Nocturia ada kaitannya dengan kencing malam dan simptom kegagalan jantung ?

Nocturia bermaksud bahawa kencing pada waktu malam adalah simptom kegagalan jantung, bukan pundi kencing.
Dr Bansal, doktor terkenal Shivpuri, menjelaskan bahawa nokturia sebenarnya adalah simptom penyumbatan dalam aliran darah ke jantung dan otak. Orang dewasa dan warga emas paling menderita kerana mereka perlu kerap bangun pada waktu malam untuk membuang air kecil. Warga emas mengelak daripada minum air sebelum tidur pada waktu malam kerana takut mengganggu tidur. Mereka fikir jika anda minum air, anda perlu bangun berulang kali untuk membuang air kecil. Apa yang mereka tidak tahu ialah tidak minum air sebelum tidur atau selepas buang air kecil pada waktu malam adalah punca penting serangan jantung atau strok pada awal pagi yang kerap di kalangan orang dewasa dan warga emas. Sebenarnya, nocturia bermaksud kerap membuang air kecil bukanlah masalah disfungsi pundi kencing. Ini disebabkan oleh penurunan fungsi jantung pada orang tua dengan usia, kerana jantung tidak lagi dapat menghisap darah dari bahagian bawah badan.
Dalam keadaan sedemikian, pada siang hari ketika kita dalam keadaan berdiri, aliran darah lebih ke bawah. Jika jantung lemah, jumlah darah dalam jantung menjadi tidak mencukupi dan tekanan pada bahagian bawah badan meningkat. Itulah sebabnya orang dewasa dan orang tua mendapat bengkak di bahagian bawah badan pada siang hari. Apabila mereka berbaring pada waktu malam bahagian bawah badan mendapat kelegaan daripada tekanan dan dengan itu banyak air akan disimpan di dalam tisu. Air ini kembali ke dalam darah. Sekiranya terdapat terlalu banyak air, buah pinggang perlu bekerja lebih keras untuk memisahkan air dan menolaknya keluar dari pundi kencing. Ini adalah salah satu punca utama nokturia.
Oleh itu, ia biasanya mengambil masa kira-kira tiga atau empat jam antara ketika anda berbaring untuk tidur dan kali pertama anda pergi ke tandas. Selepas itu, apabila jumlah air dalam darah mula meningkat semula, selepas tiga jam seseorang itu perlu pergi ke tandas semula.
Sekarang timbul persoalan mengapa ia menjadi punca penting strok otak atau serangan jantung?
Jawapannya ialah selepas buang air kecil dua tiga kali, air dalam darah sangat sedikit. Air dalam badan juga berkurangan dengan pernafasan. Ini menyebabkan darah menjadi pekat dan melekit serta degupan jantung menjadi perlahan semasa tidur. Disebabkan darah yang pekat dan aliran darah yang perlahan, saluran darah yang sempit akan mudah tersumbat…
Inilah sebab mengapa orang dewasa dan warga emas selalu didapati mengalami serangan jantung atau lumpuh sekitar jam 5-6 pagi. Dalam keadaan ini mereka mati dalam tidur itu sendiri.
Perkara pertama yang perlu diberitahu kepada semua orang ialah nocturia bukanlah kerosakan pada pundi kencing, ia adalah masalah penuaan.
Satu lagi perkara yang perlu diberitahu kepada semua orang ialah anda perlu minum air suam sebelum tidur, dan sekali lagi selepas bangun untuk membuang air kecil pada waktu malam.
Jangan takut nokturia. Minum banyak air, kerana tidak minum air boleh membunuh anda.
Perkara ketiga ialah untuk meningkatkan kecekapan jantung, anda harus melakukan lebih banyak senaman dalam masa biasa. Tubuh manusia bukanlah mesin yang akan merosot jika digunakan secara berlebihan, sebaliknya semakin banyak digunakan, semakin kuat. Jangan makan makanan yang tidak sihat, terutamanya makanan berkanji tinggi dan bergoreng.
Saya meminta anda untuk berkongsi artikel ini dengan rakan dewasa dan warga emas anda.
Sangat penting untuk warga emas.
Berikut adalah artikel menarik dan bermaklumat Dr.Bansal, tentang apa semua tentang isu kesihatan.. Nocturia.

Memandangkan ini khusus untuk warga emas, disarankan agar tidak ketinggalan untuk membaca. Dan hantar kepada orang yang mungkin memerlukannya.🤝❤️👏🌹🙏🏻

About Wannura

Pencinta Kehidupan Alamiah
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s