SARCOPENIA hanya menyerang orang tua ?

Berjalan kaki dan senaman kaki bagi mengelak Sarcopenia .

Apakah itu SARCOPENIA?

Sarcopenia adalah kehilangan jisim dan kekuatan otot rangka akibat penuaan. Ia adalah keadaan yang dahsyat.

Mari terokai sarcopenia!

Gunakan Otot Berfungsi Anda Secara Perlahan

  1. Untuk mengembangkan tabiat boleh berdiri… Cuma jangan duduk!… Dan jangan baring kalau boleh duduk !
  2. Selepas umur 50~60 tahun, berat badan tidak boleh turun, lebih-lebih lagi jika anda tidak bersenam dan bergantung kepada kurang makan untuk menurunkan berat badan! Kerana jika semua otot hilang, ia boleh menjadi sangat berbahaya!
  3. Adakah berlari, berbasikal atau memanjat menyakitkan lutut? Jika anda tidak pernah bersenam sebelum ini, anda hanya boleh berlari, berbasikal atau mendaki dalam fikiran anda kerana ia akan menyakitkan lutut anda!

Tetapi jika anda mempunyai kekuatan otot yang mencukupi dan perlahan-lahan mengembangkan tabiat berlari, berbasikal dan memanjat, ia boleh menjadi senaman yang baik dan tidak menyakitkan lutut anda! Sama ada anda menyakiti lutut anda atau tidak, bergantung kepada kekuatan otot anda!

  1. Jika orang tua sakit dan dimasukkan ke hospital, jangan minta dia berehat lebih banyak… Atau baring dan berehat dan tidak bangun dari katil! Berbaring selama seminggu, kehilangan sekurang-kurangnya 5% jisim otot! Dan orang tua itu tidak dapat memulihkan ototnya!
  2. Jangan menganggap anda berbakti dengan tidak membenarkan orang tua melakukan apa-apa kerja rumah, dan memarahi pembantu rumah jika mereka melakukannya! Biasanya, ramai warga emas yang mengupah pembantu kehilangan otot dengan lebih cepat!
  3. Jangan hanya melakukan satu aktiviti sahaja setiap hari apabila anda pergi ke taman. Jangan hanya berjabat tangan apabila anda juga boleh goyang kaki anda. Anda juga mesti menarik bar mendatar atau menggerakkan setiap peralatan sukan! Kerana selagi seseorang itu bergerak, maka semua otot seluruh badan akan terlibat!

Ramai orang tua malah mengalami kesukaran menelan kerana kurang senaman! Akhirnya, mereka tidak boleh mengeluarkan seteguk kahak dan mati kerana ini !

  1. Sarcopenia lebih menakutkan daripada osteoporosis! Dengan osteoporosis, anda hanya perlu berhati-hati agar tidak gagal, sedangkan sarcopenia bukan sahaja menjejaskan kualiti hidup tetapi juga menyebabkan gula darah tinggi kerana jisim otot yang tidak mencukupi!
  2. Kehilangan sarcopenia paling cepat adalah pada otot kaki! Kerana apabila seseorang duduk atau baring, kaki tidak bergerak dan kekuatan otot kaki terjejas… Ini amat penting! Jangan jadi kaki hitam!

Jadi mencangkung sekurang-kurangnya 20 hingga 30 kali sehari. Mencangkung bukan mencangkung (menenggung) tetapi seperti duduk di tempat duduk tandas… Anda boleh menggunakan kerusi dan berdiri apabila punggung anda menyentuh tempat duduk!

Anda MESTI memberi perhatian kepada sarcopenia !

Naik dan turun tangga… Berlari, berbasikal dan mendaki adalah senaman yang hebat dan boleh meningkatkan jisim otot! Untuk kualiti hidup yang lebih baik untuk semua orang di usia tua… Bergeraklah… Jangan buang otot anda!!!

Penuaan bermula dari kaki ke atas!

PASTIKAN KAKI ANDA AKTIF & KUAT!!!

▪️Semasa kita meningkat usia & terus menjadi tua setiap hari, kaki kita mesti sentiasa aktif & kuat. Semasa kita semakin tua / semakin tua, kita tidak perlu takut rambut kita menjadi uban (atau) kulit kendur (atau) kedutan di muka.

▪️Antara tanda panjang umur, umur cergas panjang seperti yang diringkaskan oleh Majalah AS “Pencegahan” yang popular, otot kaki yang kuat disenaraikan di bahagian atas, sebagai yang paling penting & penting. Sila berjalan setiap hari.

▪️Jika anda tidak menggerakkan kaki anda selama dua minggu sahaja, kekuatan kaki sebenar anda akan berkurangan selama 10 tahun.
Berjalan saja!

▪️Kajian dari Universiti Copenhagen di Denmark mendapati tua & muda, sepanjang dua minggu tidak aktif, kekuatan otot kaki boleh melemah sepertiga iaitu bersamaan dengan usia 20-30 tahun!!! Jadi jalan saja!

▪️Apabila otot kaki kita semakin lemah, ia akan mengambil masa yang lama untuk pulih, walau pun kita melakukan pemulihan & senaman, nanti. JALAN.

▪️Oleh itu, senaman yang kerap seperti berjalan, adalah sangat penting.

▪️Berat / beban keseluruhan badan kekal dan berehat di atas kaki.

▪️ Kaki adalah sejenis tiang, menanggung seluruh berat badan manusia. Berjalan setiap hari.

▪️Menariknya, 50% daripada tulang seseorang & 50% daripada otot, berada di dua kaki. Berjalanlah!

▪️Sendi & tulang badan manusia yang terbesar & terkuat juga berada di bahagian kaki. 10K langkah/hari!

▪️Tulang yang kuat, otot yang kuat dan sendi yang fleksibel membentuk Segi Tiga Besi yang membawa beban paling penting iaitu. badan manusia.”

▪️70% aktiviti manusia dan pembakaran tenaga dalam kehidupan seseorang dilakukan oleh dua kaki.

▪️Adakah anda tahu ini? Apabila seseorang masih muda, pehanya mempunyai kekuatan yang cukup, untuk mengangkat kereta kecil seberat 800 kg!

▪️ Kaki adalah pusat pergerakan badan.

▪️Kedua-dua kaki bersama mempunyai 50% saraf badan manusia, 50% saluran darah dan 50% darah mengalir melaluinya.

▪️Ia adalah rangkaian peredaran darah terbesar yang menghubungkan badan. Jadi berjalanlah setiap hari.

▪️Hanya apabila kaki sihat barulah konvensyen arus darah mengalir, lancar, jadi orang yang mempunyai otot kaki yang kuat pasti akan mempunyai jantung yang kuat. Berjalan.

▪️Penuaan bermula dari kaki ke atas.

▪️Semakin meningkat usia seseorang, ketepatan & kelajuan penghantaran arahan antara otak dan kaki semakin berkurangan, tidak seperti ketika seseorang itu masih muda. Sila berjalan!

▪️Selain itu, apa yang dipanggil Kalsium Baja Tulang lambat laun akan hilang dengan peredaran masa, menjadikan orang tua lebih terdedah kepada keretakan tulang. JALAN.

▪️Patah tulang di kalangan warga emas dengan mudah boleh mencetuskan beberapa siri komplikasi, terutamanya penyakit maut seperti trombosis otak.

▪️Tahukah anda, 15% pesakit warga emas secara amnya, akan mati maksimum dalam tempoh setahun selepas patah tulang paha!! Berjalan setiap hari tanpa gagal!

▪️ Senaman kaki, tidak pernah terlambat, walau pun selepas umur 60 tahun.

▪️Walau pun kaki/kaki kita akan beransur tua dengan peredaran masa, bersenam kaki/kaki adalah tugas sepanjang hayat. Berjalan 10,000 langkah!

▪️Hanya dengan kerap menguatkan kaki, seseorang boleh mencegah atau mengurangkan penuaan selanjutnya. Berjalan 365 hari!

▪️Sila berjalan sekurang-kurangnya 30-40 minit setiap hari untuk memastikan kaki anda mendapat senaman yang mencukupi dan memastikan otot kaki anda kekal sihat.

Anda harus berkongsi maklumat penting ini dengan semua rakan & ahli keluarga anda yang berumur 40+ tahun, kerana semua orang semakin tua setiap hari.

Sumber : Kumpulan Whatsapp “Juruterapi Malaysia” oleh. Dr. Azman (MANIS)

About Wannura

Pencinta Kehidupan Alamiah
This entry was posted in Penyakit and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s