Gout : Punca dan cara rawatan moden atau tradisional

Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang diakibatkan oleh pengumpulan hablur-hablur asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes, hanya menjejaskan satu sendi (monoartritis), khususnya ibu jari kaki. Istilah “gout” berasal daripada perkataan bahasa Latin, “gutta” yang bermakna ‘setitis’, disebabkan kepercayaan ketika itu bahawa gout diakibatkan oleh titis humor-humor yang mengerikan dan yang mungkin berkait dengan ketul-ketul mendapan urat.

Gout kini merupakan satu penyakit yang semakin banyak menyerang rakyat Malaysia. Dikalangan rakan sekerja penyakit ini sudah menular dengan rancak dan paling ramai yang menghidapinya ialah kalangan lelaki berusia lebih 40an. Namun ada antara kes gout juga menyerang lelaki berusia awal 30an. Menurut NIH (National Institutes of Health in America), gout telah menyerang kira-kira 2.1 juta penduduk di Amerika dan kerap di hadapi oleh lelaki berusia antara 40 – 50. Ia jarang berlaku pada kanak-kanak-kanak dan remaja.

Peringkat Gout

Gout mempunyai empat peringkat yang nyata:

1. asimptomatik
2. akut
3. interkritikal
4. kronik.

Dalam peringkat pertama (asimptomatik), aras asid urik plasma bertambah, tetapi tanpa sebarang gejala. Serangan gout pertama menandakan peringkat kedua (akut). Serangan-serangan yang tidak teruk biasanya hilang dengan cepat, manakala serangan-serangan yang teruk berlangsung selama beberapa hari atau juga beberapa minggu. Selepas serangan pertama, pesakit itu masuk peringkat interkritikal atau jarak waktu yang bebas daripada gejala. Tempoh ini mungkin berlangsung selama beberapa bulan atau juga tahun. Kebanyakan pesakit gout mengalami serangan kedua dalam enam bulan hingga dua tahun dari serangan pertama.

Pada peringkat terakhir (kronik), serangan-serang gout menjadi lebih kerap serta poliartikular, iaitu serangan itu membabitkan banyak sendi pada setiap masa. Tofus-tofus besar juga boleh didapati di dalam banyak sendi. Dalam kes-kes gout kronik yang sudah teruk, kerosakan ginjal, hipertensi, dan karang ginjal boleh juga terjadi.

PENGEMPULAN CECAIR PEMBENTUKAN KRISTAL DIAMBIL DARI PESAKIT

Apa sebenarnya penyakit gout? Gout ialah satu penyakit yang diakibatkan oleh peningkatan asid urik di dalam darah. Apabila tahap asid urik dalam darah ini terus meningkat, sebahagian asid urik ini akan membentuk “kristal asid urik” pada bahagian sendi-sendi dan ini akan menyebabkan sendi ini mengalami sakit, sukar di bergerak, pembengkakan dan inflamasi. Gout selalunya menyerang sendi pada ibu jari kaki seperti gambar.

Asid urik adalah satu bahan hasil pemecahan sel-sel tua yang mati (DNA dan RNA) yang berlaku di dalam hati. Asid urik juga dihasilkan apabila manusia mengambil makanan yang tinggi kandungan protinnya seperti daging. Protin akan diuraikan kepada asid amino dan sebahagian asid amino yang berlebihan akan diuraikan kepada asid urik. Dalam bahasa mudah, asid urik adalah hasil penguraian sel yang mati serta dari makanan yang diambil.

Kadar normal asid urik dalam darah meningkat apabila kanak-kanak meningkat remaja dan dewasa. Kadar kandungan asid urik pada lelaki dewasa ialah 3 – 7 mg/dl dan 2 – 6 bagi perempuan dewasa. Ujikaji di dalam makmal mendapati apabila kandungan asid urik di dalam larutan melebihi tahap 6.5 – 7.0 mg/dl, kristal asid urik mulai terbentuk. Bagi manusia, apabila tahap asid urik dalam darah melebihi 10 mg/dl, selalunya akan mengakibatkan serangan gout yang teruk. Sekiranya gout tidak dirawat, kristal asid urik akhirnya akan menghasilkan satu bahan yang keras disekitar sendi dipanggil tophi. Aras asid urik yang tinggi dalam darah ini juga seterusnya selain dari gout boleh mengakibatkan kidney stones (batu dalam buah pinggang) atau pelbagai masalah buah pinggang (kidney failure).

Dalam keadaan normal, asid urik dalam darah ini akan dikeluarkan daripada tubuh sebahagian besarnya melalui air kencing dan bakinya melalui ketulan najis. Masalah hanya akan timbul apabila asid urik dalam darah ini tidak dapat dikeluarkan dari tubuh. Apabila ini berlaku maka paras asid urik akan meningkat dan seterusnya mengakibatkan gout.

Apabila pesakit gout menemui doktor, apa yang akan dibuat oleh doktor ialah dengan memberikan ubat untuk menghilangkan kesan sakit (pain killer), mengurangkan pembengkakan dan mengurangkan paras asid urik dalam darah.

Bagi mengurangkan paras asid urik, selalunya doktor memberikan ubat Allopurinol (Lopurin, Zurinol, Zyloprim). Ubat ini berfungsi untuk mengurangkan kandungan asid urik dalam darah melalui kaedah “memperlahankan pengeluaran asid urik. Kemungkinan kesan sampingan ubat ini ialah gatal kulit, perut meragam dan kadang-kadang boleh juga menyebabkan kesan alergi pening dan sakit otot. Sebenarnya ubat allopurinol tidak menyembuhkan gout, ia hanya sekadar memperlahankan pengeluaran asid urik dari tubuh. Bagi saya penggunaan ubat jenis ini langsung tidak munasabah.

Selain allopurinol, ubat pain killer dan mengurangkan pembengkakan yang diberikan doktor sebenarnya memanglah kelihatan seperti sesuatu yang amat hebat keana ia memberikan kesan positif dalam jangka masa singkat selepas pengambilanya iaitu selepas beberapa jam namun sebenarnya pada pandangan saya ia adalah “racun” yang sebennarnya menambahkan masalah bagi pesakit gout. Ini kerana kebanyakan pain killer yang diberikan doktor, selain dari menghilangkan kesan sakit pesakit gout, ia sebenarnya merosakkan buah pinggang dan ini bukan lagi rahsia di kalangan doktor. Kadang-kadang terdapat kes perbalahan antara doktor kerana antara mereka ada yang tidak bersetuju kerana doktor tersebut memberikan pain killer dari jenama tertentu kepada pesakit gout. Begitulah, sesama mereka pun berbalah, mana yang betul? Sebenarnya dua-dua yang berbalah pada pandangan saya pun tidak betul kerana jikalau mengikut saya, pesakit gout tidak boleh sama sekali mengambil ubat pain killer dan ubat bengkak.

Ubat pain killer merosakkan buah pinggang dan apabila buah pinggang semakin rosak, semakin sukar untuk buah pinggang ini menyingkirkan asid urik dari tubuh. Inilah sebabnya saya menghalang sebarang penggunaan ubat pain killer dan ubat bengkak dalam menangani gout.

Sekarang marilah kita berbincang bagaimana untuk merawat penyakit gout ini menurut kaedah tradisional dan sebahagian besarnya diwariskan oleh arwah guru saya. Mudah-mudahan Allah sentiasa merahmatinya. Dalam proses kita ingin merawat masalah gout ini, terlebih dahulu kita perlu mengetahui punca masalah gout ini. Sebagaimana disebutkan di atas, gout adalah disebabkan kegagalan fungsi buah pinggang menyingkirkan asid urik dan pengambilan makan yang banyak menghasilkan asid urik.

Apakah sebabnya buah pinggang bermasalah sehingga tidak lagi mampu menyingkirkan asid urik dari tubuh? Itulah yang beberapa kali diberitahu oleh mantan Menteri kesihatan Dr Chua Soi Lek bahawa mee kuning yang mengandungi asid borik dan makanan segera serta makanan rapu merosakkan buah pinggang.
Tanda dan gejala

Ghout pada sendi jari kaki.

Gambaran klasik tentang gout ialah sakit yang melampau serta mengejut, bengkak, kemerahan, dan kehangatan, serta kekakuan pada sendi. Pesakit mungkin juga mengalami demam gred rendah, dan biasanya menghadapi dua sumber kesakitan. Hablur-hablur dalam sendi mengakibatkan sakit keterlaluan ketika kawasan yang terjejas digerak. Keradangan tisu-tisu di sekeliling sendi juga mengakibatkan kulit menjadi bengkak dan sakit, walaupun hanya disentuh dengan lembut; umpamanya, meletakkan selimut pada kawasan yang terjejas.

Gout biasanya menyerang ibu jari kaki (lebih kurang 75% daripada semua serangan pertama). Bagaimanapun, penyakit itu juga boleh menjejaskan sendi-sendi yang lain, seperti mata kaki, tumit, kekura kaki, lutut, pergelangan tangan, siku, jari, dan tulang belakang. Dalam sesetengah kes, gout boleh terjadi pada sendi jari-jari kaki yang tidak dapat bergerak, disebabkan kecederaan dahulu yang mengakibatkan peredaran darah yang buruk.

Pesakit-pesakit dengan hiperurisemia (sila lihat di bawah) boleh mempunyai mendapan-mendapan hablur asid urik yang dipanggil tofus dalam tisu-tisu yang lain, umpamanya heliks telinga. Dalam sebilangan kes, karang-karang asid urik boleh membentuk sejenis karang ginjal.

Punca gout antaranya ialah:

1. Tidak cukup minum air sehari iaitu kurang dari 2L sehari
2. Gemar sangat makan kacang tanah, kacang putih dan kacang bergaram
3. Gemar makan buah-buahan jeruk
4. Gemar makan mee segera
5. Gemar dan kerap mengambil Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa
6. Gemar dan kerap makan mi kuning dan roti canai.
7. Gemar dan kerap minum teh kedai
8. Gemar dan kerap makan cokelat dan Milo dan segala sejenisnya
9. Gemar dan kerap ambil durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan dengan kuantiti yang banyak.
10. Gemar dan kerap makan jambu dan tembikai termasuk tembikai susu
11. Kerap dan banyak mengambil kerang, ketam, udang dan sotong serta telur masin
12. Kerap dan banyak makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
13. Kerap dan banyak mengambil kordial SUNQUICK serta kordial lainnya
14. Terlalu kerap makan makan kari
15. Tidak suka makan sayur terutama sayuran pahit.
16. Kerap makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
17. Kerap mengambil ubat pain killer
18. Gemar makan dan kerap fastfood seperti burger dsbnya
19. Penggambilan ubat supplement yang bermacam.

Pencegahan

Rawatan jangka panjang (untuk serangan-serangan yang kerap) ialah terapi antihiperurisemia. Perubahan diet boleh mengurangkan aras urat plasma jika diet itu tidak banyak mengandungi purina kerana badan akan memetabolismekannya menjadi asid urik. Diet yang disyorkan ialah makanan-makanan peneutral purina, seperti buah-buahan segar (khususnya buah ceri, dan strawberi) dan kebanyakan sayur-sayuran segar, jus saderi tercair, air suling, serta vitamin B-kompleks dan vitamin C. Alkohol serta makanan purina tinggi, seperti daging, ikan, kacang (termasuk lentil, dan kacang pea), cendawan, daun bayam, pucuk asparagus, dan kubis bunga, harus dielakkan.

Salah satu ubat semula jadi yang kuat ialah ekstrak buah beri yang terdiri daripada bilberi, beri biru, ceri.atau manggis. Bahan-bahan antosianida yang memberikan warna biru dan unggu kepada beri-beri tersebut menjadi bahan anti radang selepas memasuki badan. Ini mungkin merupakan pilihan yang lebih baik untuk pesakit-pesakit transplan yang sering menghidap gout, disebabkan pertambahan ketoksikan dan bebanan pada ginjal yang diakibatkan oleh ubat penindas keimunan.

Langkah pertama yang perlu diambil dan diamalkan bagi menjarakkan diri dengan Gout adalah penjagaan fungsi sepenuhnya buah pinggang. Selagi buah pinggang masih kuat dan berfungsi kita masih mempunyai harapan untuk melawan Gout. Untuk ini sila laksanakan cadangan berikut

1) Minuman yang diambil hendaklah melebihi 2L sehari. Orang yang banyak bekerja kuat dan berpeluh perlu mengambil air yang lebih dibanding dengan orang yang bekerja ringan. Masaalah kurang minum ini lebih parah di kalangan orang Melayu.
2) Elakkan kacang tanah, kacang putih dan segala jenis kacang bergaram.
3) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk kering seperti asam boi, buah kana, dll
4) Elakkan segala macam buah-buahan jeruk basah seperti mangga jeruk, ceremai dan jeruk anggur.
5) Elak memakan mi segera seperti mi maggi dsb.
6) Elak memakan makanan rapu seperti twisties, chikadess, o ring dsb.
7) Elakkan memakan mi kuning dan roti canai. (Gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei). Segala produk yang menggunakan tepung putih juga perlu dielakkan seperti roti dan pizza.
8) Elakkan Nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa kerana kandungan utama minuman ini ialah bahan kimia, pewarna dan perisa.
9) Elakkan minum teh kedai kerana teh kedai adalah teh recycle yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.
10) Elakkan chokelat dan minimakan air milo. Gantikan Milo dengan horlick.
11) Elakkan mengambil sebarang air minuman bergas.
12) Elakkan mengambil jambu batu atau jus jambu batu.
13) Kurangkan atau minimakan pengambilan durian, rambutan, ciku, mangga siam, mata kucing siam dan longan. (Makan ala kadar sahaja).
14) Elakkan tembikai dan tembikai susu.
15) Kurangkan pengambilan kerang, ketam, udang dan sotong. Makan sedikit sahaja dan jangan kerap mengambilnya.
16) Kurangkan mengambil ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang cuma 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan ini. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam yang dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.
17) Bila makan daging, pilih daging tanpa lemak (tendon). Bila makan ayam (kampung) pilih makan bahagian dada dan elakkan bahagian banyak tendon seperti kepak dan peha.
18) Elakkan makan buah oren seperti oren sunkist, air limau seperti air teh O limau.
19) Elakkan makan cendawan dan produk cendawan termasuk ubat ganoderma
20) Elakkan makan ikan berbisa seperti ikan semilang dan ikan pari.
21) Elakkan makan organ dalaman seperti hempedal, hati, jantung dan tidak ketinggalan telur ikan.
22) Kurangkan makan makanan kari seperti kari ikan dan daging.
23) Elakkan sayur kacang buncis, bayam, petola dan bunga kubis
24) Elakkan berlari dan melompat (gantikan dengan berjalan) bagi yang sudah mengalami gout
25) Elakkan berurut terutamanya di bahagian pinggang
26) Kurangkan atau elakkan pulut, keladi, keledek, kentang dan ubi.
27) Elakkan jering, petai dan kerdas
28) Elakkan menaiki motorsikal dengan kedudukan kaki ke hadapan seperti menaiki motorsikal Jaguh.
29) Elakkan sebarang uabat-ubatan seperti pain killer dsb
30) Elakkan mengambil sebarang supplement seperti multivitamin dsb
31) Kurangkan atau elakkan tepung putih (tepung gandum) serta makanan yang dibuat daripadanya termasuk roti putih. Tepung ata yang digunakan membuat capati adalah baik. Saya masih belum pasti apakah kandungan sebenarnya tepung putih ini yang merosakkan buah pinggang, apakah bahan kimia Benzoyl Peroxide didalamnya yang digunakan untuk memutihkan tepung ini atau kandungan campuran lain dalam tepung ini.
32) Elakkan Ikan masin jeruk seperti ikan tenggiri
33) Elakkan sayuran jeruk
34) Elakkan makanan dalam tin seperti sardin dan buah-buahan bertin
35) Elakkan telur masin
36) Elakkan cuka makanan tiruan (usahakan cuka makan asli dari apel hijau)
37) Elakkan makanan segera (Fast food) seperti KFC, Mc Donald, burger, sosej, naget dsb- Amerika adalah negara terhebat di dunia dengan fast food diikuti dengan Hong Kong, Australia dan England. Amerika juga adalah negara terhebat dengan penyakit berkaitan buah pinggang diikuti oleh Hong Kong, Australia dan England (www.shenbing.org/shenbingzhishi/zixun04.asp)
38) Elakkan terjatuh dan berurut di bahagian pinggang.
39) Elakkan menahan terlalu lama daripada membuang air kecil (tahan kencing)
40) Kurangkan makanan bersantan
41) Kurangkan makanan yang mengandungi bahan pewarna, perasa dan pengawet tiruan dan termasuk ajinomoto.
42) Susu, yogurt, keju, kacang dan kekacang, mentega kacang dan sesetengah produk soya
43) Kurangkan makanan bersantan
44) Wajib dihindari: Sarden, (ginjal, limpa, usus, hati, jantung,), otak, kaldu daging, bebek, angsa, burung, kerang, minuman beralkohol, makanan beragi.
45) Wajib dibatasi Asparagus, buncis, kacang polong (maksimum 50 gr/hari), kacang hijau, kacang merah, kacang tanah (maksimum 25 gr/hr),Daging, ayam, ikan (bandeng, tongkol, tengiri, bawal) — (maksimum 50 gr/hari), Tahu, tempe, oncom (maksimum 50 gr/hr).
46) Bila kadar asam urat darah lebih dari ukuran normal (di atas 7 mg/dL), hendaknya menghindari makanan golongan A dan membatasi konsumsi makanan golongan B. Yang masuk golongan A adalah hati, ginjal, otak,jantung, seafood, dan sebagainya. Makanan itu mengandung 150-1.000 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
47) Bahan pangan golongan B antara lain daging sapi, ikan laut, kacang kering, bayam, kembang kol, dan sebagainya. Kadar purin dalam jenis makanan itu sekitar 50-150 mg purin dalam setiap 100 gr bahan pangan.
48) Jenis makanan yang relatif aman untuk dikonsumsi yaitu yang masuk golongan C, seperti keju, susu, telur, oncom, dan sebagainya. Dalam setiap 100 gr bahan pangan tersebut terkandung sekitar 0-15 mg purin.
49) Elak makanan laut, daging merah seperti daging lembu dan kambing.

Cadangan untuk melegakan kesakitan

Peredaran darah di sekitar sendi yang tidak dapat bergerak boleh diperbaiki melalui mandi air suam. Perbuatan ini melegakan bengkak dan mengurangkan penghabluran asid urik. Pastikanlah bahawa kawasan itu kering sebelum mengenakan pakaian. Pendekatan yang akal untuk merawat bengkak dan keradangan biasa adalah untuk menggunakan pek ais. Bagaimanapun, oleh sebab penghabluran asid urik dipercepat oleh suhu rendah, penggunaan pek ais hanya akan memburukkan keadaan ini. Oleh itu, seseorang harus membuat sebaliknya dan merawat gout dengan kehangatan.

Berbekam dan bekam lintah ternyata antara salah satu alternatif selain ubatan moden yang digunakan untuk menghilangkan serta mencegah penyakit gout. Keberkesanan bekam lintah dalam menyembuh penyakit ini adalah kerana wujudnya hirudin (pencair darah) dalam air liur lintah itu sendiri.

Makanan atau amalan yang perlu diamalkan selalu diantaranya ialah:

1. Minum air masak / suam dengan banyak terutama sekali bila masuk tidur. Lebih elok lagi sampai perlu bangun tidur pukul 3 pagi kerana perlu kencing
2. Amalkan minum teh misai kucing 2 uncang sehari.
3. Makan peria dan peria katak
4. Sawi pahit, kacang botor, kacang panjang, kailan
5. Susu tepung (bukan anelene, HL atau low fat)
6. Minyak zaitun. Satu sudu besar sehari adalah amalan yang disarankan
7. Ulam seperti ulam raja, pucuk gajus, pegaga dsb
8. Buah Delima
9. Epal hijau 2 biji seminggu
10. Burung seperti burung puyuh dan merpati
11. Daging itik, rusa, pelanduk, landak, arnab dan sebagainya
12. Garam kasar menggantikan garam halus
13. Berendam dalam air panas pada paras pinggang selama 20 minit selepas minum segelas air suam (dalam besen atau pun tab mandi) atau SPA.
14. Makan lebih banyak sayur-sayuran
15. Penggambilan HABBATUSSAUDA
16. Minum air kelapa dara 1 sudu besar sehari atau 2 kali sehari. Sekiranya sudah mengambil minyak zaitun, tidak perlulah lagi mengambil minyak kelapa dara ini. Sekiranya sudah mengambil minyak kelapa dara, tidak perlulah lagi mengambil minyak zaitun.

Rawatan Tradisional

1) Rebus kulit kentang dengan air untuk menjadikannya ekstrak kulit kentang. Minum air rebusan itu @ ekstrak kulit kentang.

2) Ambil anak pokok durian beserta akarnya sekali. Kemudian rebuskannya (buat sup) bersama dengan kaki ayam (bukan ayam kampung). Sup itu diminum dan kaki ayam itu dimakan. Cara tradisional ini adalah antara cara yang paling berkesan dalam merawat penyakit gout.

3) Ambil sekeping kaktus dan kupas kulitnya. Bungkus isi kaktus yang diperolehi dengan daun pisang lalu dipanaskan atas api sederhana besar selama lima minit. Sejukkan sedikit dan tampalkan pada bahagian yang sakit. Amalkan setiap hari.

Penyakit gout adalah rahmat dari Ilahi. Orang yang sihat memanjang sampai tua selalunya susah untuk mengingati Allah. Penyakit ini mudah-mudahan menjadi kafarah untuk menebus segala dosa-dosa lalu seperti dijanjikan Allah. Gout macam rambut yang bertukar menjadi putih sebagai amaran dari Allah bahawasanya kita makhluk Allah akan dipanggil mengadapNya dan masanya sudah semakin hampir.

About Wannura

Pencinta Kehidupan Alamiah
This entry was posted in Penyakit. Bookmark the permalink.

62 Responses to Gout : Punca dan cara rawatan moden atau tradisional

 1. Pingback: Alfalfa kurangkan asid urik untuk pesakit Gout | Hanis Amin Shaklee Store

 2. suhaimi berkata:

  banyaknya yg tak boleh makan..

 3. Aishah Nin berkata:

  kawan ayah saya pun ada gout sejak amalkan omega guard shaklee alhamdulillah berkurangan

 4. Danuta berkata:

  I visit day-to-day a few blogs and websites to read articles,
  but this weblog provides quality based posts.

 5. click here berkata:

  Hello, after reading this remarkable piece of writing i
  am also delighted to share my familiarity here
  with mates.

 6. anti snoring berkata:

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i am happy to exhibit that I have a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I so much no doubt will make certain to do not forget this web site and give it a glance on a relentless basis.

 7. rosmiah berkata:

  Hello,utk pencegahan no.44 bebek tu itik @ ??, tp itik msuk dlm mknn @ amalan yg prlu diamalkn no.11. Btw tq 4 d info.

 8. neney berkata:

  tul tu tul

 9. Suzi berkata:

  Fruitful sharing…tq

 10. Roziah berkata:

  Mak saya baru kena gout. Info ini beri maklumat berguna utk sediakan menu yg sesuai utk pesakit gout.

  Respon komen Rosmiah tu, kesimpulannya tak payahlah makan bebek@ itik.

 11. Kira Yamato berkata:

  Setelah membaca info dr admin…
  Kesimpulan yg boleh di buat di sini adalah, perlu banyak meminum air kosong atau air suam ( Untuk mencuci toksik dlm badan – dpt di jelaskan bahawa kuantiti air yg di minum mestilah melebihi dari kuantiti makanan pantang yg diambil dlm sehari). Elakkan dari mengambil makanan laut dan berasid secara berlebihan.

  Terima kasih admin di atas info yg sgt berguna ini…^_^

  • zainura66 berkata:

   Kira Yamato,

   kandungan air dalam tubuh badan manusia adalah kira-kira 70 %. Jika kurang air dalam tubuh badan, darah akan menjadi pekat serta tidak dapat melarutkan kotoran terutamnya garam asid urik yang termendap di ruas-ruas tulang dan membentuk radang yang disebut gout.

 12. johare bin sidik berkata:

  Saya sering sakit sendi di kaki dan lutot..bila kerja lasak je kaki buat hal..apa yg perlu sy buat??

  • zainura66 berkata:

   Johare,

   sakit kaki merupakan gejala awal kepada penyakit jantung. Anggota kaki adalah merupakan penyangga kepada tubuh badan dan anda harus selalu mengurut kaki agar pengaliran darah berjalan lancar dan dapat menggunakan kaki lebih lama.

   • ratna berkata:

    Boleh x org penyakit gout buat senaman airobic

   • zainura66 berkata:

    Ratna, sudah tentulah pesakit gout boleh buat senaman aerobik. Secara rawatan tradisionalnya pula yang berlandaskan Islam adalah melalui gerakan solat 5 waktu sehari semalam disertakan dengan solat-solat sunat merupakan membina kesihatan dan mencegah penyakit rohani dan jasmani bagi kesejahteraan di dunia dan akhirat.

 13. At this moment I am going away to do my breakfast, when having my breakfast coming yet again
  to read additional news.

 14. Tips diet berkata:

  Kesiahatan dapat di pelihara dengan menjaga pemakanan kita.Info tips diet makanan dari terjabak dengan gout sangat berguna.

 15. Paul sam berkata:

  trbaik mantap de bak . 10 th membela Ghout seminggu brpantang alhamdulila GDL X dtang lgi

 16. riza berkata:

  tepung putih menunjukkan ianya tinggi protein (gluten). agak melekit bila bercampur air. itu yg saya tahu.

  • su berkata:

   ikan ape y bgus utk d amalkn psakit gout?

   • zainura66 berkata:

    Su, apa jenis ikan pun bagus untuk dimakan, cuma pantangkan/ kurang kan sikit makan makanan laut dan organ haiwan seperti hati atau paru-paru.

 17. Pingback: Cara Makan Landak Laut | Masakan Indonesia

 18. I do not leave a great deal of remarks, however i did some searching
  and wound up here Gout : Punca dan cara rawatan moden atau tradisional | Wannura Terapi.
  And I do have 2 questions for you if it’s allright. Is it just me or does it appear like some of these remarks come across like they are written by brain dead visitors?

  😛 And, if you are posting on other online social sites, I would like to follow everything new
  you have to post. Would you make a list of all of
  all your community sites like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

 19. khairun berkata:

  Sy sebelum selalu n boleh dikatakan setiap hari minum nascafe… pagi tghr ptg mlm.. dan skrg sudahpun kena gout… mmg sakit.. susah nk bergerak…
  Bolehkah org yg kena gout kembali hidup normal…? Makan seperti biasa…

  • zainura66 berkata:

   Khairun, setiap penyakit itu ada penawarnya, sebagai seorang Islam wajib mempercaya setiap penyakit ada ubatnya berdasarkan Al-Quran dan Hadis di bawah :

   Firman Allah SWT,

   “Dan apabila aku sakit, maka Dia lah yang menyembuhkan penyakitku”; (Asy-Syu’araa’ 26:80)

   “Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu”. (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.” (Al-Nahl 16:69) manakala dalam Hadis pula ;

   Daripada Jabir bin Abdullah dari Nabi s.a.w sabdanya:

   “Tiap-tiap penyakit itu (ada) ubatnya. Apabila menepati ubat terhadap penyakit tersebut, maka sembuhlah dengan izin Allah”

   (Riwayat Muslim dan Ahmad)

   Rasulullah s.a.w telah bersabda yang maksudnya: “Bahawasanya Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda-benda yang haram”.

   (Hadis Riwayat Abu Daud)

   Secara zahirnya anda juga perlu mengikut kaedah syariat seperti bersuci iaitu membersih darah daging tubuh badan dari kekotoran zahir dan batin selain berwuduk dan mandi hadas, melakukan gerakan jasmani iaitu senaman bagi melembutkan urat saraf tubuh badan yang ketegangan sepertimana yang dilakukan dalam solat, membetulkan pernafasan dengan mengambil kira diet pemakanan harian membantu sistem pencernaan di dalam perut sepertimana yang kita lakukan ibadah puasa wajib dan sunat ; serta mengekalkan adat resam alamiah dalam kehidupan seharian bagi mengimbangi tenaga kehidupan zahir dan batin. Wallahualam.

 20. chef naim berkata:

  Apakah bagus….atau kesan sampingan jika pesakit gout. .menggunakan kaedah akunpuncher. …

 21. chef naim berkata:

  Saya private chef kpd DYMM….tuanku salah seorang yg mengalami masalah kesihatan gout. …boleh kah bg tip 2….menu yg berkesan sambil merawat gout. …apakah bagus herba cina utk diminum. ..atau di buat sup

 22. Eyenie berkata:

  Saya sekarg mengalami sakit bawh buku lali dan sya xthu samada gout atau bukan tpi sya lansung xbleh berpijak dgan btul sebab sakit pda bhagian tumit klo sya cbe untuk berpijk..sya dh kna 3ari termsuk arini..sya pula jarg makn seafood n fastfood..tpi sya berbadan besr..mcam mne sya nk pastikn penyakit tu smaada gout atau bukn..dan bleh ke sya minum cuka epal bab sya merancg untuk hamil..

  • zainura66 berkata:

   Eyenie, saya rasa masalah yang dialami berpunca dari ketidakseimbangan tubuh badan. Bahagian kaki anda terutamanya tumit yang terpaksa menyokong tubuh badan anda yang besar. Dari sudut refleksologi kaki, tumit merupakan titik/ zon bagi bahagian peranakan atau sistem reproduksi.

   • Eyenie berkata:

    Terima kasih pn zainura..yg sya kurg fahm pe maksd tumit merupakn titik/zon bagi nahagian peranak..adakh sya memgalmi apa2 masalh pda sistem reproduksi tu….risau sya memikirknnya..bleh ke sya nk hamil..

 23. I have read so many posts about the blogger lovers
  however this piece of writing is truly a nice piece of writing, keep it up.

 24. man berkata:

  Saya sering kena gaut….umur say 26 tahun…apa puncanya?

 25. fahmi berkata:

  saya umur 25thun umur 18 thun dh kene gout,,skarag makin kerap sakit..sy slalu buntu dengan sakit sy ni,,nk bli ubat mahal2 xmampu, sy pernah jumpa doctor yg syorkan sy ambil allopurinol,tp akan mmberi kesan pada buah pingang pula..jd sy cuba bertahan, tp skarang sy btul2 berpantang pn masih kene lagi.adakah sy boleh sembuh kembali Zainura66?

 26. Ex-Gout berkata:

  banyak sangat tak boleh makan.baik takyah hidup camtu.ada air alkali yang kita boleh minum utk meneutralkan urik asid.jangan la sampai banyak makanan yang kita tak makan.Allah bagi rezeki tu makan je.jangan pantang-pantang.ada cara lain yang boleh mengubati gout,bukannya itu tak boleh makan,ini tak boleh makan

 27. Khaled berkata:

  Bagus artikel saudara, byk manfaat tetapi kenyataan supaya meninggalkan kombinasi ubat moden allopurinol n colchichine n pain killer adalah tidak munasabah juga menunjukkan kesempitan pemikiran serta ilmu saudara, sama ada moden atau tradisional masing2 ada manfaatnya dan keduanya juga adalah rahmat tuhan kepada kita insan, masing2 kaedah punyai panduan cara penggunaan yg selamat , jikalau ‘regimen dos’ yg betul dipatuhi maka tiada masalah utk rawatan moden, perincikan maklumat dan ilmu saudara dan jangan mudah mengatakan yg tidak elok terhadap sesuatu kaedah tanpa benar2 memahaminya, fahamkah saudara akan keseluruhan konsep perubatan ? Sila jawab ,,, saya ingin tahu sudut pandangan saudara tentang konsep perubatan yg menyebabkan saudara mengeluarkan kenyataan yg sempit dan tidak akademik terhadap ubat moden kini, wassalam.

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Tuan Khaled, kebanyakan maklumat yang admin tuliskan dalam entri ini dikumpul samada dari laman-laman web, majalah-majalah, pengalaman kawan-kawan, pesakit-pesakit dan pengalaman sendiri. Jika nak ceritakan tentang konsep perubatan, sebenarnya apa yang kita makan sebagai pemakanan adalah ubat seperti contohnya di dapur terdapatnya bawang, halia, kunyit, sayuran segar, buahan segar, madu lebah dan sebaginya dan bukannya ubat pula dijadikan makanan. Tak perlu juga rasanya saya harus berdebat dengan tuan dengan ilmu saya yang sempit ini sebab dalam proses menghantar entri di sini saya dapat pelbagai maklumat, hanya pendirian dan pemikiran mengikut masing-masing individu. Saya hanya perlu tahu respond dari pengunjung-pengunjung berkaitan artikel ini dan saya ucapkan ribuan terima kasih atas komen yang diberikan. Wassalam.

 28. Www.Lcvcepte.com berkata:

  Yes! Finally someone writes about make up geek.

 29. nor amirul haliy berkata:

  Assalammualaikum
  Saya umur.21tahun,saya baru.sahaja mengalami.sakit2 di ibu jari,kini hampir 3hari saya sudah menahan kesakitan tersebut,adakah saya mengalami sakit gaut?? Bengkaknya belum terlalu besar,skrg keluarga saya meletakkan daun inai ditempat bengkak tersebut

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam nor amirul haliy. Ini besar kemungkinan adalah gout. Anda boleh mencuba rebus 7 helai daun pandan dan minum air rebusan ini setelah suam. Adakah dengan meletak daun inai dapat membantu bengkak tersebut ? Jika ya, teruskan….

 30. azmy berkata:

  nak petua yang terkena gout sila emel saya…insha Allah dipermudahkan…

 31. ain berkata:

  Assalamualaikum..terima kasih krn kongsi ilmu уg ѕangat bmanfaat. Sу jns takut bjumpa doktor. Sу nak tau jika sy Ada gout sebab jari kaki sebelah kiri selalu krem.terima kasih.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ain, gout adalah suatu penyakit yang amat menyakitkan bila ia mencapai ke tahap parah. Krem bukanlah disebabkan gout tetapi adalah disebabkan saraf ke kaki tersumbat dan menghalang aliran darah ke jari kaki anda.

   • ain berkata:

    terima kasih sekali lg tuan/puan. Jika tak keberatan sudilah kiranya tuan/puan bkongsi ilmu saraf ke kaki tersebut termasuk cara rawatan trdisional dan moden.

   • zainura66 berkata:

    Ain, punca kepada segala penyakit adalah kekotoran. Asid urik juga merupakan racun dan kotoran tubuh badan yang sepatutnya tersingkir dari tubah badan. Oleh kerana faktor fisiologi tubuh badan seseorang itu adalah berbeza maka, cara penyingkirin racun boleh disingkirkan kaedah urut terapi yang kami sediakan. Rawatan kami dimulai dengan pembersihan darah daging yang tercemar oleh kotoran atau toksid dengan minyak urut terapi bagi megurangkan ketegangan urat saraf agar aliran darah dapat mengalir dengan lancar. Sistem pernafasan juga akan dirawat dan akhir sekali mengimbangkan tenaga tubuh badan kembali agar cergas seperti sediakala.

 32. nad berkata:

  Gout memang menyakitkan..saya kesian tengok ayah mertua yang selalu mengalami masalah gout..

  • zainura66 berkata:

   Nad, anda boleh mencuba rebus 7 helai daun pandan dan beri ayah mertua ketika ia meengalami gout. Insyaallah dapat menjadi penawar kepada penyakitnya.

 33. suhailey berkata:

  epal hijau tu bukan je untuk goit, darah tinggi pun boleh diatasi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s