menentukan sumber rezeki yang halal bagi menang­gung nafkah isteri dan anak-anak dan masa depan keluarga.
Ini amatlah penting sekali kerana setiap sumber pendapatan yang diperolehi akan kita beli barangan untuk dijadikan makan minum yang akan dicerna oleh tubuh badan menjadi darah daging bagi membina tenaga kehidupan jasmani sekeluarga. Bukanlah semata-mata makanan yang haram di makan atau diminum seperti khinzir atau arak, bahkan sumber pendapatan juga perlu halal tanpa melibatkan rasuah, penipuan, penganiayaan, pecah amanah dan sebagainya.Pendapatan daripada riba adalah haram kerana riba sendiri adalah haram. Sebagaimana yang disebut di dalam Al-Quran,
وإن تبتم فلكم رؤوس أموالكم لا تظلمون ولا تظلمون
“sekiranya kamu bertaubat, maka bagi kami jumlah prinsipal hutang, kamu tidak menzalimi dan dizalimi”

Berbincang3. Berbincang suami isteri tentang perjalanan hidup berumahtangga dan rancangan pembangunan keluarga.
Setiap perkara atau masalah boleh dibawa berbincang bersama. Tidak perlu melepaskan emosi terhadap pasangan masing-masing. Kedua-dua pihak harus bertolak ansur dalam sebarang keputusan dan cuba elakkan dari pertengkaran berlaku. Jika boleh, hindari berbincang di hadapan anak-anak, keluaga kedua-dua belah pihak, kawan taulan atau jiran tetangga jika perkara yang dibincangkan tidak melibatkan mereka atau terlalu peribadi kepada anda berdua.

Tolong menolong4. Mengenal pasti kerja-kerja dalam rumahtangga dan cara melaksanakan mengikut bidang tugas suami atau isteri atau tugas bersama.
Tolong menolong dan saling bantu membantu di dalam rumahtangga amat menyeronokkan. Amalan ini boleh dibuat secara rutin samada harian, seminggu sekali atau sebulan sekali sebagai aktiviti di rumah boleh mengeratkan hubungan kekeluargaan. Contohnya, mengemas, membersih ruang tamu, berkebun atau mencantikkan laman dan sebagainya.

Untuk kesihatan sosial 5. Mengatur waktu untuk bekerja dan untuk melaksana­kan tugas-tugas di rumah dan dalam masyarakat dan waktu untuk bermesra.
Ini merupakan latihan yang perlu dibuat untuk diri sendiri, keluarga serta masyarakat bagi kesihatan kehidupan sosial.

Kekeluargaan 6. Memikirkan cara-cara perhubungan yang serasi dan harmoni antara suami isteri.
Jika ada peluang bercuti bersama suami atau isteri serta keluarga, ambillah kesempatan untuk bercuti ‘makan angin’ seperti melancong ke luar negara jika mampu atau banyak tempat yang boleh dikunjungi di dalam negara kita Malaysia. Bagi mereka yang sukakan aktiviti lasak, pergilah meneroka bukit, gunung, hutan atau pulau yang amat menarik sekali. Di samping itu, bagi suami isteri yang telah lama berumahtangga, inilah masanya untuk berbulan madu kedua bagi anda.

Digemari atau tidak7. Mengenal pasti perkara yang digemari dan tidak di­gemari oleh suami atau isteri berlandaskan hukum Islam.
Suami atau isteri boleh menegur atau menasihati pasangan jika terdapat perkara yang tidak digemari dalam apa jua aspek kehidupan baik dari segi makan minum, tidur baring, beranak pinak dan termasuk melibatkan adat resam yang berlandaskan syariat. Suami atau isteri harus mengenal pasti perkara yang digemari oleh pasangan sebab ini dapat menjalinkan ikatan kasih sayang tidak kira dengan percakapan, perbuatan atau tingkahlaku yang dapat menyeronokkan hati mereka.

Persediaan cahayamata8. Membuat persediaan untuk menghadapi kehadiran anak-anak dalam keluarga dan merancang masa hadapan mereka.
Jika ekonomi anda stabil bolehlah merancang berapa ramai anak yang diinginkan !

9. Membina daya kreatif untuk mengekalkan ke­mesraan, keharmonian dan keceriaan rumahtangga.

10.Meningkatkan kualiti keluarga supaya tercapai hasrat “Rumahku Syurgaku.”

Advertisements

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s