Kenapa bahaya tidur dalam kereta yang pasang penghawa dingin (air-condition) dan tingkap tertutup ketika berhenti rehat.

Info Penting :

Saya baru mengikuti kursus gas leaking oleh Gas Malaysia 3 hari lepas. Ini sekadar berkongsi ilmu.

  1. Bila on aircond dan tutup tingkap semasa kereta tidak bergerak, oksigen akan circulate di dalam kereta.
  2. Oksigen tersebut akan semakin berkurangan apabila kita inhale. Sekiranya kita lama hentikan kereta, oksigen makin berkurang.
  3. Apabila paras oksigen dah berkurangan tingal 16% sahaja, kita akan rasa sesak nafas. Sekiranya kita tidur nyenyak, tak bangun & tidak keluar dari kereta, maka kita akan collapse atau tidak sedarkan diri.
  4. Paras oksigen makin berkurangan kerana semasa kita tak sedarkan diri itu kita masih bernafas & apabila mencapai 10%, oksigen sudah tak dapat dihantar ke otak & sistem tubuh tidak dapat berfungsi dan seterusnya menyebabkan kematian.
  5. Apabila kereta bergerak ok sahaja kerana semasa kereta bergerak, oksigen akan masuk ke dalam kereta melalui enjin bukan hanya oksigen yang sama circulate.
  6. Jika nak rehat macam tu memang boleh tetapi kena buka tingkap juga supaya oksigen masuk.
  7. Ketika jalan sesak, kita akan rasa mengantuk kerana kadar oksigen yang masuk ke dalam kereta adalah kurang. Itu adalah tanda yang kita kekurangan oksigen. Tingkap perlu dibuka juga ketika itu. Kalau cuaca panas, tak salah buka aircond & buka tingkap sedikit.
  8. Karbon monoksida dari ekzos bukanlah penyebab semata2 kematian kerana karbon monoksida dari kenderaan juga terkawal melalui catalyst converter & dilepaskan oleh kenderaan kerana limit of concentration sudah dikawal. Untuk menyebabkan kematian, karbon monoksida ada certain ppm which is much higher than limit yang kenderaan lepaskan.

*Please pass this info to others famili & kawan2 sebab kita di Malaysia ni lack of knowledge mgenainya. Jika tidak pasti kita akan ambil langkah keselamatan awal.

Sekian, terima kasih
Kredit pada owner artikel whatsapp ini
(Sila claim kredit jika anda penulis asal artikel ini).😊

About zainura66

Pencinta Alam Semesta
This entry was posted in Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s