10 gejala awal barah buah dada

Kanser atau barah adalah nama penyakit bagi salah satu tumor ganas yang sudah tidak asing lagi di kalangan masyarakat terutamanya kaum wanita dan ia sukar diramalkan. Banyak faktor yang mempengaruhi dan terdapat banyak jenis. Dikatakan sampai kini kanser masih menduduki peringkat pertama dalam kes kematian di dunia. Salah satu jenis kanser adalah kanser payudara. Penderita penyakit ini terus bertambah saban tahun namun, hanya segelintir sahaja yang mengetahui gejala kanser payudara ini.

Oleh kerana cetek dalam ilmu pengetahuan dan tidak prihatin dengan perubahan diri menyebabkan penyakit ini sukar dicegah dan ditangani. Atas kerana pada umumnya gejala-gejala kanser tersebut didapati dari beberapa kes kecil yang seringkali dirasakan tidak penting dan tidak berbahaya. Namun pada hakikatnya, pengenalan terhadap gejala-gejala awal kanser payudara dapat menangani kes ini secara maksima sebelum kanser merebak dan menjadi semakin serius.

Ada beberapa tanda-tanda atau gejala (sipmtom) umum yang kadang kala di luar dari pengawasan kita kerana hal tersebut biasanya tidak akan mengganggu keadaan tubuh badan dalam melakukan sebarang aktiviti dan kerana itu pulalah beberapa orang yang mengalaminya biasa mengabaikannya dengan mudah dan menganggapnya sebagai hal yang biasa-biasa saja. Padahal dari sini, kewaspadaan dan pemeriksaan lebih lanjut harus dilakukan. Berikut adalah gejala awal yang sering dialami oleh penderita kanser payudara :-

1. Benjolan

Benjolan ini umumnya terdapat di bawah kulit payudara dan ukurannya lebih kurang sebesar kacang tanah. Biasanya benjolan tersebut hanya terdapat di sebelah payudara saja. Apabila benjolan tersebut ditekan dan dapat bergeser, itu bermakna masih merupakan gejala awal yang ringan dan boleh segera ditangani. Sebaliknya, bila benjolan tersebut sudah tidak boleh bergeser dan ukurannya lebih besar dan keras maka awas, kanser sudah memasuki tahap serius. Benjolan ini juga boleh didapati di permukaan ketiak, walaupun tidak selalu bermakna kanser—tapi ada baiknya diberikan pemeriksaan lebih lanjut.

2. Perubahan bentuk puting payudara

Puting tetek kelihatan rata, terbalik atau masuk ke dalam. Atau mungkin terasa sakit yang berlanjutan.

3. Keluarnya darah atau cairan janggal

Cairan darah yang keluar umumnya tidaklah banyak, namun cukup mengganggu. Selain darah ada juga berupa cairan kekuningan seperti darah putih atau bahkan nanah. Hal ini biasanya diikuti dengan rasa nyeri pada permukaan payudara dan rasa gatal pada daerah sekitar puting tetek. (Kadang kala ini bukan bermakna kanser, namun tetap harus berwaspada)

 4. Perubahan warna kulit

Warna kulit payudara berubah warna menjadi kemerahan .

5. Perubahan tekstur kulit

Permukaan kulit payudara kelihatan bersisik atau berkedut seperti kulit limau purut. Kulit akan terasa kasar dan kaku.

6. Luka yang sukar sembuh

sering juga timbul luka yang sukar sembuh dan terasa panas seterusnya akan membengkak.

7.  Payudara terasa panas, kemerahan dan bengkak


8. Adanya benjolan-benjolan kecil

 
  9. Terasa sangat gatal di daerah sekitar puting tetek

10. Benjolan yang keras itu tidak bergerak ( terfiksasi )

Biasanya pada peringkat awal tidak terasa sakit.

 Pada kebiasaannya jika benjolan itu kanser, ia hanya terdapat pada satu belah payudara sahaja.

Selain dari gejala-gejala tersebut yang di atas, terdapat beberapa faktor yang lain bagi seseorang wanita itu besar kemungkinan boleh mengalami penyakit kanser payudara ini berbanding dengan orang lain. Antara faktor-faktor tersebut ialah :-

1. Keturunan

Besar kemungkinan penyakit ini diwarisi dari keluarga yang pernah mengalaminya. Namun, ada juga kes penderita penyakit ini yang tidak mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser payudara.

2. Haid bermula di usia awal

Mendapat haid di usia yang tergolong terlalu muda.

3. Menopause di usia melebihi 50 tahun

4. Memiliki penyakit payudara lainnya

Pernah mengalami penyakit payudara lainnya atau pernah menderita kanser payudara sebelumnya.

5. Usia melewati 30 tahun

Umumnya menyerang wanita berusia melebihi 30 tahun. Namun bukan semua kes tertakluk kepada wanita dalam usia ini kerana kini mulai banyak ditemukan penderita kanser payudara di usia remaja.

6. Tidak menyusukan bayi setelah melahirkan

Tidak memberikan susu ibu kepada bayi setelah melahirkan, atau tidak pernah hamil.

7. Obesiti dan tegar terhadap minuman beralkohol.

8. Pertama kali melahirkan melebihi usia 35 tahun.

9. Sering stress (tekanan perasaan )

10. Sering makan makanan yang terlalu banyak lemak .

11. Terdedah kepada radiasi

Sering terkena radiasi , seperti sering melakukan pemeriksaan tubuh dengan menggunakan X-ray.


12. Faktor genetik dan hormon.

Penggunaan DES (dietilstilbestol), atau pencegah keguguran.

Apabila anda mengalami beberapa gejala tersebut atau memiliki faktor-faktor di atas, ada baiknya jika anda mulai waspada. Kanser payudara memang penyakit yang boleh membawa maut tapi bukan bermakna tidak boleh disembuhkan. Selama penyakit ini dapat ditangani dengan tepat dan cepat, tidak akan ada kata terlambat untuk sembuh. Beberapa pencegahan pun boleh dilakukan, di antaranya menyusui bayi anda, kerana pemberian air susu ibu yang rutin dapat mencegah penumpukan dan pembusukan air susu di dalam kelenjar payudara. Lakukan juga gaya hidup yang sihat dan diet yang sihat jika anda menderita kegemukan. Pencegahan lainnya iaitudengan sering melakukan pekerjaan rumah tangga, kerana ini terbukti dapat mengurangi risiko kanser payudara hingga 30% pada wanita usia aktif, dan 20% pada wanita yang telah menopause.

Sangat dianjurkan bagi para wanita untuk melakukan pemeriksaan payudara sebagai pemeriksaan kesihatan rutin setiap 3 tahun sekali untuk perempuan usia 20-40 tahun, dan setiap tahun untuk perempuan berusia 40 tahun ke atas.

Namun, Allah swt tidak akan memberikan cubaan diluar batas kemampuan manusia. Tetap semangat dan jangan lupa melakukan ibadah wajib dan sunat serta cari penyelesaian yang terbaik bersama keluarga anda.

About Wannura

Pencinta Kehidupan Alamiah
This entry was posted in Uncategorized and tagged . Bookmark the permalink.

397 Responses to 10 gejala awal barah buah dada

 1. shahril berkata:

  salam semua… sebenarnya punca utama semua jenis kanser adalah kekurangan Vitamin B17/Amygdalin… boleh buat search di google pasal ubat B17 nie adalah penawar/ubat kepada semua jenis kanser tak kira tahap brape pun.. B17 nie tggi dalam biji aprikot, biji buah2an berry mcm acai berry, burberry, anggur, epal, kacang hijau, ubi kayu, daun sireh, daun belalai gajah, keladi tikus… tu sbb org2 tua dulu kadar kanser sgt kurang sbb mereka mengamalkan makan ubi kayu, daun sireh, ulam2an, keladi.. kita skrg mmg xmakan atau kurang makan bnda2 mcm ni, tu yg kanser terlalu tggi dlm zaman kita… sesiapa yg ingin mendapatkan ubat kanser iaitu B17 + Bromilin + Graviola… boleh hubungi saya 019-9362993, atau emel di hubby_sr@yahoo.com atau join group facebook ‘PENAWAR/UBAT KANSER’.. sesuai utk merawat semua jenis kanser tak kira tahap brape… InsyaAllah boleh sembuh sepenuhnya dlm masa 2-3 bulan sekiranya mengikut tatacara yg betul… atau boleh ke blog sya ubatkanserb17.blogspot.com…

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam dan ucapan terimaa kasih kepada shahril kerana sudi berkongsi maklumat. Ada kebenarannya apa yang diperkatakan oleh shahril mengenai punca-punca masalah kanser. Di sini ingin saya ingin memberi sedikit tambahan kepada punca-punca kepada penyakit kanser yang boleh membawa maut ini.

   Kekurangan Vitamin B17/ Amygdalin adalah merupakan sebahagian dari faktor pemakanan dan merupakan punca kepada kanser. Banyak lagi terdapat faktor-faktor kesihatan yang lain yang perlu di ambil kira. Maksud admin ialah faktor kesihatan jiwa, raga, rohani, jasmani, zahir dan batin. Pemakanan hanya boleh membantu merawat kepada jasmani kerana tenaga jasmani kita diperolehi dari makan dan minum;. Selain dari kesihatan jasmnani, perlu juga prihatin terhadap kesihatan rohani. Rohani adalah perkara-perkara yang berkaitan dengan ketuhanan.

   Terlebih dahulu ingin admin nyatakaan bahawa faktpr kesihatan jiwa dan raga amatlah penting sebab keshatan kehidupan manusia adalah bermula dari dua unsur tersebut. Unsur-unsur yang membentuk raga adalah darah, urat, nafas dan haba yang mana ia terbentuk dari unsur-unsur alam semesta kita iaitu tanah, air, angin dan api. Cuba kita lihat pencemaran yang berlaku di sekeliling kita sebagai contoh, tanah di bumi kita ini yang dicemari dengan racun, bahan kimia, bahan buangan yang merbahaya dan sebagainya, air pula yang dicemari oleh tumpahan minyak, asid, bahan buangan sampah sarap dan sebagainya, angin (udara) yang dicemari oleh asap-asap beracun akibat pembakaran terbuka, asap dari kilang yang beracun serta asap dari kenderaan yang kian bertambah dan akhir sekali hinggakan tenaga (haba) juga dicemari akibat pembangunan negara yang pesat seperti memasang alat-alat pemancar bagi telekomunikasi, penggunaan cahaya laser dan sebagainya.

   Tenaga jasmani yang diperolehi dari makanan dan minuman ; hasil dari unsur-unsur alam semesta tersebut telah dicemari dan juga akan mencemari darah daging kita. Bila darah kita dicemari oleh kotoran maka ini juga punca kepada kanser bila sel darah kita kekurangan oksigen. Bila darah kita banyak racun di dalam tubuh badan kita, maka urat saraf kita akan menjadi tegang akibat daripada longgokan sumbatan terutamanya di ruas-ruas tulang belakang.

   Pernafasan yang baik juga merupakan faktor penting bagi kesihatan kehidupan raga (tubuh badan). Ia adalah bermula dari bahagian abdomen kita. Jika pernafasan kita tidak lancar, ia akan mengganggu sistem metabolisme dari menjalankan tugasnya dengan seimbang. Pernafasan mengimbangi darah daging dan urat saraf kita . Jika ketiga-tiga faktor tersebut tidak mengalami sebarang gangguan, maka tubuh badan kita dapat menjana tenaga dengan lebih baik serta lancar. Maksudnya kesemua ini akan membantu tubuh badan menyingkir racun atau toksin dari tubuh badan kita.

   Admin berharap semuanya akan faham keterangan yang diberikan ini, ya ! Salam ceria selalu.

 2. lillow berkata:

  Salm en.shahril.saya mengalami rasa nyri yang tidak berpnjangan tpi sekejp2 pd payudara kiri sudah hampir 5 bln kalau x salah.n 2 hari ni puting kedua payudara saya rasa sdikit sakit bila d sentuh..agk2 e.shahril ini adlh sdimptom atau bagasimana?saya takut nk g chek…tkt sgt.kedua belah puting saya ada jgk mcm kulot lomau purut.sy x prasan kalau yg normal adkh brbentuk mcm tu atau x…kulit payudara sy mcm biasa..licin…sy harap c.shahril dpt reply sy d fb sy Kasturi Hati

  • yasmin berkata:

   Salam lillow, saya rasa sebaiknya puan terus buat pemeriksaan di klinik atau hospital terdekat. buat mammogram utk kepastian. Sebab mak saya juga pernah alami simpom yang sama dan disahkan menghidap barah payudara.

  • aen berkata:

   sis mcm na?apa jwpn dia.adakah tanda2 kancer.sy br mengalami mcm sis.dah p knik dtor ckp xdk pa2.tp sakit sgt puting.riso

   • zainura66 berkata:

    aen, cuba picit perlahan2 puting tersebut hingga sakitnya hilang. Jika masih sakit lagi, kali ni pergi buat pemeriksaan terperinci dengan doktor pakar sakit puan.

 3. shida berkata:

  Hai en.shahril..sy merasai ada biji d bhgian ketiak yg sblh atas skli.sblm ni ada jerawat kt situ…dh smbuh bthun…skg biji tu ada dbwh kulit.adakh sy berpotensi barah?gejla lain xada..

  • ayufitria berkata:

   hii shida..keadaan awk mcm skrg..sbb sy sndri ad biji bwh ketiak sy.. tp ad benjolan lembik..sy xthu tu ap

 4. ismi syazwani berkata:

  assalam..saya baru berumur 19 tahun..mmg kturunan saya ada nnek,mk sdara n spupu yg kena breast kanser..dlm 2/3 hari yg lepas tdapat satu bnjolan kcil pada pting payudara saya..saya pcit,kluar mcm ccair kkuningan + darah..benjolan tu kcil n x ada..lpas tu pagi tadi masa sya bgun dri tdur ada blik bnjolan tu..saya pcit still kluar ccair kkuningan tu jgk..adakah ini tnda2 breast cancer??

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam,

   Ismi,

   saya nasihatkan agar anda tidak membuat sebarang spekulasi atau sebarang andaian terlalu awal dengan apa yang dihadapi. Adanya sejarah atau latarbelakang keluarga yang mempunyai kanser payudara bermakna kita pun mesti dapat juga. Saya tidak yakin dengan faktor genetik pembawa kepada penyakit sebegini namun ada juga sesetengah penyakit adalah disebabkan faktor genetik. Cuba Ismi lihat menu harian (pemakanan) keluarga, adakah gaya pemakanan keluarga lebih mneyumbang kepada penyakit kanser ? Jika ya, cuba Ismi ubah kepada menu yang lebih sihat atau gaya hidup yang lebih sihat.

   Berkenaan nanah yang keluar di puting payudara dikatakan tanda-tanda awal kepada barah payudara. Ismi pergi buat pemeriksaan dengan doktor untuk mengetahui masalah yang sebenarnya sebab di hospital, mereka boleh buat pemeriksaan ke atas sampel nanah tersebut samada kanser atau hanya masalah kulit seperti jeraswat atau sebagainya. Biasanya jika seseorang mengalami tanda-tanda masalah payudara samada ada ketumbuhan atau pun kanser, tangan di sebelah payudara yang bermasalah tersebut akan berasa sakit atau pun sentiasa kebas. Wallahualam.

 5. ika berkata:

  salam, benjolan seperti jerawat di bawah payudara, adakah salah satu punca kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam,

   Ika, jawapan kepada persoalan ini mungkin ya dan ada kemingkinan tidak. Mungkin juga jerawat yang tumbuh jika ia tidak menunjukkan ia merebak lebih besar dan keluar nanah.

  • shila berkata:

   Salam..saya nk tnye…jika ad benjolan di permukaan ketiak itu boleh dinamakn kanser kew..atau ketulan sahaja?

 6. shila y berkata:

  saya mengalami benjolan dipermukaan ketiak…adalah dalam 6 bulan…dan payudara saya berkeadaan baik shaja..cuma dipermukaan ketiak ada benjolan apabila di tekan terasa sakit sedikit..adakah itu ketumbuhan??

  • zainura66 berkata:

   Shila,

   di bawah ketiak terdapat (boleh dirasa) seperti satu biji/ketulan kecil yang tidak menyakitkan dan ini adalah dipanggil noda-noda limfa (lymph nodes. Ia berfungsi sebagaai penapis bagi menghalang toksin ke payudara. Jika ketulan tersebut tidak menyakitkan, ia bukanlah ketumbuhan, tetapi jika tangan bagi ketiak ini ada masalah kebas, sakit dan sebagainya, maka ia adalah tanda-tanda awal kepada ketumbuhan atau kanser.

  • ayufitria berkata:

   salam shila..mcm mane keadaan awk skrg..sbb ketiak kanann sy ad benjolan jgk..nk tnye bnjolan tuh msih ad ke

 7. Ean berkata:

  Saya ada dua kemusykilan dan ingin mendapatkan penjelasan/pendapat :
  1. Dibawah payudara kanan saya terasa panas tetapi tidak kerap
  2. Payudara saya masih mengeluarkan susu seperti kolostrum walaupun anak saya dah berusia 6 tahun, dan kadangkala rasa gatal dibahagian puting tapi tidak kerap.

  Tolonglah sesiapa perjelasankan dan share sekiranya ada pengalaman seperti yang saya alami.

  • zainura66 berkata:

   Ean,

   apa yang harus anda lakukan ialah dengan mengurut keseluruhan bahagian payudara agar tidak ada sumbatan toksin berlaku . Jika sesuatu zon atau kawasan di payudara berasa panas, menunujukkan pengaliran darah tidak sempurna di bahagian tersebut dan perlu di urut dan diransang agar aliran darah lancar. Berhati-hatilah dengan andaian anda yang menyatakan ia adalah kolostrum kerana usia anak anda sudah mencapai 6 tahun !

   Saya sarankan agar anda pergi buat pemeriksaan doktor kerana dikhuatiri nanah yang keluar dan bukannya kolostrom yang disangkakan itu. Maaf, bukan niat admin ingin menakutkan anda tetapi salah satu gejala awal kepada barah payudara adalah keluarnya nanah dari puting payudara. Tetapi jika ujian ke atas sampel tisu payudara di ambil menyatakan bukannya barah, ini bermakna hanya longgokan toksin berkumpul di situ yang membuatkan anda berasa gatal di bahagian tersebut.

 8. ira berkata:

  salam.. saya baru 18 tahun. payudara sebelah kanan saya permukaan kulit macam mengelupas di sekitar puting tetapi tidak sakit cuma terasa gatal kadangkala… dulu pernah luka sebesar duit syiling 5sen di bawah payudara tersebut.. sekarang hanya tinggal parut sahaja. adakah ianya tanda breast cancer? dan di mana tempat untuk membuat pemeriksaan breast cancer?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam,

   Ira,

   payudara boleh diperiksa sendiri iaitu dengan menekan jari secara tegak dari puting ke dalam ketika berbaring; jika sakit bila ditekan bermakna terdapat kelenjar atau tanda-tanda kanser payudara. Adik boleh buat pemeriksaan di payudara di hospital di tempat adik.

 9. nadine73 berkata:

  jumpa doktor pakar untuk pengesahan

 10. deqna berkata:

  saya mengalami gatal2 dibahagian punting…adakah ini tanda2 kanser?

  • zainura66 berkata:

   Deqna,

   tidak kira di mana jua bahagian di tubuh badan kita jika mengalami gatal-gatal adalah menandakan pengumpulan racun / tosin di situ dan harus di hapuskan segera agar kuman atau bakteria tidak bersarang dan merebak. Apa yang harus anda lakukan ialah dengan melakukan urutan dan ransangan di bahagian payudara serta puting tersebut agar sumbatan toksin tersebut dapat disingkirkan dengan segera. Jika tidak bertindak dengan cepat, kuman akan membiak dengan cepat serta mmemudaratkan paayudara anda di masa depan samada kelenjar/ ketulan kanser atau bukan kanser.

 11. imanina berkata:

  assalamualaikum admin, saye nak tanye, sejak 2 3 hari ni puting payudara saye selalu tegang dan sakit, ape punce nyer ye.??

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam,

   Imanina,

   kadangkala ini adalah gejala kepada kehadiran haid yang akan datang tidak lama lagi, dengan itu bersabarlah. Cuba urur dan usapkan payudara dan putingnya agar darah berjalan lancar ke semua bahagian payudara tersebut dengan perlahan-lahan.

 12. Hajar Kasim berkata:

  Assalamualaikum..saya berusia 20 tahun…mengapa seolah2 ada urat yang timbul di sekitar payudara?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Hajar,

   adakah anda berbadan gempal ? Kadangkala urat yang timbul di sekitar payudara akibat dari sumbatan toksin yang berlaku di bahagian tersebut yang perlu diuruti agar darah mengalir dengan lancar. Mungkin juga kulit anda yang cerah yaang menampakkan urat seperti timbul ?

 13. erny berkata:

  saya sering merasa sakit di payudara kanan apakan itu kanser

  • zainura66 berkata:

   Emy, jangan terlalu awal membuat sebarang andaian tentang kanser sehingga mengganggu gugat peraasaan sendiri. Cuba urut dahulu di bahagian yang sakit itu, jika ia lebih sakit atau kelihatan bertambah merah, panas dan keras anda dinasihatkan agar berjumpa dengan pakar sakit puan. Jika bila diurut, sakit berkurangan maka ini bukanlah kanser.

 14. eqa berkata:

  salam. saya baru berusia 18 tahun. sehari 2 ni saya rasa sakit pada payudara kanan saya. then saya dapat rasa ada satu benjolan dalam payudara yang mana tak ada pada belah kiri. Ia juga rasa panas. kulit payudara biasa saja. adakah ini tanda2 breast cancer? setahu saya tak ada dalam kalangan ahli keluarga yang ada sejarah penyakit ini. saya betul2 takut dengan kemungkinan yg akan berlaku.

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Eqa,

   pada usia yang masih remaja kadangkala hormon tidak seimabang akibat ketidakseimbangan jiwa dan raga yang sangat penting bagi kehidupan rohani dan jasmani. Benjolan tersebut tidak semestinya kanser tetapi adalah sebagai amaran kepada kita bahawa payudara tersebut telah mengalami sumbatan racun di bahagian yang tersebut yang perlu diuruti agar darah berjalan lancar di situ. Sekiranya diuruti akan bertambah menyakitkan, besar kemungkinan ia telah dijangkiti oleh kuman dan terdapat nanah di dalamnya.

   Eqa perlu ransang urat saraf di tulang belakang (bertentangan payudara) terlebih dahulu sebelum mengurut payudara yang bermasalah tersebut untuk mendapatkan keputusan yang optimom sebelum bertindak berjumpa dengan doktor. Tetapi jika masih berterusan dan tiada perubahan, cuba buat pemeriksaan yang lebih terperinci di hospital. Mungkin mereka akan mengambil sampel dari ketulan tersebut bagi menentukan samada ia adalah kanser atau di sebaliknya. Jangan takut untuk membuat pemeriksaan kerana Eqa perlu bertindak cepat sebelum ia semakin parah lagi. Wallahualam….

 15. hani berkata:

  Salam. Kalau urat kelihatan di keliling puting. Itu perkara biasa ke macam mana?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Hani, jika sebelum ini tiada urat sebegini yang timbul dan kini pula ada mungkin akibat dari lemak atau toksin yang berkumpul di sekitar puting tersebut atas faktor kegemukan atau tubuh badan yang ketegangan. Wallahualam.

   • hani berkata:

    Tapi saya tiada masalah kegemukan. Bagaimana saya hendak rawat?

   • zainura66 berkata:

    Hani,

    Jika tiada masalah kegemukan, ini kemungkinan berlakunya sumbatan di ruas tulang belakang yang bertentangan dengan payudara. Anda boleh cuba urut dibahagian tersebut dan juga payudara tersebut agar darah dapat mengalir lancar.

 16. rose berkata:

  Tolong saya…
  Saya mahu bertanyakan benjolan @ ketulan sebesar guli di bawah tetek adakah itu barah payu dara…
  Apabila ia ditekan pada benjolan itu ia terasa sakit..pada sebelum ini benjolan itu tidak sakit apabila ditekan tetapi sekarang bila ditekan terasa sakit..
  Tolonglah saya

  • zainura66 berkata:

   Rose,

   bukanlah semua benjolan itu adalah kanser; ada juga yang bukan kanser tetapi telah dijangkiti oleh kuman yang menyebabkan sakit bila ditekan. Urat saraf di tulang belakang harus di uruti bagi darah mengalir lancar agar sel-sel dapat dapat membawa oksigen dan nutrisi kepada bahagian tersebut. Cara lain ialah dengan membuat pemeriksaan di hospital supaya pemerikasaan lanjut dapat dijalankan.

 17. Azian berkata:

  Salam En Shahril,
  Sy menyusukn ank yg msh baby. Sekali sekala terase berdenyut pd pydara sblh kiri tp kmdian hilang. 2 hr ni sy prsn de bnjolan kecl seakn de nanah dlmmye ats puting sblh kiri juga. Terase sakit bl tekan pd kwsn lain pd pydara. Sy ttp susukn baby. Sy risau sgt. Hope en shahril dpt membantu. Tm ksh.

  • azuwahebat@gmail.com berkata:

   salam kak azian ..sy da 25thun..sy juga sering terasa sakit dan nyeri d bhgian payudara kiri…selama1-2minit kemudian hilang..rasa risau pon ada … =(

   • Azian berkata:

    Wsalam azuwa,
    Tu la kn..akk ni pon riso. Cm hr ni elok x sakit pn. Nk jmp doktor mmg takut..

 18. jehan berkata:

  salam…sy sangat risau bila tiba sy tekan puting payudara dan terasa sakit..tp ada tanda benjolan pada bawah ketiak saya..tolonglah…sy inginkn kepastian..adakah itu juga tanda2 awal barah?

 19. jehan berkata:

  maaf…sy ingin buat pembetulan pada pertanyaan sy diatas berkenaan benjolan pada bahagian bawah ketiak saya..sebenarnya ,.’tidak ada benjolan pada bawah ketiak saya..Hanya rasa sakit pada puting bila sy cuba tekan.’

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Jehan,

   rasa sakit tersebut mungkin disebabkan aliran darah yang tersekat di bahagian puting itu. Cuba urut perlahan-lahan di bahagian sakit sehingga sakit tersebut hilang. Jika ia diurut dengan betul, puting tersebut tidak akan sakit lagi, cubalah.

 20. niey berkata:

  Sya ada stu ketumbuhan dkt breast,.yg timbul bwana merah,,sbesar duit 10 sen..d pegang agak keras n xskit,adamasa juga ketumbuhan tu trus gtal k puting.pyudara ada urat skt je.lma dh 7taun bentuk tk pernah..saiz ttp sma.ada jumpa doktor,dia pegang ktumbuhn tu n then dia sUruh cuba mkn antibiotik.kanser k apa tu??

  • zainura66 berkata:

   Niey,

   kadangkala kes sebegini bukanlah semua tanda-tanda awal kepada barah payudara. Ada kemungkinan ia adalah bisul sahaja. Anda harus membuat pemeriksaan sendiri; apabila diurut ia akan menjadi bertambah panas atau radang di tempat tersebut. Jika ya, ia mungkin hanya jangkitan kuman dan itulah sebabnya doktor hanya memberikan antibiotik kepada anda. Urutan yang dibuat secara betul boleh menghapuskan ketulan atau ketumbuhan tersebut. Namun ia mestilah di mulakan dengan urutan di ruas tulang belakang terlebih dahulu.

 21. niey berkata:

  Ktumbhan kt breast sblh kiri saya timbuld brwarna merah sbesar duit syling10 sen.benda tu kn mcm ketulan dging yg keras..d picit pn tk skit..mslh nanah smua tu x.lma dh 7thn bentuk pn x brubh..besar tu je.kdng2 ada skit sikit je,kdng kala ada gtal jugk..benda tu ada liang kalau gtal sya pcit keluau

 22. niey berkata:

  Ktumbhan kt breast sblh kiri saya timbuld brwarna merah sbesar duit syling10 sen.benda tu kn mcm ketulan dging yg keras..d picit pn tk skit..mslh nanah smua tu x.lma dh 7thn bentuk pn x brubh..besar tu je.kdng2 ada skit sikit je,kdng kala ada gtal jugk..benda tu ada liang kalau gtal sya pcit kluar mcm jerwt yg dh msk. g cek doktor,doktor cek then bg antibiotik.brah k apa tu?sya rasa bkn kot bab 7taun dh lekat sna x pernh pelik2 pun.mula tmbuh dlu sakit dn

 23. niey berkata:

  Mula tmbuh dlu skit dn ada rasa pnas.simptom tu x lma..tp sekali skala ada jugak skit.kalau brah adakh spnjng tempoh 7thn tu bentuk,saiz dn sbgainya tk berubah?

 24. hamsiah berkata:

  Assalamualaikum saya berumur berumur 63 sejak 3 – 4 tahun ni saya ada merasakan beberapa ketulan dibawah ketiak kiri saya tp tidak sakit , adakah tanda2 peringkat awal kanser payu dara,. .3 tahun sudah saya ada buat pemereksaan di hosp ppum tp tiada

  balas

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum,

   Hamsiah, pemeriksaan payudara sebenarnya haruslah dibuat pada setiap bulan. Ia boleh dilakukan sendiri di rumah. Cuba ramas atau tekan tepat di puting payudara (ketika berbaring) dan rasa samada rasa sakit bila ditekan atau tidak. Jika terasa sakit sangat, bermakna ada sumbatan berlaku di payudara tersebut. Jika ketulan di bawah ketiak pula tidak mengganggu tangan anda seperti sakit atau kebas tangan, bermakna ia bukanlah tanda-tanda awal kanser tetapi sebaliknya ia mungkin hanya sumbatan toksin di noda-noda limfa (lymph nodes) sahaja. Anda tidak perlu risau.

 25. farah berkata:

  salam saya berumur 21 tahun dan mempunyai seorg anak. sy last myusukan anak pada umur anak 3 bulan. now anak da 2 tahun. ok sy mmpunyai benjolan pd bawah permukaan puting.. tp bila di tekan sakit bila di biar biasa sahaja rasa. sy perasan benjolan berlaku selepas sy makan produk SNE.. sy mengambil perancang keluarga secara injection.. so benjolan tu sama ada nk bertukar hormon @ kanser? tolong saya..

  • zainura66 berkata:

   Assalaamualaikum Farah,

   harus diingatkan bahawa sebarang benda asing yang dimasukkan ke dalam tubuh badan kita pasti mempunyai tidakbalasnya yang luar biasa. Cuba buat urutan di payudara tersebut sehingga ia tidak sakit lagi. Kaedah yang betul juga perlu diketahui bagi mengurut setiap anggota tubuh badan kita.

  • farah berkata:

   ok terima kasih.. cara mengurut yg btl mcm mana ye? adakah boleh menggunakan minyak angin?

   • zainura66 berkata:

    Farah, adalah tidak sesuai jika memakai minyak angin, nanti takut ‘berangin’ atau ‘naik angin’ pula nanti. Sebenarnya jika anda memakai minyak angin, anda akan merosakkan struktur kulit tubuh badan anda sendiri. Itulah sebabnya saya buatkan minyak terapi Wannura khusus untuk urutan sebegini bagi mengeluarkan toksin tubuh badan dengan cara yang tersendiri mengikut kaedah Wannura Terapi. Cara urutan yang betul mestilah ransangan di saraf tulang belakang perlu dibuat untuk melancarkan aliran darah ke payudara anda.

   • fara berkata:

    ketulan saya da beransur kecil selepas sy urut.. pada pendapat awak adakah jika sy ke hospital doktor akan operation ketulan itu?

   • zainura66 berkata:

    Doktor tidak akan sewenang-wenangnya operate tubuh badan awak tanpa kerelaan dan kebenaran awak sendiri, Fara.

 26. Qis berkata:

  Salam. Adik saya baru umur 13 tahun. Dea ckp rase mcm ade biji kt dlam payudara kanan. tapi.. dkt belah kiri takde paper.. bila tekan biji tuh rase sakit. plis jawab.. adekah tanda-2 tuh?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Qis,

   bukan semua ketulan atau biji yang terdapat di payudara jika ditekan merasa sakit adalah kanser. Ia mungkin adalah seperti bisul yang jika ditekan akan sakit. Namun sentiasa prihatin terhadap biji tersebut dan pantau dengan cara urutan yang betul agar timbunan toksin tidak membesar di bahagian tersebut.

 27. Pips berkata:

  salam…saya nak tanya…di sebelah kanan di bawah ketiak saya, ada ketulan mcm jerawat…sakit bila ditekan…teda apa2 perubahan breast dan normal sahaja..ada ka itu simptom cancer atau hanya sekadar jerawat sahaja…makasih

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum,

   ada kemungkinan itu adalah jerawat sahaja. Cuba urut dan lihat pada perubahan selepas diurut. Jika sakit berkurangan, maka ia hanya timbunan kotoran yang tersumbat di situ.

 28. kyri berkata:

  salam
  sy ade bnjolan kecil sbsar kcg di bwh ketiak sy dan bile di sentuh terasa sakit.. adkh ianya tnda brh payudra

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Kyri,

   jika selain daripada gejala-gejala yang disebutkan di atas, maka ia bukanlah kanser. Cuba tekan secara tepat di puting tetek senasa berbaring dengan jari telunjuk, jika sakit mungkin ia hanya tanda-tanda awal ke arah barah payudara. Namun jangan risau, jika anda lakukan urutan dengan cara yang betul, ia dapat dipantau daripada terus merebak, insyaallah.

 29. izzan berkata:

  Salam admin…nk tanya..mak saya mmg disahkan ade kanser payudara…bahagian niple mmg dh termasuk dalam dan kulit berkedut…baru2 ni kawasan sekitar niple die rasa pedih terutama.bila die berpeluh..n now kawasan tu ade kuping2 seperti luka telah kering…so adakah itu tanda kanser nye semakin teruk?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Izzan,

   ada kemungkinan juga. Sebenarnya ada 2 jenis barah/ kanser iaitu jenis benign dan jenis malignan. Yang paling ditakuti ialah malgnan di mana sel2 kanser merebak dengan cepat sekali dan perlukan pengawasan yang sewajarnya. Jika nak pastikan kesahihannya, cuba buat pemeriksaan dengan doktor pakar.

 30. natasha berkata:

  Payudara saya terlalu gatal semenjak 2 minggu.

  Adakah itu simptom-simptom nya?

  • zainura66 berkata:

   Adakalanya payudara gatal adalah disebabkan oleh timbunan toksin di bahagian tersebut. Cuba urut dan perhatikan tindakbalasnya.

 31. Diela82 berkata:

  Salam,sy berumur 31 dan masih belum berkahwin…baru2 ini sy perasan ada tumbuh benjolan sebesar biji kacang pada payudara sebelah kanan saya..apabila di tekan ia bergeser atau bergerak dan ia tidak merasa sakit apabila di tekan..tp permukaan kulit payudara sy licin sahaja dan tiada cairan atau darah yang keluar dari puting payudara sy..adakah benjolan tersebut adalah simpton2 kanser atau benjolan biasa sahaja…mengikut faktor keturunan ibu sy mmg ada sejarah kanser payudara itu yang merisaukan sy skrg…

  • zainura66 berkata:

   Assalaamualaikum Diela82,

   Kanser bukanlah suatu penyakit keturunan dan bukannya bawaan genetik, jadi kenapa perlu risau jika ibu anda pernah mengalaminya. Hanya tabiat dan diet pemakanan dalam keluarga itu sendiri jika tidak diubah akan mengakibatkan kita berpenyakit yang sama dengan ibu atau ayah. Cuba anda perhatikan sifat pemakanan yang diambil dan cuba ubah kepada diet pemakanan yang lebih sihat.

 32. laalolaaalo berkata:

  assalammualaikum . malu saya nak cakap , saya seorang pelajar spm 2013 , baru baru ini , saya ada rasa seperti benjolan kecil dalam kulit pada ketiak kiri saya .. saya takut sangat ni , dengan mahu hadapi spm yang semakin dekat , tolong saya
  dan saya ada baca tentang kebas tangan pada tempat ketiak , yea , kadang2 saya ada rasa begitu , adakah saya akan kena penyakit teruk ? or kanser ? or kena bedah ? tolong jawab please

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum laalolaaalo,

   jangan terlalu resah dengan apa yang dihadapi sekarang ini, paling penting sekali ialah adik harus menumpukan sepenuhnya kepada peperiksaan yang bakal dihadapi pada penghujung tahun ini. Peperiksaan ini akan menentukan halatuju adik untuk kehidupan yang seterusnya di masa akan datang. Tentang benjolan tersebut, cuba adik urut di bahagian bawah ketiak dan lihat jika ada apa2 perubahan setelah urutan dilakukan. Hal sebegini adik tidak perlu berasa malu untuk bertanya.

   • laalolaaalo berkata:

    alhamdulillah , tiada yang teruk berlaku . doktor hanya nasihatkan supaya jgn terlalu tekan benjolan tersebut dan diberi ubat untuk sembuhkannya .
    doktor kata , benjolan boleh juga berlaku kerana stress and bacteria ,
    maybe saya stress sedikit tahun ini sebab spm . bytheway , terima kasih akak 🙂

   • ainaha berkata:

    Salam.. sy brumur 17 tahun.. di bahagian kiri dada sy berasa sakit dan pedih.. terdapat lebam yg brwarna kuning di bahagian kiri dada sy.. adakah sy mmpunyai simpton tersebut?

 33. wanie berkata:

  salam, sy berumur 26 thun.dlm brest sy ada cm ketulan bla sy sentuh xrasa sakit pn dia cm bergesel ketulan tu xkeras sgt..dh lm dh sy alami hampir 2 thun dh tp x sakit pn..adakah ia gejala kanser?

  • zainura66 berkata:

   Assalamaulaikum Wanie,

   cuba urut perlahan-lahan dan lihat reaksi payudara anda setelah diurut samada bertambah sakit atau sebaliknya. Banyak lagi gejala-gejala awal bagi kanser seperti keluar nanah dari puting tetek dan sebagainya.

   • wanie berkata:

    setakat ni xde keluar ape2 dr puting n sebagainya..n urut pn xrs sakit pn…dh lma dh.cmner tu ek adakah tnda2 ke …help me…

 34. Zara berkata:

  Assalamualaikum, saya ada benjolan kecil bawah puting, saya selalu check and benjolan tu ttp ada, da beberapa nulan saya perasan, cuma takut nk buat check up, ttp mcm nanah or gatal2 tu xde, benjolan tu bila tekan xrasa sakit, cuma kdg2 tekan rasa sakit, boleh tlg x? benda apa tu yaa?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaaikum Zara,

   jika kadang-kadang ditekan dan berasa sakit, mungkin ianya adalah hanya gumpalan toksin yang berlaku di zon payudara tersebut. Apa yang boleh anda lakukan ialah dengan membuat urutan agar toksin tersebut tidak bertapak di situ lagi dan meninmbulkan sebarang masalah di kemudian hari.

 35. wanie berkata:

  wslm..dh urut tp xsakit…camana tu…risau gak la dh lama dh sy alami ni..

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Wanie, jika tak sakit jika diurut tidak mengapa dan jangan berhenti dari melakukan urutan tersebut agar timbunan toksid di situ tidak membesar dan memudaratkan lagi keadaan di masa hadapan. Adakah Wanie mengalami sebarang masalah tangan di sebelah payudara yang berketul itu ? Maksud saya samada tangan tersebut mengalami lenguh, kebas atau sakit ? Jika ada, buatlah pemeriksaan dengan segera dengan doktor pakar sakit puan agar boleh diperiksa dengan lebih terperinci lagi.

 36. miera berkata:

  salam. saya nak tanya. umur saya 19 tahun. tapi saya menghadapi masalah sakit di bahagian puting payudara. apakah punca masalah ini atau ianya normal bagi gadis ? mohon penjelasan

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Miera,

   Sakit di bahagian puting payudara ada kemungkinan terdapat sumbatan kotoran/ toksin berlaku di tempat tersebut. Cuba urutkan di bahagian tersebut dan lihat kesan selepas diurut samada bertambah sakit atau pun berkurangan.

 37. rara berkata:

  salam. saya berumur 20 tahun dan saya mendapati ada ketulan dia bawah ketiak saya. ketulan itu wujud selepas saya mencabut bulu ketiak saya dan selepas itu ketulan itu mengeluarkan nanah.pada awalnya ketiak saya berdarah selepas bulu dicabut. adakah itu tanda-tanda kanser?

  • zainura66 berkata:

   Assaalamualaikum Rara,

   besarkah saiz ketulan tersebut ? Adakah ia berasa berdenyut dan bertambah sakit lagi ? Jika ia hanya luka biasa, nanah tersebut menunjukkan luka itu telah terkena jangkitan kuman. Cuba sapukan madu lebah di tempat luka itu.

 38. suzy berkata:

  salam,sy sangat risau skrg sebab payudara sebelah kiri ada ketulan,ketulan tu sebesar kcg n bila dtekan akan begerak atau begeser,tangan sebelah kiri jg ada rasa sakit n kebas,

 39. Julianah berkata:

  Hai,sy baru nak masuk 25 thn,anak sy dah 3 org,ketiga-tiga anak sy menyusu badan sepenuhnya Dan anak ke-3,sy berhentikan menyusu Bdn pd umurnya 2thn 4bln..sejak beberapa hr ni,sy terasa gatal dibahagian payu Dara( Kanan) Dan bila sy pegang,sy merasakan Ada ketulan kecil,tp tdk sakit.mohon nasihat….

 40. Eizza berkata:

  As salam..saya nak tanya sejak 3bln lps bahagian aerola dan puting payudara saya sgt gatal dan tiba2 smlm ada keluar cecair mcm air susu di payudara kanan..itu tanda2 kanser ke? Utk pengetahuan,saya ada diabetic type 1 sejak kecil dan skrg buah pinggang saya bermasalah,adakah kena mengena dgn masalah saya?

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Eizza,

   ada kemungkinan masalah yang anda hadapi ini mempunyai kaitan dengan penyakit anda alami. Saya sarankan anda jangan berlengah lagi untuk membuat pemeriksaan secara terperinci dengan pakar sakit puan. Pemeriksaan yang terperinci yang boleh mengesahkan samada anda mengalami kanser payudara atau tidak setelah sample sel diambil dan dikajiselidik.

 41. NOR ASWATI BINTI JUNOH berkata:

  Assalamualaikum…. Saya ada ketulan sebesar biji kacang di sebelah payu dara sebelah kiri ( lebih kurang 2 inci dari bawah ketiak ) .Kadang-kadang sakit kadang-kadang tidak. lengan saya terasa lenguh-lenguh dan tangan sedikit kebas. Saya masih lagi menyusu, anak saya berumur 16 bulan. Saya dan buat pemeriksaan dengan doktor di hospital kerajaan tetapi dia kata bukan kanser sebab diluar kawasan yang sepatutnya dan ketulan tu pulak bergerak-gerak. Yang membimbangkan saya, saya rasa sakit dan lenguh, dan dah berlanjutan selama 3 minggu. Betul ke bukan kanser dan apa yang patut saya buat?

 42. liaa berkata:

  Sy mengalami gatal pada bahgian buah dada sy.dan di bahgian puting sperti ada kulit mengelupas. Mengapa ini berlaku ya?

 43. jusharida berkata:

  Saya mengandung sudah masuk 23 minggu dan mendapati anak sudah meninggal dalam kandungan. Dan saya telah pun ada susu badan. Baru2 ini saya sedar terdapat benjolan pada bawah puting kiri dan merasa sakit. Tangan sebelah kiri juga kerap merasa kebas. Adakah ini simptom barah?

  • zainura66 berkata:

   Jusharida,

   jawapan yang boleh saya bagi ialah mungkin barah atau mungkin juga bukan barah. Bukan semua ketulan atau kelenjar payudara adalah barah. Jika ketulan tersebut adalah membengkak (benign) sahaja, ia bukanlah barah. TAngan yang kebas itu adalah akibat daripada ketulan di payudara tersebut. Cuba anda urut di bahagian saraf di tulang belakang yang bertentangan dengan payudara itu dan urutkan bahagian payudara yang ada ketulan itu. Jika betul urutan yang anda lakukan, ketulan itu pasti dapat disingkirkan dan tangan anda akan hilang kebasnya. Anda boleh rujuk page ini sebagai panduannya : https://wannuraterapi.wordpress.com/2012/10/12/panduan-urutan-payudara-sendiri/

 44. sara berkata:

  Salam mohon penjelasan, sy ada rasa lenguh bhgn bahu hingga ke tgn & kdng ada rasa denyutan di bhgn breast , ada kah ini simptom cancer?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Sara, bukan semudah itu kanser tersebut boleh terjadi tetapi jika dibiarkan berlarutan ia boleh menjadi kanser.

 45. Zanira berkata:

  Salam….umur saya 15 tahun….waktu hari selasa payudara saya terkena kawan punya Siku..kuat la….tpi ptg tu tak Sakit…ESOk tu dia Sakit Dan bengkak …Dan Ada benjolan….adakah ini kanser payudara

  • zainura66 berkata:

   Waalikumsalam Zanira, jika adik biarkan bengkak tersebut berlarutan tanpa diurut, ada kemungkinan ia akan menjadi kanser nanti.

 46. ezy berkata:

  Assalamualaikum..saya nak tanye dekat tepi area puting payudara kiri saya de benjolan macam jerawat@bisul saya risau sgt adakah ini tanda2 kanser dan tangan kira saya jgk kdg2 kebas.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ezy,

   tidak semua ketulan itu adalah kanser. Jika tangan anda kebas, ini adalah kesan dari ketulan tersebut yang menyumbat saluran darah ke tangan. Anda harus urut dari pangkal tangan (dari ketiak) dan payudara yang bermasalah tersebut.

 47. ashfa hafiqa berkata:

  salam sy nk mntk pendapat puan ,saya ada ketumbuhan yg besar rsanya melebihi 5cm di bwah nipple.ktmbhan ni dah lama dah ada,bila tekan rasa sakit.adakah ianya kanser ?sy takot nk p jmpk doktor sbb tahun ni sy spm dan sy jgk ada masalah kewangan.seandainya bkan kanser,adakah ketulan itu akan memberi kesan kpd sy?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ashfa Hafiqa,

   tidak semua ketulan di payudara adalah kanser. Adakah tanda-tanda lain seperti nanah keluar dari puting, puting terbalik ke dalam, tangan merasa lenguh atau kebas (di bahagian payudara yang bermasalah) ? Jika terdapat tanda-tanda seperti ini, jangan berlengah lagi, kena cepat berjumpa dengan doktor pakar di hospital. Jika tiada tanda-tanda tersebut, cuba urutkan di bahagian ketulan tersebut dan lihat tindakbalasnya samada ia menjadi lebih sakit, merah dan panas selepas diurut. Jika ketulan itu bukan kanser, ia juga akan memberi kesan kepada adik nanti di mana dikhuatiri terdapat jangkitan kuman jika dibiarkan berlarutan di situ dan bernanah. Ini adalah akibat daripada mendakan kotoran/ racun tubuh badan yang berkumpul di bahagian tersebut dan cuba buat urutan sepertimana yang disarankan.

 48. tinie berkata:

  Aslmkm…

  Boleh x ibu yang sedang mnyusukan anak terkena kanser payudara?
  Anak saya berusia 2 tahun dan masih lagi mnyusu,kadang2 payudara sebelah terasa sakit,bila saya memerah susu mngunakan tangan ,ada1 saluran susu d puting saya mngeluaran susu bercampur seakan lendir. Ini juga mnyebabkan saya demam dan sejuk 1 bdn

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Tinie,

   kanser akan menyerang sesiapa sahaja dan tidak kira dalam apa keadaan sekali pun. Payudara yang sakit bila diurut, tekan, picit dan sebagainya adakalanya akibat berlakunya sumbatan di saluran darah di payudara tersebut. Cuba periksa sendiri payudara yang sakit itu jika terdapat ketulan atau tidak. Admin sarankan agar payudara diurut terlebih dahulu sebelum ianya diperah untuk mendapatkan susu.

 49. Salwa Ali berkata:

  Salam,

  Bolehkah kanser payudara berlaku pada kanak-kanak? Ya, saya sedia maklum jika Allah berkehendakkan sesuatu maka akan terjadilah ia. Saya cuba search tentang kanser payudara pada kanak-kanak tapi tidak menemui jawapan. Masalahnya, anak perempuan saya yang berusia 8 tahun mengadu sesekali terasa gatal pada puting [ayudara sebelah kiri. Setelah saya periksa, saya dapati puting payudara belah kiri tenggelam dan daerah sekitar aerola nya keras seperti 1 ketulan diameter 1inci. Bila dipicit atau ditekan tidak sakit dan tiada sebarang lelehan. Apakah ada kemungkinan ini tanda-tanda barah payudara. Nauzubillah.
  Terima kasih.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Salwa Ali,

   janganlah terlalu cepat mengatakan ianya kanser sebelum membuat pemeriksaan dengan doktor. Dikhuatiri penyakit itu tidak mudarat, anda pula mengalami penyakit berat seperti lemah jantung pula. Cuba urutkan bahagian belakang dan depan dada anak dan lihat tindakbalasnya samada geli atau sakit semasa urutan dibuat. Besar kemungkinan kotoran/ racun berkumpul di bahagian puting anak tersebut yang menyebabkan ia merasa gatal. Jika boleh urut di bahagian puting yang tenggelam itu dan cuba usahakan agar puting berkeadaan normal kembali. Kurangkan anak dari memakan ayam, telur ayam, jajan, makanan segera untuk mengelakkan masalah berlarutan.

 50. cik nur berkata:

  slm admin sy baru berusia 22 tahun dan belum berkahwin. Terdapat ketulan di bawah ketiak dan kadangkali sakitt kadangkala tidak. Kulit payudara sya biasa dan tidak pernah mengeluarkan discaj dr puting. Dan ketulan itu nampak ny semakin membesar

  • zainura66 berkata:

   Assalamualaikum Cik Nur,

   jika anda hanya membiarkan ketulan tersebut membesar tanpa berbuat apa-apa akan meyebabkan ia bertambah mudarat di masa akan datang. Anda dinasihatkan supaya rajin melakukan urutaan di bahagian ketulan itu sehingga ianya hilang dan tidak mengganggu anda lagi.

 51. nurmalina berkata:

  sy mngalami ksakitan brdenyut denyut on dan off du bhgian puting payudara kanan. on dan off. pain score 6/10. bila mula brdenyut. sila bantu sy. 0102338151

 52. lily berkata:

  sy mempunyai ketulan di sebelah kanan kl di tekan dia bergerak2 tp tk sakit trs doktor cakap hrs di angkat yg pertanyaan sy kl di angkat apakh tdk berbahaya adkh jln terbaik selain di operasi

 53. nadia berkata:

  masa saya mandi sy sedar ada ketulan dia bahagian ketiak ke payudara. ia seakan2urat yg bengkak. bila sy urut ia akan menghilang.keesokkan hari nya ia kembali dan apabila diurut ia hilang semula. adakah ia tanda2 kanser atau toksin yg tersumbat kerana sy merasa benjolan itu seperti urat yg bengak dan pnjang lebih kurang 3cm…

  • zainura66 berkata:

   Nadia, anda harus urutkan ketulan tersebut sehingga ia benar-benar hilang agar toksin ini tidak akan berkumpul di situ lagi sehingga menjadi kelenjar yang lebih besar serta menjadi kanser. Minyak Wannura terapi dapat membantu mengeluarkan toksin menerusi kulit jika diurut dengan cara yang betul.

 54. iera berkata:

  Assalamualaikum. adakah dengan kerap memakai baju dalam (bra) yang ketat dan tidak menanggalkan ia ketika tidur boleh mengakibatkan kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam iera,

   Ya, jika pemakaian baju dalam yang ketat dan mempunyai dawai di bahagian bawahnya dalam jangkamasa yang panjang akan mengakibatkan kanser benign atau malignan.

 55. dayah berkata:

  Salam..sy berumur 22thun…terdpat ketulan di ketiak sy.dan apabila di picit,ia mengeluarkan nanah.adakah ni tanda2 kanser??

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Dayah,

   adakah anda pasti cecair yang keluar itu adalah nanah ? Jika jerawat yang telah dijangkiti kuman pun akan bertindak mengeluarkan nanah. Jika ianya kanser, adakah tangan anda menghadapi sebarang masalah seperti kebas, lenguh, sakit atau tiada daya bila di angkat ?

 56. hazwina saarani berkata:

  Slm.sya merasa skit pda puting hampir sthun.adklanya nk sntuh pn skit.kdang2 gtal..xda rasa bnjolan.berat badan sya juga trun..sya xpnh nk ambl hl sgt.tp skrg agak rsau bla terbaca info disini.mhon bantuan.t.ksh

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam hazwina saarani,

   artikel-artikel yang terdapat di dalam entri di weblog ini merupakan satu panduan untuk mengetahui sesuatu terutama yang menyentuh bab penyakit dan bukan bertujuan untuk menakutkan pelayar di weblog ini. Jadi janganlah terlalu trauma dengan tulisan di sini tetapi sebaliknya jadikanlah ia satu rujukan bagi menambahkan ilmu.

   Punca segala penyakit manusia adalah kotoran. Pencemaran alam semesta, gaya hidup dan faktor persekitaran adalah di antara yang mengotorkan raga manusia melalui urat saraf, darah daging, pernafasan dan tenaga kehidupan. Jadi, jika anda mengalami gatal di bahagian puting tersebut adakalanya berpunca dari kotoran racun badan (toksin) yang terperangkap/ tersumbat di situ akibat tidak dapat di alirkan melalui sistem limfatik dan sistem perkunuhan secara normal. Maka terjadilah apa yang anda alami sekarang ini.

 57. eyta berkata:

  hi….
  sy ita… umur 25 tahun….
  sblm period baru2 ni…. puting payudara sy trasa gatal sgt2….dlm 2-3 ari lepas tu sy period dan kgatalan tu hilang…. tapi terdapat ketulan pada puting payudara sy…. lepas tu ketulan tu pecah dan mngeluarkan cecair berbau sperti nanah….. jika sy lihat payudara sy dari mata kasar….terdapat luka pada puting….. adaka benda ni cancer??

  • zainura66 berkata:

   Hi Ita,

   saya sarankan anda berjumpa dengan doktor pakar sakit puan (gyne) secepat mungkin bagi mengesahkan samada ianya kanser atau tidak melalui ujian sample sel/ cairan tersebut. Janganlah berlengah lagi sebab jika benar nanah yang keluar, apa yang dikhuatiri ialah jika ia sel kanser malignan (sel kanser yang ganas). Jika ia hanya benign, anda masih boleh belum terlambat untuk menerima rawatan.

 58. nur berkata:

  Salam sya nk mntak pndpt pyudara sya sakit apbla membuka bra n kseluruhan pyudara sya sakit sperti bengkak didlm dluar kulit saya bersih…saya mglami mslh ini sjak awl thun ni…tiada benjolan cma sakit dbhagian dlm pyudara bla dsentuh sakit sgt sperti bengkak tlg sya jwb psoalan ini xtertnggung lg skit ni. ..

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Nur,

   mana-mana bahagian tubuh badan kita akan rasa ‘sakit’ jika mengalami sesuatu masalah atau tanda-tanda awal bagi penyakit. Penyakit berpunca dari kotoran. Sebenarnya ada banyak faktor yang menjadi punca kekotoran tubuh badan; di antaranya pencemaran alam semesta, persekitaran, pemakanan, gaya hidup. Secara ringkasnya penyakit ujud akibat dari ketidakseimbangan aspek-aspek kesihatan kehidupan di antara rohani, jasmani, jiwa dan raga.

   Jadi, inilah di antara masalah yang dihadapi oleh anda. Saya hanya akan menyentuh bab raga yang terdiri dari urat saraf, darah daging, pernafasan dan tenaga kehidupan. Secara ringkasnya urat saraf yang ketegangan akibat dari sumbatan kotoran/ racun yang mencemari darah daging tubuh badan yang akan menggangu pernafasan akan melemahkan tenaga anda. Dengan itu, kotoran yang tersumbat di saraf tangan, buah dada anda telah tersumbat dan harus disingkirkan dengan cara urutan terapi bagi memantau sakit yang dialami.

 59. misha berkata:

  Assalamulaikum…saya nk tanya ye…smngu sbelum raya sy demam selsema terok pastu dh baik. pastu dalam seminggu dua ni kedua-dua puting sy terasa sakit apabila ditekan….tetapi tiada benjolan atau apa2 ketulan di sekitar payudara…dan saya mengalami batuk berkahak dlm 3,4 hari ni…..adakah saya sakit pada kedua-dua puting disebabkan badan saya tidak sihat (batuk) atau adakah sakit puting tu tanda-tanda awal kanser? terima kasih…

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam misha,

   payudara adalah terletak di bahagian dada. Jika puting sakit dan batuk sebenarnya ada berkaitan di mana racun tubuh badan telah menyumbat bahagian dada anda dan harus disingkirkan.

   • hasmi Burn berkata:

    Salam..puan, Baru2 ni payudara sy berasa sakit dan bengkak. sebelah kiri berasa sengal dan pedih sentiasa dan saya sentuh payudara saya seperti ada bonjolan yg besar dan terasa keras. Urat pon timbul. Adakah itu adalah satu tanda2 breast cancer?

   • zainura66 berkata:

    Waalaikumsalam hasmi Burn,

    ini merupakan gejala-gejala awal kepada kanser tetapi anda harus buat pemeriksaan dengan doktor pakar sdakit puan untuk mengesahkan samada ianya kanser benign (sel bukan kanser) atau malignan (sel kanser).

 60. nora berkata:

  sy brumur 36thn,anak de 3..haid sy tidak teratur,kdg2 stahun 3 atau 4 kali sjak mlahirkn ank no2..sekiranya sy nk dtg haid,kdua2 blah payudara sy akn sakit dahulu sbgai tnda akn dtg haid tp kblakangan ni payudara sy sakit tp haid tidak ada..rasa nyeri dn sakit smpi sminggu dua..sy nk tnya..adakah ini slh stu tnda2 breast cancer?dn lg stu bgaimana cara urutan yg btul ktika kita mgurut payudara kita agaR dpt mgurangkn rasa sakit..trima kasih..

  • zainura66 berkata:

   Nora,

   untuk mengurangkan sakit di payudara, anda perlu bongkarkan sumbatan toksin d ruas tulang belakang terlebih dahulu.

 61. zairamokhtar berkata:

  Assalamualaikum admin…
  Sy nak minta pndpt, sblum ni sy pnah buat pemeriksaan pyudra di hospital besar sbb rsa ada biji2 dlm pyudra, saiz pyudra n puting yg x sma. Then mslh sy dirujuk pda pakar. Tisu sampel pyudra sy diambil, buat scan pydra dan x-ray skali…adalh dlm 2@3 kli buat appointmnt dlm tmpoh 4-6 bln dlm thn 2012…at the end, doktor pakar tu kta ketulan yg ad dlm pyudra sy tu di analisis sbg ‘cyst’ iaitu ketulan air…doktor kta x perlu rsau, nak buang blh, klu x buang pn x apa sbb akn hilang. Isunya skrg sy ada rsa ‘insecure’ dan asyik b’fikir…pyudra sy kcik n bdn sy pn kurus smpai tulang dkat pyudra sy blh timbul…pd pndgan admin, prlu ke sy buat pmriksaan di hospital lain or swasta?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam zairamokhtar,

   jika gambaran yang anda berikan adalah benar iaitu payudara anda kecil sehingga boleh menampakkan tulang dada, maka ini adalah masalah ruas tulang belakang ke paayudara telaah tersumbat. Dengan cara urutan yang betul boleh membantu anda untuk mendapatkan payudara kembali sihat serta anjal kembali.

   • zairamokhtar berkata:

    trma ksh ats pndgn admin, sy akn cba lakukan sprti yg d syorkn oleh admin…

   • zie berkata:

    slm.. sy nk tnya klu bahagian dada atas payudara kanan sy mcm bengkak dan kdg2 sakit adakah itu tnda2 gejala kanser? umur sy 27 thn dn mempunyai 2 org anak.

 62. along berkata:

  Salam…sy mpunyai lebihan isi berlendir (lmbut) di bawah ketiak..ia Blnjutan slma brbelas tahun…..sy Pernah berurut dan Jmpe Doktor…dktor bgtahu ada Lendir dan selalu Kena urut,tp smpai la Sekarang lebihan Trsebut masih ada lg… adakah Itu tanda2 kanser? Tq.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Along,

   ada juga yang mengatakan lendiran tersebut adalah ‘risa’. Apa yang saya faham tentang lendiran tersebut ialah longgokan lemak atau kotoran yang bercampur angin terperangkap di bahagian tersebut. Dalam rawatan tradisional seperti berurut, tindakbalasnya mungkin nampak perlahan tetapi ianya tidak menjejaskan tubuh badan anda berbanding cara moden melalui pembedahan atau laser yang mengakibatkan kos yang agak tinggi serta fizikal anda.

   Untuk memastikan samada ianya kanser atau tidak, anda harus menjalani ujian sampel sel di hospital/ klinik yang dilakukan oleh doktor pakar sakit puan.

 63. ida berkata:

  assalamualaikum..saya nk tnya..saya bru berusia 20 thun..dn agak berisi sikit..dibahagian bawah ketiak saya ada mcm biji..tp xla keras..dia agak lembik2 sikit..kalau seingat saya dri saya berusia 9 10thun lg dia dh naik..adakah itu tnda2 awal kanser payu dara atau hnya biasa2 saja??..sbb dia tidak membesar atau mengeluarkan cecair apa2 cma bila disentuh terasa sikit kt bhagian biji tu..tmbahan saya mmg ada sejenis penyakit alahan..kulit jd gatal2 kalau tersentuh kasar sikit mula naik bengkak..mohon penjelasan kerana arwah mak saudara saya pn meninggal disebabkn penyakit mcm tu…sya jd agak takut….

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ida,

   di bahagian bawah lengan atau ketiak terdapat noda-noda limfa (lymph nodes) yang fungsinya untuk menapis racun ke buah dada. Sistem limfatik adalah seolah-olah seperti sistem kumbahan yang menyalurkan keluar racun dari tubuh badan. Ini bergantung kepada diet pemakanan serta aktiviti seharian anda. Anda perlu memahami bahawa kanser terdapat 2 jenis iaitu benign (kelenjar yang hanya membengkak dan bukan sel kanser) dan malignan (sel kanser yang boleh membawa maut jika lewat dirawat).

 64. hajar berkata:

  Assalam
  Saya siti,nak tnya d Blakang ketiak saya ade Benjolan bila disentuh akan bergerak dan tidak sakit,benjolan itu dlm 2cm…adakah kemungkinan itu adalah kanser?saya berumur 27 thun dn belum berkahwin

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Siti Hajar,

   benjolan itu besar kemungkinan adalah timbunan toksin yang berkumpul di kelenjar (lymph nodes) di situ. Pada peringkat awal mungkin tidak memudaratkan anda tapi dikhuatiri akan menjadi mudarat jika tidak diberi perhatian sekarang. Cuba urut dan ransang selalu benjolan tersebut agar tidak menjadi lebih besar di kemudian hari.

 65. ReeFa berkata:

  assalamualikum…..saya nk tanya….kat tepi puting saya tibe2 je terase pedih + sakit bile saya tgk kat cermin……nmpk seperti ade luka @ ruam…luke tu mcm bernanah + berlendir ckit…..adakah tu tanda2 kanser ataw hanya luke luar? tQ

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Reefa,

   Ada kemungkinan puting payudara anda telah mengalami geseran yang menyebabkan ia luka serta dijangkiti oleh kuman. Cuba sapukan madu lebah asli di tempat luka tersebut dan lihat kesannya.

 66. Nur33 berkata:

  As Salammualaikum Zainur,

  Saya mengalami lenguh dan sakit di sebelah tangan kanan hingga ke ketiak kanan. Saya ingin mengurutnya tetapi tidak yakin dengan urutan yang akan dilakukan. Saya rungsing dan takut ingin berjumpa dengan doctor lagi kerana di sebelah kanan payudara saya ada 2 biji kecil yang doktor sahkan tidak merbahaya.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Nur33,

   kenapa anda terlalu runsing dengan sesuatu perkara yang telah pasti. Paling penting ada keyakinan diri dalam diri anda.

 67. zie berkata:

  Sy mengalami kesakitan pd payudara & Kdng2 berdenyut, ,lenguh2 pd bhgn tgn dan bahu, risau dgn keadaan ini, apa pandangan anda.tq

 68. sue berkata:

  Assalamualaikum.sy mengalami ketulan di payudara sebelah kiri selama setahun lebih, sblum ini sy ada mngambil perancang kluarga implan menyebabkn haid tdk teratur.sblum sy menggunakn implan, sy biasa mngalami ketulan d payudara tetapi slepas dtg haid ketulan tersebut hilang.adakah ini tanda2 awal kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Sue,

   jika anda membiarkan ketulan kelenjar berpanjangan akan mengakibatkan kanser di kemudian hari. Anda perlu periksa payudara sendiri pada setiap bulan selepas beberapa hari haid anda kering.

 69. sue berkata:

  Jika DR sarankan utk mbuat pembedahan, adakah ketulan tersebut tdk akan tumbuh lg?sy ada kwn yg pernah lakukan pembedahan d payudaranya bg membuang ketulan tersebut tetapi ia tumbuh lg.Sy br habis bersalin dan kini menyusukn anak.sy nk tanya adakah ubat bg menghilangkn ketulan di payudara tanpa lakukan pembedahan?

  • zainura66 berkata:

   Sue, yang pertama sekali kita haruslah faham apakah punca kepada penyakit ? Penyakit berpunca dari timbunan kotoran tubuh badan akibat kelalaian manusia itu sendiri untuk mengurut tubuh badannya setiap hari ketika bersuci, berdandan atau bersugi.

   Dari segi logiknya jika timbunan toksin tersebut disingkirkan melalui pembedahan, adalah tidak munasabah sama sekali sebab timbunan toksin tersebut boleh terdapat di mana- mana bahagian tubuh badan kita. Pada pandangan saya, ketulan (terhasil dari timbunan toksin) boleh disingkirkan dengan cara urutan terapi tradisional budaya Melayu tanpa melakukan sebarang pembedahan . Wallahualam.

 70. Ling berkata:

  Salam. Maaf sy nak bertanya… Saya ada seperti benjolan di bawah ketiak sebelah kiri bhgn atas. Bila ditekan, rasa sakit ada tp kali kedua tekan, mcm xsakit. Bila tanya kawan, dia kata mungkin bisul since sy mmg alami bisul dr form 5… Sy selalu terkena bisul di setiap bhgn namun seringkali menyerang bhgn ketiak. Dh dapatkan suntikan tp mcm xda kesan, Masih ada walaupun dh diberi suntikan bisul… Hmmm, ciri fizikal sy is gemuk… Adakah bisul merupakan petanda kanser?

  • zainura66 berkata:

   Ling, punca segala penyakit adalah kotoran. Bisul, jerawat, kudis atau ruam merupakan kotoran yang berkumpul di bawah kulit. Ini bermakna darah anda mengandungi banyak kotoran yang menyebabkan bisul sering mengganggu anda.

   • Ling berkata:

    Ada ke cara utk membuang kotoran dlm darah nie? Ada cadangan mcm mana nak elak bisul berulang lagi?

   • zainura66 berkata:

    Ling, darah boleh dibersihkan dengan cara tradisional sebenarnya. Mula-mula urat saraf anda perlu dilembutkan dari ketegangan barulah darah dapat dibersihkan dengan cara melulur menggunakan minyak Wannura Terapi.

   • Ling berkata:

    Urat saraf perlu dilembutkan? Mcm mane ek?

   • zainura66 berkata:

    Ling, Wannura Terapi mempunyai kaedah tersendiri untuk melembutkan urat saraf melalui kaedah urutan terapi. Jika dijelaskan di sini agak sukar nanti untuk anda membayangkan apa yang saya cuba jelaskan nanti. Anda harus melalui proses ini terlebih dahulu untuk memahami apa yang saya maksudkan.

 71. Juriah berkata:

  Salam, saya berumur 37 tahun terdapat ketulan di bawah ketiak kiri saya dan tangan saya berasa kebas tetapi ketulan tersebut tidak sakit dan bergerak-gerak bila dipicit. Untuk makluman puan, saya mempunyai anak yang masih kecil dan selalu minta didukung (1tahun 10 bulan dan 8 bulan). Saya telah membuat pemeriksaan ultrasound di hospital pakar dan doctor mengatakan bahawa ia merupakan tisu-tisu lembut.Bagaimana cara untuk saya menhilangkan ketulan tersebut.Terima kasih

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Puan Juriah,

   terdapat ‘lymph nodes’ di ketiak, dan mungkin ia terdapat longgokan lemak di bahagian berketul tersebut dan secara tidak langsung mengganggu aliran darah ke bahagian tangan yang menyebabkan ya kebas. Cuba urut di bahagian tersebut di sepanjang tangan hingga ke hujung jari.

 72. saffiea berkata:

  salam… sy berumur 25tahun ade seorg anak berumur 1thun 10bln, sblm sy berkahwin sy merase ade benjolan di bahagian bwh payudara kiri sy btl2 terletak berdekatan besi cap bra… dan juga pernah membuat pemeriksaan di klinik swasta and klinik kerajaan dan juga hospital swasta tetapi smua nye dokter kate tiade ape2, bru2 ni payudara blh kiri sy kekadang terase bengkak then anak saya selalu tekan so lps pd tu terase bengkak… erm dan sy risau ade kah benjolan tu cancer??? benjolan tu dri dahulu hingga sekarang x pernah membesar…

  • zainura66 berkata:

   Saffiea,

   Benjolan itu mungkin ketumbuhan atau kelenjar. Terdapat dua jenis ketumbuhan iaitu benign ( ketumbuhan bukan kanser) Dan malignan (kanser). Untuk mengesahkan samada ianya kanser, anda harus membuat biopsi di hospital di mana sel tersebut diambil untuk ujian sampel. Secara tradisional pula, anda boleh memeriksa sendiri atau lihat jika ada sebarang perubahan pada payudara tersebut dari segi saiz, keras atau lembut, keluarnya nanah dari puting payudara tersebut dan tangan cepat rasa lenguh atau kebas. Bra yang mempunyai besi/ dawai tidak digalakkan sama sekali bagi kesihatan payudara anda.

 73. ainana berkata:

  Assalamualaikum… Saya berumur 21 tahun dan sejak 3 minggu lepas, ada ketulan di ketiak saya… Pada minggu pertama terasa sakit apabila ditekan, tapi pada minggu ke 2 rasa ok je, tp mggu ketiga ni, terasa sakit balik… Adakah itu tanda tanda barah payudara?

 74. liza berkata:

  salam, saya berusia 20thun. Di payudara kanan saya terdpat benjolan yg agk besar..bile saya tekan ia xsakit..tp saya xrasa yg puting saya gtal n merah2..adakah ini petanda awal knser? benjolan 2 berada bersebelahan dgn puting saya…

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Liza, bukan semua benjolan atau ketumbuhan adalah kanser, tetapi jika ini dibiarkan, ia mungkin boleh menyebabkan kanser.

 75. yana berkata:

  Assalamualaikum
  Di payudara kanan saya terdapat bintik kecil.Ia melecek serta merah dan terdapat tompok darah kering .terdapat jugak seperti jerawat kecil yang bernanah disitu.adakah ia tanda kanser?
  Terima kasih

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Yana, ini mungkin ruam atau terdapat kotoran di bawah kulit yang membentuk seperti jerawat atau bisul.

 76. Siti Fauziah bt brahim berkata:

  Assalamualaikum. Sehari smlm sy rs nyeri di bwh payu Dara kanan dan juga di sekitarnya hinges ke blkg kanan bdn..sgt scary sbb sblmnya xpernah. Bdn kanan menghala ke blkg tu bila dipicit sgt sakit walaupun Xde kesan bengkak atau apa2.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Siti Fauziah, anda mengalami sumbatan racun tubuh badan di bahagian tersebut yang mengganggu pengaliran darah dan harus disingkirkan.

 77. noor azreen binti ramly berkata:

  salam…saya nak tanye…saya berumur 32 tahun…saya semenjak remaja ade benjolan dibawah puting….tp mase umur saya dlm 20an…saya ade membuat pemeriksaaan dihospital…mereka telah mengambil sampel benjolan tue…tetapi mereka kata benjolan tue bukanlah barah tp adalah ketulan hormon sahaja….tp lately nie saya berase senggal dibelakang badan saya…adakah tue tanda2 sakit barah…tolong saya….

 78. shasha berkata:

  Salam..pagi ni sye mengalami..sakit di bahgian sblh kanan payudra..sya tkut..dan sya juga ada benjolan…macam kelenjar di bwah ketiak sblh kanan…dh lama…dlm 4thun dia ada kat ketiak..bila di tekan ia sakit..apakah ini tanda awal..

 79. atok berkata:

  Isteri saya rasa sakit kat puting sebelah kiri..bwh ketiak dia ada rasa benjolan..kenapa yer?

  • zainura66 berkata:

   Atok, cuba urutkan puting yang sakit tersebut, jika ia berasa lebih panas dan menyakitkan setelah diurut, bawalah isteri berjumpa dengan doktor pakar sakit puan untuk membuat pemeriksaan yang lebih terperinci.

 80. Hasanah berkata:

  kluar nanaH…mknanya mmg sah, kanser payuDara 😥

  • zainura66 berkata:

   Hasanah, untuk kepastian dan pengesahan, ada baiknya anda membuat pemeriksaan dengan doktor pakar sakit puan.

 81. ιŋα berkata:

  Salam maaf sye nk tanye sye punye bawah putingg ad benjolan disebelah kiri tpi taksakit dibahagian mane2 pun umo sy bru 17 sy da bkawin da ad anak tpi sye susu kan anak sy dalam shari adekah itu punce2 kanser

  • zainura66 berkata:

   Ina, untuk mengesahkan samada ianya adalah sel kanser atau sebaliknya, anda perlu membuat biopsi dengan pakar sakit puan terlebih dahulu. Bukan semua ketumbuhan adalah kanser.

 82. linda berkata:

  Puan, saya ada terasa denyut2 n cucuk di payudara dan kebas lengan, sy ada buat pemeriksaan sendiri dan berjumpa doktor di klinik biasa tapi xde tanda2 apa. semalam sy de buat rawatan ultrasound di klinik umra dan mendapati ada benjolan kecil seakan ketumbuhan saiz 3cm tp bukan kanser. saya dinasihatkan buat ultrsaound 4 minggu skali. Doktor mengatakan ianya hormon dan kelenjar.. Adakah betul puan.

  • zainura66 berkata:

   Linda, ini adalah betul. Kelenjar boleh terjadi di mana-mana bahagian payudara tetapi jika ianya dibiarkan berlarutan, saiznya boleh membesar. Untuk mengelakkan dari kelenjar ini membesar, anda perlu pastikan payudara tersebut diurut agar ia tidak lebih mudarat lagi.

 83. sr berkata:

  asalamualaikum
  sy ingin brtnya di bwah ktiak sbelah kiri sy trasa sakit bla di tekan.selalunyasakit itu dtg bila sy nk beriod shja.tpi kali ini dh habis period pun masih sakit lagi.mcm brdenyut2 tapi kejap2 ada sakitnya kjap2 hilang sakitnya.pastu sy nk tya di puting payudara sy(di keliling puting) ada mcm biji2 lah tapi x byk ade 1 2 shja dia mcm clor putih bijinya bila di tekan x sakit cuma bila sy mencubit kulit yg ade biji tu trasa sakit.knapa ye?sy sgt risau 😥

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam sr, anda perlu tahu samada ianya adalah jerawat atau kelenjar. Jika ia menampakkan lebih parah, ada baiknya anda segera buat pemeriksaan dengan doktor pakar sakit puan.

 84. ayu berkata:

  Salam, klu perempuan mengandung boleh dpt cancer ke? Sejak usia kandungan sy masuk 9bulan ni sy rasa ada biji sbsar kcang tnah di bawah ktiak kanan sy, sy priksa sndiri sperti baring n pivit puting kedlm, tp x rasa sakit, n benjolan at bwah ktiak tu pun cuma rasa ngilu je, adakah ini tnda2 cancer ?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ayu, kadangkala ia berlaku kepada wanita hamil di mana di bawah ketiak terdapat noda-noda limfa (lymph nodes) dan lebihan susu akan berkumpul di situ. Ia biasanya akan surut bila habis pantang nanti.

 85. Izyana berkata:

  Salam Puan, saya baru sedar ada satu biji kecil dibahagian bawah ketiak. Bila ditekan, saya tak rasa pun sakit. Adakah ini petanda breast cancer

 86. zulaikha berkata:

  salam sy berumur 22 tahun..saya dapati ada bonjolan di bawah ketiak saya..bila saya menggunakan deodorant ketiak saya akan pedih..adakah nihh tanda2 awl barah..??

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Zulaikha, saya nasihatkan agar anda berhenti dari menggunakan deodorant kerana is akan menutupi liang kulit dan lama kelamaan besar kemungkinan akan menjadi barah.

 87. saya lelaki berumur 24 tahun. berkahwin, dan aktif bersukan sejak kecil..
  terutama bola sepak,futsal,badminton.
  saya juga mempunyai ketulan di bawah ketiak sebaris nipple.
  tidak rasa sakit bila ditekan/diurut. adakah ini toksid?

  • zainura66 berkata:

   Tengku Ammar Shah, kemungkinan besar ini adalah longgokan toksin/ racun tubuh badan yang telah mula berkumpul di situ. Pastikan ia tidak membesar dan jika boleh cepat-cepat singkirkannya.

 88. surya nasir berkata:

  Sy berumur 29thn,hari 2 rasa sakit dibelakang,terus rasa sengal ke breast sebelah kiri..sy terus ke klinik…doc ckp tiada sebara benjol…maybe sakit sbb nk period…apabila doc tekan bwh ketiak..sy sendawa..doc ckp byk angin…sy berurut,sakit kat breast hilang…lepas period sy terasa ad ketulan bwh ketiak…bergerak2..ukuran 1cm…sy ke klinik lg…jumpa pakar sakit puan,doc pakar check dia kata,bkn kanser..dia kata kl nk pasti bt ultrasound…kl kerajaan lama skit…so sy g bt ultrasound kat hospital nci,hospital kanser…dia kata cuma limpoma je…doc gtau tisu breast sy xad pape yg abnormal..dua,dua ok…apabila sy nk period…breast sebelah kiri cm sengal…sebelah kanan pun.sakit gak..tp sebelah kiri kerap sakit…sebelum period perasaan urat berwarna hijau cm timbul..sebelah kanan ad tp xtimbul sgt….sy dgn xmalu…breast sy agak besar…pastu menurun kebawah…sy skrg ngah berdiet..alhamdulillah turun 3kg selama sebulan lebih..persoalan sy adakah bila berat badan kt menurun,badan semakin susut,payudara makin mengendur?menyebabkan ad kedutan skit pada aerola…kedutan 2 lebih nmpk apabila tgn diangkat..

  • zainura66 berkata:

   surya nasir, masalah anda bukan hanya darah mengandungi kotoran sahaja bahkan ketegangan urat saraf yang membuatkan urat hijau timbul serta sumbatan toksin di ruas tulang belakang di bahagian payudara yang menyebabkan payudara anda menjadi kendur sebab tidak mendapat cukup oksigen dan nutrien yang membuatkan ia sihat dan lebih anjal.

   • surya nasir berkata:

    Sekarang apakah langkah yg ptt sy ambik utk atasi masalah ini?harap pihak tuan dpt memberi cadangan yg bernas?adakah berbekam merupakan salah satu cara utk sy sy membuang toksin?selama ni pun sy tidak sk memakai bra yg ad besi..adakah sy kena memakai bra yg ad besi bg mengelakkan payudara kendur?adakah aerola berkedut sbb kulit payudara yg kendur?

 89. surya nasir berkata:

  Kedutan aerola sama pada kedua belah payudara.sekarang ni syg tgh period 3 hari,apakah dlm tempoh period jd cm 2?…gejala lain xad….sy juga br seminggu bt bekam darah…buang darah kotor dlm badan

 90. surya nasir berkata:

  Sebelum berbekam..belakang selalu sakit sampai kebreast…bila dah bebekam.belakang dah xsakit,cuma breast je ngilubila nk period

 91. surya nasir berkata:

  Sy rasa kedut aerola sy ni kesan dr kulit…sebab kl breast diurut,kedut 2 ilang…maybe sy asal obesiti..bila dah susut..kulit yg mengelebah menjadikan aerola kelihatan berkedut skit..

 92. yeen berkata:

  Salam…hmm sy xpasty ap yg sy rs.dl sy slalu cket dade…tp skrg payudara sy mula trasa cket.dlm payudara sy ad sperti benjola yg besa.sjk rs payudara sy cket sy rs sukar bnafas kekdg.hmm tande2 payudara sy pnh kua kn cecair sblm nie hnye skli..n sy pon pnh trasa gtl pd punting…kwn sy pon kate bgitu.ramai ckp sbb payudara nk membesar..btol ke???. sy xpnh cek tntg kanser payudara…adkh sy mngalami knser payudara????

 93. nur berkata:

  assalamualaikum
  saya nak tanya, saya berusia 19 tahun payudara kiri saya secara tiba tiba terasa sakit. saya juga tak dtg haid hmpir 2 bulan dan kdg kdg saya selalu menghadapi stress. apa puncanyaa? dan adakah bahaya atau tidak? saya risau dgn keadaan ni.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Nur, oleh kerana anda selalu menghadapi stress, ini menjadikan hormon anda tidak seimbang serta mengganggu fungsi sistem endokrin ; ini menyebabkan anda menghadapi masalah payudara sakit tiba-tiba dan kitaran haid yang tidak normal. Puncanya ialah anda menghadapi ketidakseimbangan kehidupan rohani, jasmani, jiwa dan raga.

   Bermula dari masalah raga di mana anda mengalami urat saraf yang ketegangan, darah daging yang dicemari oleh kotoran, nafas yang tidak seimbang serta menjadikan ianya sesak dan juga tenaga kehidupan yang mempengaruhi gaya hidup anda. Jiwa mestilah seimbang dengan keadaan raga. Jika raga mengalami masalah, ianya akan mempengaruhi jiwa anda; yang ini selalu membuat anda merasa stress atau tertekan. Kesihatan kepada jiwa bermula dengan perasaan, diikuti pula dengan kesedaran, pemikiran dan kefahaman.

   Tenaga jasmani pula melibatkan segala aktiviti kehidupan seharian dan amalan yang mesti diseimbangkan dengan tenaga rohani di mana ia melibatkan bidang agama yang dianuti.

 94. Hery berkata:

  Hai sy Hery lelaki berumur 25
  Sy nk Tnye tetek saya sebelah kanan mcm Ada 2 bijik benjolan.. gatal2 panas..Lps tu Nampk kemerahan disekeliling tetek… Pls reply…Ada cara untuk cegah? Adakah ia bisul or kenser?

  • zainura66 berkata:

   Hai Hery, ini besar kemungkinan bisul, tapi lebih baik buat pemriksaan biopsy jika anda mengesyaki ianya kanser. Bertindaklah cepat sebelum terlambat.

 95. siti berkata:

  salam,sy berumur 19tahun,pernah alami keguguran bayi,skrg ni nipple mcm merekah then sakit kalau dipegang even bergesel dgn bra pun akn sakit..ade benjolan mcm saiz kacang kat breast kiri betol2 dkt dgn nipple..ape mslh sy ni?ade tak cara untuk merawat nye?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Siti, jika ia tidak menunjukkan seperti gejala-gejala seperti di atas, mungkin ianya hanyalah bisul atau jerawat yang telah dijangkiti kuman. Jika anda mengesyaki ianya kanser, baiklah bertindak segera sebelum terlambat.

 96. MisRoza berkata:

  salam. sy baru melahirkan anak dan sekarang anak sy berumur 3 bulan. masa sy dalam pantang payudara sebelah kiri ada terdapat benjolan keras pd sekitar puting dan sy pernah picit puting keluar cecair kuning mcm nanah. susu juga hanya keluar sedikit sahaja. bila sy ceritakan pd nurse dan doktor, mereka kata itu kalenjer susu, dan akan hilang dengn penyusuan yg lebih kerap dan urut. masalahnye skg, benjolan tu masih ada hingga skg walaupun sy kerap menyusukan dan pam malah payudara sy sering rasa sakit yg menyucuk2 pd kedua2 belah. apakah itu kanser atau perkara biasa bg ibu yg menyusukan anak mcm sy?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam MisRoza, Melalui pengalaman admin menghadapi kes ini, ia bergantung kepada individu dan mempunyai gejala awal kanser payudara yang berlainan. Adakah anda pasti cecair kuning tersebut adalah kanser atau ia adalah kolostrum. Sila baca sedikit penerangan mengenai kolostrom :

   Kolostrum (dari bahasa latin colostrum) atau jolong adalah susu yang dihasilkan oleh kelenjar susu dalam tahap akhir kehamilan dan beberapa hari setelah kelahiran bayi. Kolostrum manusia dan sapi warnanya kekuningan dan kental. Kolostrum penting bagi bayi mamalia (termasuk manusia) karena mengandung banyak gizi dan zat-zat pertahanan tubuh.

   Kolostrum (IgG) mengandung banyak karbohidrat, protein, dan antibodi, dan sedikit lemak (yang sulit dicerna bayi). Bayi memiliki sistem pencernaan kecil, dan kolostrum memberinya gizi dalam konsentrasi tinggi. Kolostrum juga mengandung zat yang mempermudah bayi buang air besar pertama kali, yang disebut meconium. Hal ini membersihkannya dari bilirubin, yaitu sel darah merah yang mati yang diproduksi ketika kelahiran.

   Kolostrum adalah cairan pra-susu yang dihasilkan oleh induk mamalia dalam 24-36 jam pertama setelah melahirkan (pasca-persalinan). Kolostrum mensuplai berbagai faktor kekebalan (faktor imun) dan faktor pertumbuhan pendukung kehidupan dengan kombinasi zat gizi (nutrien) yang sempurna untuk menjamin kelangsungan hidup, pertumbuhan, dan kesehatan bagi bayi yang baru lahir. Namun karena kolostrum manusia tidak selalu ada, maka kita harus bergantung pada sumber lain. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kolostrum sapi (bovine colostrum) sangat mirip dengan kolostrum manusia dan merupakan suatu alternatif yang aman. Bahkan ada laporan yang menyatakan bahwa kolostrum sapi empat kali lebih kaya akan faktor imun daripada kolostrum manusia.

   Ada lebih dari 90 bahan bioaktif alami dalam kolostrum. Komponen utamanya dikelompokkan menjadi dua yaitu faktor imun dan faktor pertumbuhan. Kolostrum juga mengandung berbagai jenis vitamin, mineral, dan asam amino yang seimbang. Semua unsur ini bekerja secara sinergis dalam memulihkan dan menjaga kesehatan tubuh. ~ Sumber http://id.wikipedia.org

   Bagi pendapat saya masalah yang dihadapi oleh puan ialah saraf ke payudara telah mengalami sumbatan dan ini yang menyebabkan terjadinya kelenjar susu tersebut. Admin biasa menghadapi kes sebegini dan alhamdulillah dapat dirawati dengan kaedah urutan Wannura terapi.

   • MisRoza berkata:

    tp mcm mana pula kl keluar darah? adakah disebabkan puting luka sbb sy xrase pedih atau ada mana2 luka pada puting.

   • zainura66 berkata:

    MisRoza, kulit puting payudara adalah sangat nipis dan mudah melecet dan mudah berdarah. Tapi jika anda mendapati darah yang keluar adalah banyak tanpa henti serta meragukan, lebih baik buat pemeriksaan dengan doktor pakar sakit puan (gyne) daripada membuat sebarang andaian mengenainya.

 97. siti berkata:

  salam,ape maksud jerawat/bisul yg telah dijangkiti kuman?kenapa boleh terjadi?ade rawatan lain tak selain operation?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Siti, jika liang kulit telah disumbati dengan kekotoran tubuh badan, maka ia akan bertakung di bawah permukaan kulit tersebut sehingga membentuk jerawat atau bisul. Penyakit boleh terjadi dalam 2 bentuk iaitu zahir dan batin. Secara zahirnya penyakit terjadi akibat kuman, bakteria, kulat dan lain-lain akibat sistem ketahanan tubuh badan yang lemah dan ia merupakan sarang kepada hantu syaitan di mana lama kelamaan ia akan menjangkiti kepada yang batin juga seperti dirasuk oleh hantu syaitan.

   Jika anda mengalami bisul yang sangat besar oleh kerana kelalaian sehingga merebak dan dijangkiti oleh kuman dan anda tidak dapat menanggung kesakitannya lagi, maka dengan cara pembedahan sahaja yang dapat membantu meredakan masalah yang anda alami. Jika tidak anda boleh juga merawatnya secara tradisional walaupun kaedah ini menunjukkan reaksi yang perlahan tetapi tidak melibatkan ubatan moden pada tubuh badan anda.

 98. zul berkata:

  assalamualaikum… dahulu saye sering tidur meniarap… apabila keesokan hari, saye mndapati tdapat satu kelenjar pada kedua-dua puting…..

  • zul berkata:

   adakah ia merbahaya?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Zul, posisi tidur yang terbaik adalah menurut sunnah Rasulullah saw iaitu dengan keadaan mengiring di sebelah kanan. Tidur cara meniarap adalah seperti ahli neraka sepertimana yang terdapat dari hadis berikut iaitu Dari Abu Zar ra.beliau mengatakan:

   “Suatu hari Nabi Muhammad saw sedang berjalan melewatiku ketika itu aku sedang tidur secara meniarap (tidur atas perut). Maka baginda membangunkanku menggunakan kakinya dan berkata, “Hai Junaidib (panggilan Abu Zar), sesungguhnya cara berbaring seperti ini adalah cara berbaring penghuni neraka.”
   (Hadith Riwayat Ibnu Majah).

   Dari segi kesihatan, tidur meniarap akan membebankan organ perut dan jantung untuk berfungsi dengan normal serta mengganggu aliran darah di bahagian dada. Itulah sebab payudara anda berkelanjar. Admin khuatir jika anda masih tidur meniarap, lama kelamaan anda akan tidur menongging pula nanti.

 99. Syue Wana berkata:

  Sharing is caring. Mungkin entri di blog saya boleh membantu pesakit kanser melalui fasa penyembuhan. Panduan di tulis oleh pakar kanser di US yang mempunyai 30 tahun pengalaman dalam kajian kanser. Kimo itu membantu, tetapi kimo juga merosakkan. Ketahui lebih banyak mengenai kanser di blog saya.

  http://www.freevitamin.my/search/label/Kanser

 100. Syue Wana berkata:

  Kebanyakan pesakit kanser yang meninggal dunia disebabkan enggan melakukan pemeriksaan awal kerana ingin berubat secara alternatif dahulu – Statistik. Walaupun saya juga menjual produk yang terbukti menghapuskan sel kanser dalam tempoh sebulan, tetapi setiap pesakit kanser saya arahkan melakukan pemeriksaan dahulu dihospital sambil mengambil produk saya. Berdasarkan perbezaan ujian awal dan ujian selepasnya, itu sudah cukup menjadi testimoni keberkesanan produk yang saya jual selain memungkinkan menyelamatkan nyawa.

  http://www.freevitamin.my/search/label/Vivix Kanser

 101. fara berkata:

  Assalamualaikum puan sy ingin bertanya kepada puan.sy mengalami rase nyeri dan skit di bhgian atas payudara belah kiri sy sehingga kebas pada tangan dan belakang dan kadang2 rasa berdenyut hampir dua bulan.dan sy juga perasan ade lebihan kelenjar tapi tiada sbrng perubhan pada payudara.adakah ini merupakan tnd kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Fara, bukan semua jenis kelenjar atau ketumbuhan payudara adalah kanser. Kelenjar benign merupakan ketumbuhan bukan kanser tetapi kelenjar malignan merupakan ketumbuhan kanser. Tapi apa-apa pun setiap kelenjar boleh menjadi kanser jika anda tidak prihatin dalam penjagaan kesihatan diri seperti makan minum, tidur baring dan beranak pinak bila sudah berumahtangga. Sel kanser hanya boleh dikesan melalui ujian ke atas sampel sel yang diambil. Sebenarnya kelenjar payudara boleh di atasi agar ia tidak berlarutan dengan urutan terapi cara yang betul.

 102. noor berkata:

  salam..saya berusia 28tahun dan menyusukan anak penuh(fully breastfeed) sehingga sekarang(umur anak saya skrg 2thn 11bln). dan skrg saya dlm fasa bercerai susu dgn anak. lately dlm sehari sekali je dia mintak susu bdn.kdg2 x mintak lgsung dah susu badan.dlm seminggu ni saya rasa sakit pada breast kiri bila sentuh/tekan. mcm ada benjolan tp bila saya baring dan cuba kaedah tekan dr puting kedalam dan urut keliling breast macam x rasa pulak benjolan tu. n sakit sikit je(sakit sbb ditekan). breast sebelah kanan pun mcm ada tp benjolan tu lbh lembut n mmg x sakit bila ditekan. adakah ini merbahaya atau simptom biasa bila bercerai susu dgn anak? mohon pertolongan puan,tq..

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Noor, ia mungkin merupakan kelenjar susu yang masih tertinggal lagi. Dengan itu anda haruslah menyingkirkan kelenjar tersebut dengan mengurutinya hingga tiada berkelenjar lagi.

 103. surie berkata:

  akum…sy berusia 21thun,mle2 di bwh pting tetek ade benjolan dn benjolan toakin ari mkin besar pting tetek sy pon kdlm dn skrg iye menanah,penyaket ape kh sy nie..??

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Surie, ada baiknya anda membuat pemeriksaan terperinci dengan doktor pakar sakit puan dengan kadar segera bagi mengelakkan ianya berlanjutan dan bertambah teruk.

 104. iffah berkata:

  assalamualaikum puan,saya berumur 19 tahun.ada benjolan di tepi payudara saya hampir di dada bila ditekan terasa sakit dan berdenyut.saya pernah check benjolan itu dan seakan mempunyai ‘mata’,apabila saya picit ia keluar nanah bercampur darah.adakah itu jerawat atau tanda kanser?buat pengetahuan puan saya sekarang sedang period hari yang 3 dan saya terasa sakit di benjolan itu pada hari pertama saya period.

 105. Jayanjali berkata:

  Sy ada keguguran 3+bln..dan itu sudah setahun..baru2 ini kedua2 buah dada sy ada keluar mcm air apabila sy picit ada sus keluar..dari 2buah dada sy…salah satu drpd buah dada sy sus itu kelihatan hijau itupun di sebelah atas…st rasa risau sgt..apa punca sebenar…tlg balas sy…tq

  • zainura66 berkata:

   Jayanjali, bila anda didapati hamil, boleh dikatakan kesemua struktur tubuh badan anda akan berubah termasuklah payudara anda juga akan bersedia untuk menghasilkan susu. Anda perlu mengurut payudara anda tersebut bagi mengeluarkan susu agar is tidak tertinggal di dalam Dan menjadi kelenjar susu. Jika anda hanya membiarkannya, lama kelamaan ia akan menjadi kelenjar yang lebih besar Dan mengeras sehingga menyebabkan aliran darah tidak lancar di zon tersebut dan menampakkan hijau yang menandakan ianya amat tegang dan mungkin juga akan menyakitkan anda nanti.

 106. ingin tahu berkata:

  sy nak tahu, kenapa satu saluran putin susu sy keluar nanah apabila sy picit, iyanya terjadi sebelah kiri shj.. adakah sy ada petanda awal kanser? mintak tolong puan bg penjelasan

  • ingin tahu berkata:

   kenapa ianya terjadi puan? sedangkan saya selalu menyusu anak.. sehingga umur anak saya sekarang 1tahun 9bulan.. apakah yang perlu saya lakukan sekarang?

   • zainura66 berkata:

    Amalina (Ingin tahu), selalu menyusukan anak bukan bermakna anda bebas dari kelenjar susu, ketumbuhan atau kanser. Ia terjadi akibat sumbatan racun tubuh badan yang menyekat Dan menyumbati salur darah di mana-mana jua bahagian badan pun. Dengan itu berhati-hatilah….

 107. sha berkata:

  Asalamkum…saya baru melahirkan ank yg ke2..semase dlm pantang saya ada mengurut payudara saya,slpas 3 hari puting payudara saya ada mcm jerawat..bila saya picit dia ada mgeluar kn nanah bcmpur darah..

 108. sha berkata:

  Apakah itu petanda awal kenser..

  • zainura66 berkata:

   Tidak semestinya Sha. Namun jerawat tersebut memberitahu anda bahawa terdapat sumbatan atau kotoran di bawah kulit tersebut. Dengan itu Sha harus sentiasa peka dengan keadaan payudara lebih-lebih lagi bila selepas haid kering 3 hari. Mesti lakukan pemeriksaan payudara sendiri bagi mengelak kelenjar atau kanser.

 109. rika berkata:

  Saya pembaca di indonesia. Ingin bertanya, saya mengalami sindroma bahu lenguh dan penyempitan cervical spine. Belikat kiri sangat sakit dan payudara kiri sering nyeri. Tapi insyaAllah tdk ada benjolan dan tdk ada tanda2 kanser seperti anda tulis.Usia 33th tinggi 158cm berat 62kg.
  Menurut dokter saya obesitas. Nyeri payudara karena apa?

  • zainura66 berkata:

   Rika, anda mengalami rasa nyeri adalah disebabkan sumbatan di ruas tulang belakang tulang serviks (ke bahu dan tangan).

 110. yanna berkata:

  Salam, saya nak tanya ada ketulan di bawah ketulan di bawah puting saya. Saya berumur 18 tahun. Bila saya sentuh, saya tak rasa sakit. Ini tanda awal kanser atau hormon?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Yanna, Cuba tekan atau picit betul2 samada sakit atau tidak, jika tidak sakit bermakna ia hanya kelenjar biasa sahaja tetapi anda masih perlu memantaunya.

 111. yanna berkata:

  maaf *dibawah puting saya

 112. KHai berkata:

  Informasi yang sangat menarik untuk di ketahui bersama… Bagi anda yang ingin mengetahui ubat yang mampu merawat dan mencegah pelbagai jenis penyakit kanser yang dialami anda dengan cara yang selamat serta terbukti berkesan anda bolehlah layari website di bawah ini sekarang…

  http://bit.ly/ubatkanser

 113. yura berkata:

  slm.. sy igin brtanya.. sy mnglami kegataln pd buah dada sy.. n kgtalan ni xde bonjolan atau kemerahan.. dan bnyk article y sy bce mngtakn bhwa kgatalan adlah tnda kanser ini.. krna kegtalan sy mngaru dan trdapat luka.. sudah 3 hri sy mnglami kgtlan ini.. adakah ini akn merebak kpda thp y lbh berbhaya? adkah ini kanser? ape y perlu sy lakukan?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Yura, adakalanya kegatalan tersebut mungkin disebabkan faktor diet pemakanan yang di ambil seperti mungkin anda sering mengambil pemakanan yang dijeruk, makanan dalam tin, atau makanan ringan yang mengandungi banyak bahan perasa (MSG). Jika ya, anda harus kurangkan pengambilannya.

   • Anis berkata:

    yup! yup! yup! sama! sama! masalah sama! sejak kebelakangan ni saya asyik beli jeruk… habis spm… nak enjoy sikit… tapi… saya baru 18… ada kemungkinan ke?

   • zainura66 berkata:

    Kurangkan makan jeruk….

 114. anis berkata:

  salam
  saya berumur 21 tahun dan blum berkahwin lagi,,saya mempunya ketulan di bawah ketiak sejak sebulan yang lalu,,ketulan tersebut bila ditekan tidak sakit dan bergerak2…adakah ianya hanya kelenjar..blehkah diurut kerana apabila saya selalu tekan ia akan sedikit membesar?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Anis, anda bukan hanya patut menekannya sahaja, bahkan harus picit Dan urut hingga hilang kelenjar tersebut. Jika ia tidak boleh hilang dalam masa 1 hari, anda mesti selalu membuatnya Dan bersabar.

 115. Anis berkata:

  Assalamualaikum, saya 18, bujang, bawah puting payudara saya ni terasa gatal.. bila digaru dan luka. bahaya ke?saya jarang pakai baju dalam kalau di rumah.. tak selesa. salah ke?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Anis, adalah tidak menjadi kesalahan tidak memakai baju dalam di dalam rumah malah adalah lebih baik untuk kesihatan buah dada anda. Jika ianya gatal hanya sementara sahaja tidak menjadi masalah, mungkin terdapat kotoran di situ.

 116. Mjmary berkata:

  Halo Dr. Sy berusia 25 tahun,berbadan gempal sedikit dan belum berkahwin. Pada usia 16 thn, saya pernah mempunyai benjolan di payudara sebelah kiri .setahun selepas itu saya telah melakukan pembedahan membuang benjolan itu.seingat saya, Dr yg merawat sy ketika itu ada menulis di kad perubatan bhw benjolan itu dikenalpasti sebagai fibroidenoma (if im not mistaken). dan tidak berbahaya. Pada minggu lepas, sy baru menyedari bahawa terdapat seperti urat berwarna merah pudar pada kedua-dua payudara saya.jumlahnya tidak banyak.saya rasa itu tak normal sebab sebelum ini kulit saya putih sahaja. Kadangkala terdapat rasa nyeri pada payudara di sebelah kanan tetapi berkala. Adakah ini adalah kesinambungan benjolan yang dahulu atau tanda2 awal kanser payudara?adakah benjolan terdahulu telah mninggalkan sel kanser pada badan saya? Sy sungguh risau, ahli keluarga atau keturunan tiada yang pernah menghidapi penyakit ini.. Bantu saya jwb persoalan ini Dr..terima kasih

 117. zie berkata:

  Salam..
  Saya mempunyai masalah yg saya sndiri tidak tahu puncanya..
  Pada awalnya saya ambil ringan kerana berpendapat ianya akan beransur2 hilang tetapi sekarang sudah pn berlarutan hampir 2 bln..
  Pada mulanya saya sakit di bahagian belakang kiri, berdekatan tulang belikat.. selepas itu sakit d bahagian kiri ketiak.. seterusnya di bahagian kiri buah dada.. sakit mencucuk yg semakin lama saya rasa semakin kerap..
  Sakit yg seolah2 sakit daging yg bernanah.. sakit yg berbisa..
  Minggu lepas saya sudah ke klinik dan setelah pemeriksaan dibuat, doctor tidak menemui apa2 benjolan pada buah dada saya dan merumuskn ianya disebabkn otot..
  Saya diberikan ubat utk legakn otot tetapi tidak berkesan malah sakit mencucuk sudah menjalar ke tengkuk kiri dan tangan kiri..
  Adakah kemungkinan sakit yg saya alami ini tanda2 kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Zie, mungkin ini adalah tanda2 awal ketumbuhan. Terdapat 2 jenis ketumbuhan iaitu benigna (ketumbuhan bukan kanser) dan malignan ( ketumbuhan kanser). Anda boleh memeriksa sendiri payudara anda samada ada ketumbuhan atau pun tidak dengan menekan puting paayudara anda ke dalam ketika berbaring terlentang dengan jari telunjuk secara menegak. Jika sakit bermakna terdapat ketumbuhan/ sumbatan di payudara (walaupun tidak ada benjolan).

   • ainaha berkata:

    Salam.. sy brumur 17 tahun.. di bahagian kirir dada sy brasa sakit dan pedih. Terdapat jerawat yg tumbuh disitu.. dan sy dapati ad lebam yg brwarna kuning di dada sy.. apakah sebabnya?

   • zainura66 berkata:

    Waalaikumsalam Ainaha, tanda lebam adakalanya memberitahu bahawa di bawah kulit bahagian tersebut mengalami masalah takungan toksin.

   • Hanim Yusop berkata:

    2 hari lepas saya mengalami sedikit kesakitan di payudara. Kadang kala disebelah kiri, selepas itu di kanan. Ia nya tidak sakit serentak. Awal pagi saya merasakan sakit di sekitar puting sebelah kanan. Apabila ditekan tidak terdapat ketulan tetapi sakit. Ianya sakit disekitar Areola. Saya mushkil adakah ianya serius?

   • zainura66 berkata:

    Hanim, cuba elakkan pemakaian bra( baju dalam) yang ketat serta berdawai.

 118. nuredayu isham berkata:

  assalamualaikum, sy berusia 22 tahun dan ibu sy sedang mengalami kanser payudara .. sejak 2-3 minggu ini saya berasa sakit bisa2 di bahagian kiri payudara .. tiada sebarang gejala yg tertera diatas cuma rasa bisa yg muncul apabila saya baring meniarap menekan payudara (biasa dilakukan ketika study) , baring terlentang yg menyebabkan payudara sy beralih ke kiri sambil tangan yg diangkat dan di letak dibwah kepala, dan apabila saya menekan payudara kiri (kawasan berhampiran ketiak) .. apakah tandanya ya ?.. dan apa yg perlu sy lakukan utk mngurangkan bisa ini ? adakah sy terdedah kpd kanser jika sy sering menolong ibu merawat luka di payudara nya and etc?

 119. faraelisa berkata:

  assalamualaikum..
  saya sebelum ini pernah menjalani pembedahan di payudara akibat sakit breast abcess…setelah habis operation..saya dikehendaki membuat dressing setiap hari salama 2 bulan lebih…namun sehingga kini..bisul tersebut tumbuh bersilih ganti…dalam saiz duit 10sen hingga 20 sen..doktor hanya bagi saya ubat dan lakukan teknik sedut di mana doktor akan inject bisul tersebut dan keluarkan nanah tersebut melalui injection tersebut..ianya sakit..dan kini sudah hampir 4 bulan saya tidak pergi ke klinik dan tidak makan ubat..bisul tersebut tumbuh lagi sehingga ada 2 biji..saya cuba berubat secara tradisional dengan menyapu ubat yang menyebabkan bisul tersebut pecah dan keluar nanah.masalahnya di sini..saya nak tahu adakah sakit saya ni adalah kanser atau tidak?ada rakan menyatakan bahawa bisul ini adalah tumor. tiada cairan yang keluar melalui puting saya dan keadaan breast saya adalah biasa sahaja..tidak seperti kulit limau.cuma mempunyai bisul yang ada nanah di dalamnya. saya amat risau untuk mengandung lagi.

 120. lily berkata:

  Hai, saya baru jumpa blog ni dan sy harap dapat jawapan bagi mslah sy..saya berumur 21 thun dan belum berkahwin. Sejak 2 buln kebelakgn ni kedua2 payudara saya terasa sakit walaupun bukn masa dtg haid. Payudara saya juga bengkak tp kulit pyudra x berkedut dan tidak ada rasa panas bila d urut. Benjolan juga tiada. Cuma terasa sgt sakit bila d sentuh..adakah ini tanda kanser?

  • zainura66 berkata:

   Hai Lily, bukan semudah ini membuat tanggapan samada anda mengalami kanser atau pun tidak. Selain daripada rasa sakit bila disentuh atau kulit berkedut, terdapat bbrp gejala yang lain spt keluarnya nanah dari puting serta tangan merasa sakit/lenguh/ kebas dan bentuk payudara dara juga tidak normal.

 121. kk berkata:

  Salam..sy nk tnya..
  Saya mnyusukn ank umur 4bln..
  2bln lps..payudara skitar areola sy gatal..
  Saya garu..ianya luka dan mcm berair,basah2 mcmtu..xde smpai mleleh..
  Then..sy ke klinik..doc bg antifungal cream..bile sapu..ok..xgatal da..tp bile skip..ia jd gatal blk..
  Adakan ini ptnda knser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam kk, adakalanya gatal adalah akibat kotoran yang tersumbat di bahagian tersebut. Jika gatal, elakkan dari menggarunya dan cuba sapukan madu lebah agar tidak lebih mudarat.

 122. nana berkata:

  sl,m.saya nk tanya.saya ada anak brumur sethun stgh dan msh menyusu bdn.br2 ni saya ada rasa sakit dibwh payudara .ada benjolan,bila ditekan sakit.tp puting saya msh keluar susu.

  • zainura66 berkata:

   Nana,adakalanya benjolan tersebut adalah dari ketulan susu yang tersumbat di situ. Anda boleh urut sehingga benjolan itu hilang.

 123. eiyra shayeera berkata:

  salam,sy mahu tanya 2hari lepas saya ada picit kuat nipple belah kanan dan tetiba keluar cecair jernih yg sedikit selpas bersama dgn suami sy mlm sebelumnya.itupun selepas sy picit kuat,kalau sy picit biasa takde.saya amat risau kerana sebelum ni sy mmg slalu check doctor namun alhamdulillah tiada pape.sy sekarang dah 2bulan makan acid folic dan minum ESP Shaklee utk hamil kali kedua selepas anak pertama berumur 6thn.adakah berkemungkinan ianya terjadi kerana sy mkn acid folic tu?

 124. qi berkata:

  sejak 2 3 hari nie saya rase sakit kat bawah ketiak , saya rasa ade biji kecil yang terdapat bawah ketiak bila sentuh rasa sakit . macam mane nak buat ? ada langkah2 yang boleh menghilangkan biji2 tersebut tak? selain tu kadang2 saya rasa lengan saya kebas.adakah ini kanser payudara?

  • zainura66 berkata:

   Qi, cara yang boleh membantu mengurangkan sumbatan di bawah ketiak adalah dengan cara urutan terapi. Langkah awal adalah anda kena pastikan sumbatan (biji kecil) tersebut di urut sehingga sakit berkurangan, kemudian kotoran yang tersumbat di situ perlu disingkirkan. Jika anda ingin kepastian samada ianya kanser atau tidak, buatlah pemeriksaan terperinci dengan doktor pakar sakit puan.

 125. Irfan Fikri berkata:

  Assalamualaikum,
  saya berumur 17 tahun, Lelaki. saya terasa ketulan yang sgt kecil di bawah ketiak kiri. Bila saya tekan ketulan tersebut tak rasa apa2 pon. Terasa seperti lemak berlebihan. Saya perasan ketulan tersebut lebih sebulan, tetapi tidak memberi apa2 punca atau sakit pada badan saya. Adakah ini tanda2 saya mendapat kanser?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Irfan Fikri, bukan semua ketumbuhan adalah kanser. Anda hanya dapat jawapannya setelah anda membuat pemeriksaan ke atas sampel sel ketulan tersebut.

 126. norzaini berkata:

  Sentiasa rasa sengal d bahagian payudara.tapi ketulan x ada.berdenyut sekejap sana sekejap sini kadang x tahu sakit kt mana.adakah iru tanda kanser.

  • zainura66 berkata:

   Norzaini, jika keadaan sebegini mungkin akibat sumbatan toksin yang menyekat aliran darah di payudara anda.

 127. fifi berkata:

  salam
  nama saya fifi umur 34 th ibu dari dua orang anak… saya mau nanya pada puting saya ada seperti urat besar kira” 1/2 cm menonjol keluar puting
  dan rasanya nyeri… sudah 3 hari tp masih saja belum juga kembali seperti semula…
  biasa nya waktu menjelang menstruasi saya jug mersakan hal yang sama.. payudara saya panas
  dan nyeri.. tp kali ini kok ada tumbuh semacam urat… apkahah urat seperti ini berbahaya… ?
  makasih sebelumnya

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Fifi, selagi payudara anda tidak menunjukkan tanda-tanda kanser seperti yang disebutkan di atas, anda tidak perlu khuatir. Ada kemungkinan urat besar itu timbul sebab anda berkerja terlalu berat sehingga urat ketegangan.

 128. untys berkata:

  Assalamualaikum.sy nk ty lah.buah dada sy yg belah kiri ni bile di tekan sakit.baru 2 hr sy rs mcmtu.tp xd bnda yg keras atau benjolan.sbb dia sakit jd ad rs pns skit.sy msh nyusukn ank.ank sy umo 6 bln.puting pn bile d tekan rs sakit..adkah di sbbkn ank sy dia dah mule gigit2 puting buah dada sy?timbul kerisauan jgk bile da sakit tetibe jer.tlg bg pnjelasan.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam untys, sakit biasanya menunjukkan ada tanda2 mulanya penyakit. Anda boleh cuba urutkan payudara yang sakit hingga sakitnya hilang; mungkin disebabkan terdapat sumbatan toksin di situ di ketika itu.

 129. faiz berkata:

  waalaikumsam….sy berusia 36 thn. sejak seminggu ni sy mengalami sakit pada puting, sy ingat sbb anak sy yg usia 2thn lebih hisap, jd sy berhentikan susuan. Pada mulanya memang terdapat luka tetapi setelah luka elok masih sakit lagi & terdapat cecair yg telah kering pada bwh puting setiap kali sy check….adakah ni tanda2 cancer?

  • zainura66 berkata:

   Faiz boleh buat pemeriksaan terperinci dengan doktor pakar sakit puan bagi mengesahkan masalah yang dialami.

   • Zira berkata:

    Salam sy umur 28 tahun..bru sebulan lebih kahwin…payu dara sy dah 3 4 hari sakit seluruh payu dara tapi bahagian puting bile ditekan mula2 skt tapi masuk hari ke tiga bile ditekan tidak sakit lg,bile sy meniarap skt…baru2 ni ade rekahan di bahagi ke dua2 belah payu dara kelihatan di bahagian atas..apakah tanda ini?

   • Zira berkata:

    Sy lupa dan kdg2 payu dara sering gatal dan menucuk2 ia dtg tidak menentu

   • zainura66 berkata:

    Zira, jika begitu anda haruslah sentiasa pantau akan keadaan payudara anda sebelum terjadinya ketumbuhan atau barah.

 130. ainlin berkata:

  Salam.. Sy berumur 34 thn dan mpunyai 2 biji ketulan di dalam payudara kiri sy sejak 5 thn lalu. Thn demi thn, ketulan itu smakin mbesar dan kini sbesar guli. Menurut doctor, ketulan tsebut adalah kelenjar susu yg mbengkak (kerana sy msh belom bkahwin) dan myarankn ketulan itu dibedah. Ketulan itu akn bdenyut bisa jika sy melakukn keje berat @ pnt.. Adakah ia mrbahaya kepada sy atau mjadi kanser jika sy biarkn tanpa dbedah? Minta pndangan puan. Terima kasih.

 131. Dyan berkata:

  Nak tanya .. Bawh ketiak kiri dan kanan ada biji bnyak . ada yg besar . n ada yg kecik . bila sy ckur bulu ketiak msti ketiak sy ada ketulan besar dan terasa gatal. Bila tekan saket .. Ada kah itu stu petanda kanser ?

  • zainura66 berkata:

   Dyan, di ketiak terdapat nod-nod limfa (lymph nodes) yang berfungsi sebagai penapis racun tubuh badan. Rasa gatal dan sakit merupakan longgokan toksid/ racun yang banyak terdapat di situ, maka awasilah sebelum iaa melarat menjadi ketumbuhan atau pun kanser.

 132. Yana berkata:

  Sy mengalami ketulan yg sakit dan gatal diketiak . ketulan bkn diluar tp didalam . mula hanya satu tp kian bertambah . Dan hari ni Ade satu biji di sebelah puting payudara . bulat keras Dan sakit . apakah petandanya tu? Mcm mana nk cegah n baik

  • zainura66 berkata:

   Yana harus urut ketulan-ketulan tersebut hingga hilang.

   • nur berkata:

    salam..sya seorng penuntut ipta,berumur 21 thun..dan dalam minggu exam sekarang..payudara saya sekarang ada keluarkn nanah tapi skit..saya tak pulah rasa ada benjolan..tapi payudara saya ada bengkak,lepas tu saya datang bulan..saya anggap bengkak tu sebab nak datang bulan…saya risau lah,tapi saya kena fokus dengan study saya…

 133. siti heleyza berkata:

  salam..saya nk tnye..sy mrase ad benjolan yg agk bsar dipayudara kiri saya..saya belum berjumpa doktor,,dan sy rse sakit di ketiak sebelah kanan,,adakah itu kanser atau tanda2 awal kanser?saya berumur 20 tahun dan sudah berumah tangga..terima kasih

 134. noor berkata:

  salam..sy 21thun..sbulan yang lalu, saya mengalami kegatalan di bhagian bwah kedua2 payudara..ad mcm bintik2 merah..n kdg2 bintik2 tu ad warna putih..mcm jerawat yg warna putih tu..pada mulanya xd rasa pedih..tpi pd mngu ke-2, mula rasa pedih pd bhgian gtal2 tu.sy xtau ni ruam ke ap..sbb rasa gtal tu dtg waktu mlm sblum tdur atau pun bila berpeluh..kbtulan waktu tu sy period, bila sy buat PSP, rsa mcm ad ktulan kecil kt pyudara kiri..dlm minggu ni baru hilang bintik2 tu n rasa gatal2 pon dh bkurg..ktulan n rasa pedih pon xd dh..sy nk tnya, adakah bintik2 kcil warna merah n putih tu mrupakan antara tnda2 kanser pyudara? utk pngtahuan, sy tidak pernah lgsung menggaru apbla rasa gatal tu dtg..

 135. misznoorsya berkata:

  salam..sy 21thun..um..nk tnya..sjak sbulan yg lalu, sy ad rasa gatal2 kat bhgian bwh dua2 belah payudara..rasa gtal2 ni slalunya dtg pd waktu mlm n ble bpeluh..pd mula nya, xrasa pdih ..tp lpas 2 mngu, tmbul rasa pdih2 kt bhgian yg gtal..sy xpernah m’garu pd bhgian t’sbut krna tkot t’luka..sy xtau ini ruam atw pon tdk..ad bintik2 kcil warna merah n putih..bintik putih klihatan sprti jrawat yg wrna putih pd muka..sy ad cek sndiri pyudara, dn rasa sprti ad 1ktulan kcil pd pyudara sblah kiri..adakah kegatalan, dan bintik2 ini mrupakan tanda2 kanser pyudara jgk? ap yg ptot sy lkukan?

 136. Mira berkata:

  Assalamualaikum,
  Saya baru sahaja berumur 17 tahun, tapi saya tidak pasti sama ada ianya berbahaya atau pun tidak… Perkara yang saya alami sekarang ialah payudara sebelah kanan saya dibahagian berdekatan puting telah luka dan sering berasa gatal~ Adakah berpunca dari terkena jangkitan kuman??? Ini pertama kali saya alami, jadi saya ragu2 untuk bertanya.
  Apakah yang saya alami sekarang? Macam mana untuk mencegahnya? Adakah serius?
  Mohon dibalas… ^_^

 137. hana berkata:

  salam, saya nak tanya, saiz payudara saya sebelah kecil dan sebelah lagi besar, sya risau… kenapa erk?

 138. adilla berkata:

  Salam kak .saya berumur 21 thun.sudah seminggu saya mengalami sakit di kedua belah puting dan puting merasa tegang.apakah ini tanda tanda kanser ?

 139. lela berkata:

  salam .. saya x berapa paham dengan ayat” benjolan di permukaaan ” itu mcm mana .. tp untuk kes sayaa pula apabila saya memegang payudara saya rasa ad beberapa benjolan di kedua2 belah payu dara saya .. manakala di kawasan lingkaran puting saya macam berkedut .. boleh tolong jelaskan ? mcm mana nak atasi masalah nie ?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Lela. Anda boleh menguruti bahagian yang ada benjolan itu hingga hilang jika mampu.

 140. rohayu bt ibrahim berkata:

  intan bingung
  saya nak tanya saya x ada bonjolan dibawah ketiak …baru2 ni payudara saya ada sebelah kiri rasa sakit. dan panas..dan bila dipicit ia keluar seperti nanah sedikit sahaja..,saya dah berjumpa doktor dan diberi antibiotik sekarang dah x sakit..bonjolan x ada tapi cecair jernih dan macam nanah ada lagi sikit2..saya risau adakah ini tanda2 cancer?Anak saya dah 3 tahun,dia menyusu selama 2 tahun…xkan bengkak susu lagi?
  saya harap2 dapat penjelasan ya…

 141. afif berkata:

  Salam,,,sy nk tny istri sy mengalami bonjolan kt bawah ketiak kiri dia,,bila tekan rsa skit,,sy nk dpt kn kpastian adakah istri sy mengalami tnda awal kanser sbb hri nie sy nk bwa istri sy buat pemeriksaan doktor,,,kluarga istri sy xdak yg mengalami kanser payu dara

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Afif, jangan terlalu terburu-buru membuat sebarang andaian tentang kanser selagi tidak melalui prosidur ujian ke atas sampel tisu.

 142. siti berkata:

  salam. baru baru ini puting tetek sy merasa skit scra tiba2. rasa ngilu apabla puting ditekan pd mulanya , bbrape hari kemudian sy lihat puting tetek sy berkerak kering dan mengelupas sprti lps terluka. puting terase sakit ble kulit dikupas. tlg sy. sy msh muda dn tkot jika ini adlh tnde awl knsr.

 143. Ivy berkata:

  Hi,

  Sy mempunyai biji d bawah ketiak sebelah kanan.. Ianya lembut tp ada rasa sakit bila sy sentuh..first ia timbul masa sy berumur 19 .. Kini sy sudah 21 thun.. Ibu sy juga ada benda mcm tu tp dia suda buat pemeriksaan n disahkan tidak ada mngalami tanda2 barah atau kanser.. Adaka itu tanda2 penyakit barah payu dara?..

 144. eina berkata:

  Salam saya berumur 24 thun..saya nk tahu..jika payudara trase gtal dan mgelupas keping2 disekitar puting..di bhgian kiri Dan kanan Dan saya pernah mgalami bisul di bhgian kiri 6 thun dlu .ape gejalanya….saya Sgt risau takot…..

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Eina. Jika anda pernah mengalami bisul sebelum ini bermakna kandungan darah anda mengalami banyak racun/ toksin. Anda perlu ubah tabiat serta diet pemakanan anda seperti memakan lebih sayuran dan buahan segar serta elakkan daripada makanan yang mengandungi pengawit atau pewarna yang berlebihan.

   • eina berkata:

    ade risiko x utk mjd kanser ker…:(

   • zainura66 berkata:

    Sudah tentunya mempunyai risiko jika pemeriksaan ke atas sel dibuat didapati ada kanser.

   • shuha berkata:

    as salam, saya ada ketulan kt bwh ketiak dkt dgn payudara knn, sebesar guli..bila ditekan bru terasa sakit tp tgn kanan xtrasa kebas atau apa2..dua2 puting payudara saya pun trmasuk ke dalam ttapi bila sentuh akn kembali ke bentuk asal..mak sdra prnh mghidap kanser ni..adakah ni kanser payudara ?

   • zainura66 berkata:

    Waalaikumsalam Shuha. Saya nasihatkan anda agar sentiasa pantau puting payudara agar ia tidak masuk ke dalam sebab jika ianya termasuk ke dalam, ini merupakan gejala awal kepada kanser payudara.

   • shuha berkata:

    adakah saya patut buat pemeriksaan ?

   • zainura66 berkata:

    Shuha boleh buat pemeriksaan sendiri atau boleh juga berjumpa dengan doktor gyne.

 145. jiwa_jugak berkata:

  as’salam… saya umur 18 setahun yang lepas saya pernah buat pembedahan di sebelah kiri payu dara kerana lemak terkumpul.. baru-2 ni saya terasa gatal tetapi saya abaikan kerana sya fikir mungkin semut gigit ka apa ka,,, selepas semingu saya cek ada benjolan dan kemerah merhan… di sekeliling merekah.. adakah saya kenser payu dara…

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam jiwa_jugak. Sel kanser hanya boleh dipastikan selepas membuat pemeriksaan seperti biopsi. Mungkin ini hanya longgokan toksin yang bekumpul sehingga anda merasa gatal. Buang secara pembedahan tidak menjaminkan lemak/ racun toksid tidak akan berkumpul di situ lagi….

  • lisa berkata:

   Nak tnya. Sy umur 17. Tkde bnjolan tkde kemerahan. Tkde sume tu. Cuma sy brasa bdnyut dnyut di payudara sblj kiri. Sy risau. Adakah itu mmbahaya? Ianya tjadi smasa haid. Mohon dberi pnjlasan.

   • zainura66 berkata:

    Lisa, biasanya ia berkedaan sedemikian bila kedatangan haid dan jika sakit berdenyut itu hilang bila haid habis, maka tidak perlu risau sebab ini adalah normal. Tetapi adik harus memeriksa keadaan payudara setiap kali haid habis selepas 3 hari.

 146. tiey82 berkata:

  Pada bahagian atas payudara iaitu bahagian dada sebelah kanan saya terdapat satu biji kecil sebesar biji kacang dibawah kulit. Bila disentuh dengan jari baru rasa ianya licin dan bergerak setempat. Atas payudara terasa keras tetapi bawah ketiak tiada benjolan. Bila diurut terasa sakit dan gatal. Adakah ini kanser atau kelenjar yang perlu diurut. Kakak saya pernah keluar nanah pada payudaranya dan membuat rawatan tradisional dengan seorang ustaz. Alhamdulillah dia sembuh.

  • zainura66 berkata:

   tiey82, penyakit akan menyerang jika tubuh badan kita banyak kotoran. Kotoran amat disukai oleh kuman, bakteria dan virus terus membiak bahkan hantu syaitan jin dan iblis juga suka berumahtangga dalam tubuh badan yang banyak kotoran. Dalam zaman perubatan moden ini, kotoran disebut toksin. Maka kita perlu tahu bagaimana untuk menyingkirkan kotoran dari tubuh badan kita. Tiada kotoran maka tiadalah penyakit ….

 147. rozie berkata:

  sy ana, nak tanye.. bulan lepas breast sy membengkak selasa 3 minggu tapi hanya di sebelah kiri.1 minggu sebelum period, seminggu dalam period dan seminggu selepas period..bila buat pemeriksaan sendiri saya rasa ada ketulan bergerak2 di bahagian permukaan sebesar kacang.takda tanda lain..lepas 2 minggu breast membengkak lagi.tp di tempat yg sama,hanya sebelah kiri.adakah itu simptom awal cancer?

  • zainura66 berkata:

   Ana, bukan semua ketumbuhan adalah kanser. Anda boleh memantaunya pada peringkat awal lagi jika anda tahu bagaimana dapt menghilangkan ketulan tersebut.

 148. Ciya berkata:

  Salam. Di payudara belah kiri saya ada tompok kuning. Tu salah satu tanda ke?

 149. amira berkata:

  Ada kemungkinan tak perwmpuan berumur bawah 20 tahun menghidap kanser payudara? Tolong jelaskan. Terima kasih

  • zainura66 berkata:

   Amira, penyakit kanser tidak mengenal umur dan jantina. Setiap penyakit berpunca dari kekotoran dan perempuan yang berumur bawah 20 tahun tidak terkecuali dari kanser payudara yang bermula dari aspek rohani jasmani yang tidak seimbang bagi kesihatan jiwa raga kehidupan.

 150. zaza berkata:

  hai kak .. dalam payudara saya ada satu ketul .. bila pegang dalm dalam mcm ada satu bnda dlm payudara .. knpe er?

  • zainura66 berkata:

   Hai Zaza, adakalanya ketulan tersebut adalah akibat longgokan toksin yang terkumpul di bahagian tersebut dan anda perlu menyingkirkannya segera agar ia tidak lebih memudaratkan lagi pada masa akan datang.

   • bunga berkata:

    Assalammualaikum..
    Saya nk tanya..saya sering sakit di sekitar bawah payudara kiri dan kanan..setiap kali ditekan..ia semakin sakit..boleh saya tahu ia menunjukkan sakit apa??

   • zainura66 berkata:

    Waalaikumsalam Bunga. Mungkin anda memakai baju dalam yang terdapat besi dibawahnya serta ketat ketika dipakai.

 151. Confuse berkata:

  Salam. Saya berumur 19 tahun. Tapi, puting di payudara kelihatan rata dan terasa berbiji biji di sekitar kawasan yang gelap tu. Adakah ia kanser?

 152. juju berkata:

  salam sy berumur 24..sebelum ni jika nak period sy akan berasa bengkak pada pyudara..lepas tu xsakit da selama smggu dtg haid..tapi sejak smalm kira2 haid sdh hbis smggu saya terasa gtal dan bgkak di bhgian tepi pyudara..gatal sebelah sahaja tapi bgkak di kedua2 bahgian pyudara bkn dtgh tpi ditepi….bile ditekan rasa sakit..nak cek benjolan xpasti sama ada itu mmg bnjolan atau pun bkan…untuk pengetahuan sy jugak bkerja didlam lab dmana ada sedikit radioctve..namun tdk kuat..nama gas tsebut gas chromatography..adakah ini blh jd pnybb? sebelum bekeja sy jgak sdh mmbuat mdikal cheup untuk pekerja sinaran..mohon bantuan..terima kasih.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Juju. Persekitaran yang mengandungi radioaktif sedikit sebanyak memberi kesan kepada sel tubuh badan kita, namun tidak perlu risau sebab ada buat medical check up oleh majikan. Juju, kini kita juga tidak dapat mengelak dari menghidu oksigen yang tercemar oleh faktor-faktor pencemaran udara seperti asap kenderaan, kilang, pembakaran sampah yang terbuka dan sebagainya yang mengotori sel-sel darah kita melalui pernafasan yang disedut oleh hidung kita setiap hari. Penyakit akan menyerangi kita apabila kita lalai membersihkan tubuh badan kita dari kekotoran ini.

   Saya sarankan Juju mengamalkan minum madu lebah asli bagi mendetoksifikasikan toksin/ racun tubuh badan yang tercemar itu.

 153. hafiz berkata:

  Assalammualaikum semua..saya nak bertanya..saya lelaki dan berumur 26 tahun..di bawah ketiak saya kadangkala ada ketulan sebesar biji guli..jika ditekan ianya sedikit ngilu..saya biarkn saja kerana ia akan hilang sendiri…cuma baru2 ini ketulan ini tumbuh dan mengeluarkan sedikit darah dan cecair putih..saya cuba memicitnya dan ada ketulan2 keras keluar sebesar beras..ianya berwarna coklat gelap..minta pertolongan semua apakah benda ini..terima kasih

  • hafiz berkata:

   Minta maaf..di sekitar ketiak

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Hafiz, di bawah ketiak semua orang sebenarnya terdapat noda limfa (lymph nodes) yang berfungsi sebagai penapis kotoran (toksid). Ia boleh menjadi ketulan atau tidak bergantung kepada aktiviti anda seharian serta pemakanan yang diambil. Anda hanya perlu mencucinya luaran dan dalaman agar ia tidak mengganggu bahagian yang lain. Jika ia tidak mengganggu tangan anda, maka tidak perlu risau.

 154. mr daniel berkata:

  Salam admin
  saya lelaki umur 30 dan saya ada merasa ketulan keras pada payu dara saya(kanan)..rasanya dah lama kalau tak silap payu dara saya ada ketulan keras sejak payudara saya terhentak..
  ketulan tersebut keras dan bergerak..tiada tanda2 lain selain daripada itu..sejak ahkir2 ini dah 3minggu payudara saya sakit sejak …
  Atau admin boleh sarankan ubat untuk merawat bengkak ketulan tersebut?
  Keturunan saya tiada kanser dan saya tidak merokok dan minum arak..
  apakan sebenarnya masalah saya hadapi admin boleh bagi cara nak rawat ketulan tersebut?ketulan tersebut tidak bulat lebih mgikut kepada tisu dlm payuda…

  Payudara saya mula ada rasa sakit sejak saya menerima suntikan claymidia masa saya disahkan mgidap pyakit tersebut tempoh hari..
  saya tekan tepat puting tiada sakit dan tiada tanda2 lain selain ada ketulan keras sahaja…

  Adakah ia terus sakit sebab saya selalu menekan2 untuk merasa ketulan bengkak tersebut?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Mr Daniel, biasanya mana-mana bahagian anggota badan kita jika terhentak akan merasa sakit dibahagian tersebut akibat hentakan kuat hingga mencederakan otot di situ dan itulah sebabnya orang-orang dulu di kampung biasanya terdapat seorang tukang urut bagi merawat kes sebegini. Namun, anda tidak perlu khuatir kerana masih belum terlambat lagi bagi merawat tempat yang bengkak itu. Apa yang anda lakukan adalah betul dengan mengurut atau tekan bahagian tersebut hingga ia menjadi lembut (jika boleh) bagi melancarkan aliran darah.

 155. alya berkata:

  Nk tnya at tetek kiri sy pemukaan dkt dgn dade kiri sy ada ketulan cm kulit limau.. bnjol.. n berasa sakit n kebas..

 156. sara berkata:

  Sy bru 17 thn …tp sy mgalami di tgh2 payudra..klihtn mcm jerwat..ble dipicit kluar air..dn rse pedih slps 2..adkh e2 tnda breast canser..mohon pnjlsan..

  • zainura66 berkata:

   Sara, apa yang adik alami ini bukanlah kanser tetapi merupakan gejala awal kepada kanser payudara. Jika tubuh badan mengalami banyak jerawat, ini menandakan darah aadik mempuyai kandungan racun yang agak tinggi.

   • ira berkata:

    Assalamualaikum sy 19 tahun , saya nak tanya di bawah ketiak dan sisi payudara saya ada garis2 dan bintik putih mcm rekahan bila sy macam tegang kan kulit sy garis2 tu lagi nampak , adakah ini salah satu tanda kanser?

   • zainura66 berkata:

    Waalaikumsalam Ira, ini hanyalah rekahan kulit mungkin disebabkan terdapat lebihan lemak di bawah kulit tersebut.

 157. saichan97 berkata:

  Assalamualaikum.. nk tanye, adkah jrwat yg kluar nanah di bwh pyudara juga simptom kanser pyudara???

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam saichan97, jerawat merupakan memberi petanda bahawa terdapat kotoran di bawah kulit. Pada peringkat awal ia bukanlah simpton kanser tetapi jika kotoran ini di biarkan berlanjutan akan mengakibatkan kanser pada masa akan datang. Maka berhati-hatilah…

 158. miza berkata:

  Assalam sis, ada soalan ingin sy ajukan, sy berumur 26thn tp msih blum bkahwin, tp yg menjadikan sy runsing puting kanan mengeluarkan cecair seakan susu dan likat apabila sy picit puting sy. Adakah cecair itu keluar disebabkan ransangan pd payudara sy.Kdg2 ada rasa seperti dicucuk2 dkt kwsn payudara sy. Adakah ini petanda kanser?? Sy hrp nasihat puan dpt membantu sy. Terima kasih.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Miza, agak sukar admin memberi jawapan kerana kita belum pernah bertemu. Tapi dari fakta yang anda berikan, ia seperti simpton awal kanser payudara tapi ada simpton lain lagi seperti tangan anda sentiasa berasa lenguh/ sakit/ kebas serta bentuk dan saiz payudara juga perlu di teliti terlebih dahulu sebelum memberi jawapan samada ianya kanser atau pun tidak.

   • Hani berkata:

    Walaikumsalam admin,

    Simptom sentiasa lenguh dan sakit tangan di belah payudara yang sakit itu adalah kanser payudara ke?

   • zainura66 berkata:

    Waalaaikumussalam Hani,

    simpton bukanlah bermakna kanser, tapi ia merupakan tanda-tanda awal untuk ke arah itu

 159. nurCaHaya berkata:

  salam,sy berumur 22 tahun dan belum berkahwin. saya mempunyai benjolan di bawah ketiak sebelah kiri..apabila benjolan ditekan saya akan berasa sakit..dulu sy ada mengambil ubat untuk resdung dan selepas pengambilan ubat tersebut benjolan besar di ketiak muncul dan apabila dipicit mengeluarkan cecair pekat berwarna kekuningan yg busuk. selepas itulah benjolan tersebut selalu timbul..kadangkala tangan juga menjadi kebas. keluarga sy tdk mmpunyai sejarah kanser payudara.sy obesiti

  • zainura66 berkata:

   Waalaikmusalam nurCaHaya, pesakit kanser tidak semestinya dari keturunan. Ubat resdung yang anda ambil telah ‘membongkar’ kotoran badan anda dan telah menapak di bahagian ketiak anda pula yang menyebabkan bisul tumbuh di situ. Nasihat admin agar anda berusaha menurunkan berat badan dan jaga kesihatan zahir batin.

 160. ticerlina berkata:

  asmlkm.
  2 bln yg lalu, semasa sy berjalan ke kelas,tiba2 seorg anak murid sy terlanggar sy. cukup kuat dan terkena bhgn dada sy. sebulan ni, sy mula rasa sakit, berdenyut dan rasa mcm bahang dan ianya dtg sekejap2 . sy dah check( sendiri) dan tiada rasa benjolan. tapi disentuh dikawasan tersebut,akan rasa sakit namun sebentar.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam ticerlina, admin nasihatkan agar anda perlu ransang darah di bahagian yang sakit agar darah dapat berjalan dengan lancar.

 161. Lyn berkata:

  Assalamualaikum,
  saya ingin bertanya …. saya berumur 15 tahun, tetapi payudara saya mengeluarkan cecair seperti air keruh tidak terlalu putih apabila dipucit atau urut … adakah ini juga tanda-tanda awal penyakit kanser payudara ? terima kasih

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Lyn, bukan semudah itu jika admin harus bagi jawapan sebab perlu banyak fakta terlebih dahulu sebelum memberi keputusan.

 162. hana berkata:

  Saya berusia 31 tahun.baru2 ini saya ada buat pemeriksaan payu darah kerana payu dara sebelah kiri sya terasa sakit..kadang2 rasa sakit tu berpindah tempat.jururawat yg cek tu mengatakan tidak ada apa2 yg luar biasa dgn pauu darah sya..cuma ada bengkak sedikit d bhgian tepi payu dara bawah ketiak..tangan sya agak sakit bahagian siku.saya risau sebab sdh 3 bulan kdg2 datang sakit kadang2 ok.siku sya dahulu pernah retak..tolong sya…

  • zainura66 berkata:

   Hana, tulang yang retak di siku tidak memberi kesan kepada payudara tetapi otot atau urat saraf yang tersepit boleh menyebabkan payudara anda sakit. Mungkin di tempat bengkak itulah yang menyebabkan payudara anda sakit sebab aliran darah tersumbat di situ dan tidak dapat mengalir dengan lancar ke bahagian lain payudara tersebut….Anda perlu singkirkan sumbatan yang ada pada saraf tersebut bagi merawat payudara anda pulih semula.

 163. Curious berkata:

  Assalamualaikum .. Sy berumur 23 tahun,, belum punya anak.. sy nk tny perihal breast yg sy alami sekarang
  1) nipple sy ada keluarkan cecair putih jernih bila dipicit dan trasa sakit.. Setiap kali picit breast (mcm buat breastfeeding sumber dr youtube), nipple ada keluarkn cecair tersebut tp dlm kuantiti yg sgt sedikit.. Mula perasan waktu sy nk tukar baju,, dan cek breast serta nipple,, ada tnmpk seakan cecair putih jernih, sbb tu sy cuba picit n mmg ada keluar..
  2) sy ada baca puan ada syorkan supaya baring dan tekan nipple secara menegak dan sy ada lalukannya dua cara,, jari menegak menjunam ke nipple serta tegakkan jari scra melintang dan tekan,, dua2 cara pon ada trasa sakit kt dlm tu..
  3) dkt lingkaran nipple yg luar, ada 1 lekukkan kecil, mmg kecil,, bru perasan ada,, bila tarik nipple dan rasa tmpt tu mmg ada sedikit lekukkan, kalau nipple terangsang mmg xnmpk lekukkan tu..
  Semua yg terjadi hanya breast sebelah kanan.. Dan baru dua hari terjadi perkara ini..
  Boleh puan bg pencerahan sedikit perihal apa yg saya alami sekarang sbb kalau cek benjolan semua tu,, Alhamdulillah rasa xda,, sy khuatir mgkin itu tanda awal kanser juga..

  • Curious berkata:

   Maaf,, penambahan,, 3) lekukkan tu nmpk mcm lubang kecil yg ditumbuhi 1 bulu halus.. Bila ditarik nipple n dipegang ,, mmg trasa lubang tersebut.. Maaf,, sgt khuatir,,,

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Miss Curious, jangan terlalu jadi penasaran ‘Curious’ dengan masalah ini ya. Ada pelbagai sifat, bentuk dan ragam bagi seseorang yang mempunyai gejala awal kanser payudara. Seperkara admin ingin tahu, adakah tangan kanan anda mengalami sebarang masalah seperti kebas, sakit atau lenguh ? Jika ya, ini juga merupakan salah satu gejala awal kanser (melalui pengalaman dengan pesakit). Anda tinggal di mana ya ?

   • Curious berkata:

    Kebas, sakit atau lenguh tu,, rasa nya tidak,, cuma sy xboleh buat keje lama2 mggunakan tgn kanan,, cepat lenguh,, sy kidal orgnya,, kalau trasa sakit kebas atau lenguh tiba2 tidak la,,, sy tinggal di kedah.. Alor star.. Tp,, kenapa ya boleh jd pkra sedemikian,, maksud sy,, bila picit,, dy boleh mngeluarkan cecair tersebut..?

   • zainura66 berkata:

    Ini bermakna memang ada lenguh lah bila lama-lama buat kerja guna tangan kanan. Dengan itu, admin hanya ingin memberi ingatan kepada anda agar berjumpa dengan pakar sakit puan terlebih dahulu kerana ini juga merupakan petanda awal kepada kanser payudara sebab titik saraf ke tangan ada di payudara tersebut.
    Jika anda ingin mencuba rawatan secara tradisional, anda harus berjumpa dengan juruterapi urut yang tahu bidang ini dan membantu anda untuk menyelesaikan masalah anda ini.

   • misscurios berkata:

    Maksud juruterapi urut tu,, tukang urut kg ye sis.. Sy xde kenal sesapa,, mungkin nnt sy boleh rujuk ke klinik sakit puan.. Mana2 klinik sakit puan pon boleh kn sis,,, sy akan cuba usaha kan,, risau pulak sy,, apa pon,, terima kasih ye .. 🙂

   • zainura66 berkata:

    Sama-sama

 164. Shera berkata:

  Salam Puan ,

  Saya berusia 23 thn. saya menghadapi sejenis penyakit yg pelik dibahagian kedua-dua payudara saya. Payudara saya mengeluarkan cecair berwarna putih setiap masa dan puting saya juga tidak timbul seperti normal. Hal ini dah berlarutan sejak saya berusia 10thn..dah macam2 rawatan saya lakukan dari traditional hingga rawatan moden , semuanya tidak berhasil. Doktor pakar kulit pun tak tahu apa jenis penyakit saya ni. Sekarang , sy gunakan cream “hydrocortisone” untuk keringkan cecair tersebut dari terus keluar. Tapi bila berhenti guna cream , cecair tu akan keluar semula.

  Harap dapat membantu dlm masalah saya ini. Terima kasih.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Shera.

   Pada saya penyakit yang anda hadapi bukanlah pelik. Di sini ada 2 kemungkinan yang menyebabkan cairan putih keluar dari payudara anda. Pertama, keadaan hormon yang tidak stabil dan kedua, ini juga adalah simpton kanser payudara. Jangan keliru dan takut bila saya katakan ini simpton (petanda awal) kanser kerana setiap penyakit ada simpton2 tertentu untuk memberitahu awal kepada kita tentang gejala penyakit yang dihadapi. Dan satu lagi simptonnya ialah puting yang tidak timbul atau disebut “inverted nipple”.
   Saya sarankan agar Shera tidak menggunakan sebarang cream sebab cream boleh memburukkan lagi keadaan. Cuba gantikan cream dengan madu lebah asli. Di antara kandunagn madu lebah ialah antibiotik…. cubalah.

   Boleh rujuk pautan ini : https://en.wikipedia.org/wiki/Inverted_nipple

   Selain itu, adakah anda mengalami masalah dengan kedua-dua tangan seperti kebas atau lenguh ?

 165. hidayh berkata:

  saya baru berumur 20 tahun..saya mengalami gatal2 di bahagian keliling payudara dan puting..serta timbul ruam dan bintik merah..apakah sebab peluh atau mungkin tanda2 awal?sangat gatal dan rasa x selesa..dh berapa kali jgk alami benda ni..normal ke atau sbb lain?

 166. Anne berkata:

  Saya ada biji kecil di bawah ketiak. Firstly, Saya ingat jerawat. Terasa gatal. Lama kelamaan biji itu berwarna hitam. Dari Dua minggu lepas tidak sembuh. Nak tnya apa tu?

 167. khaliesah berkata:

  Kalau Ada benjolan sebesar bola ping pong tapi taksakit. N benjolantu bhagian dlam payudara diblakang outing. Adakah. Brbhaya. Saya dhkna lama . tapi memula ingt tubiasa utk awal perubahan hormon tapi Makin lama makin pelik sebb smpai skrng Ada lg .

 168. Ain berkata:

  Assalamualaikum…nama sy Ain..sy berumur 15..sy ada satu soalan..Di umur berapakak wanita mengalami kanser payudara?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Ain,

   kanser tidak mengira umur dik. Hanya tertakluk kepada perkembangan sel kanser itu sendiri berapa cepatkah ianya membiak …

 169. Maziah berkata:

  Umur anak saya 13 tahun dia sering mngadu kesakitan di sekeliling payudaranya.bila saya mneyentunya untuk kepastian saya mendapati ada benjolan yang keras disekeling kedua dua payudaranya

  • zainura66 berkata:

   MAziah, umur 13 tahun bermulanya hormon aktif untuk tumbesaran. Hanya perlu diurut dan tekan supaya ianya jadi lembut ….

 170. shima berkata:

  Assalamualaikum admin, saya baru berusia 20 tahun, saya selalu tumbuh benjolan di bawah ketiak tp 1-2 ketul saja. tp tk lama akn hilang. dan tangan sebelah yg ade benjolan berasa bisa2. kalau timbul takkan lama. tp dalam 2-3 bulan timbul lagi. Adakah ini mksud breast cancer atau bacteria disebabkan tidak menjaga kebersihan diri?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam shima,

   Kotoran tubuh badan sentiasa dijana oleh tubuh badan kita setiap hari dan boleh tersekat di mana-mana bahagian dan membentuk biji atau pun ketulan. Kita perlu jaga bukan setakat kebersihan diri, tetapi juga faktor persekitaran, makan minum serta tidur baring bagi memperolehi kesejahteraan hidup dunia dan akhirat.

 171. Ciksiti berkata:

  Salam admin.. sy pernah mnjalani pmbedahan akibat fibroadenoma… awal tahun lepas.. Dan skarang.. sy Alami lg ketulan yg sama.. ttp bezanya..payudara sy mnglami kgatalan…sudah hmpir 2 bulan… Dan kini.. muncul darah dr putting sy.. namun..tidaklah bnyk..

 172. ummu berkata:

  Salam…
  Sy umur 25 dan mmpunyai 2 org ank….msih mnyusukn anak…sejak smlm sy trsa skt di bahgian tepi puting…mcm ada 1 ketulan kecil…apakah?

 173. Asyiqeen berkata:

  Assalamualaikum, saya nak tanya dh beberapa hari bahagian di bawah ketiak saya sakit dan rasa mcm bengkak. Mula2 ia cuma sakit denyut2, lepas beberapa hari dia mcm bengkak. Bila tekan dia terasa sakit, kadang saya nk gerak kan tangan saya pun terasa sakit dekat bahagian ketiak. Bahagian payudara saya kadang terasa gatal juga. Ada kah ia salah satu tanda ? Atau itu cuma kuman dekat kelenjar ketiak ?

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Asyiqeen, pada peringkat permulaan adalah kuman dan akan merebak menjadi barah jika tidak dipantau dari awal….

 174. Farez berkata:

  Kanak2 bole kena?

  • zainura66 berkata:

   Farez, oleh kerana faktor persekitaran dan ilmu pengetahuan, setiap penyakit tidak mengenal sebarang usia…

 175. amira berkata:

  salam… sy berumur 28thn..baru2 nie sy dapati ketiak sy terdapat 2benjolan…. n dibahagian ats skt dr ketiak juga terdapat benjolan 3bnjolan..seakan2 urat membengkak..adakah itu tanda knser? sy sgt risau memikirknya …..hurmm sy msh menyusukn bayi sy 6 bln…. bile sy dpt th de benjolan trus sy rase skt2 pd kedua2 belah payudara sy..tlg sy …tqmy

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumsalam Amira,

   Ada kemungkinan benjolan-benjolan itu adalah disebabkan susu yang tersumbat dan menyimpan stock di situ. Hanya perlu berhati-hati agar benjolan itu tidak kekal di situ. Benjolan yang bersifat kekal adalah permulaan bagi kanser …. namun perlu pantau selalu.

 176. Shauna berkata:

  Salam petang. Sekal 4/5 hari yg lps yg mendapati puting saya seperti keras di bahagian puting sahaja. Saya sudah pun check kliling ketiak bwh lengan sebagainya tiada yg ganjil. Tp now it smkn keras n sakit 😞😞😞 dh saya diberi doc makan antibiotik.. Persoalanya adakah itu tanda tanda kanser 😔😔😔 keras sgt sampai nak tidur pun sakit… Tolong saya cik.. Pls reply me via email tqq

 177. syuhada berkata:

  salam puan, sy berusia 23 tahun, baru2 ni sy perasan keliling puting sy bila sy baring dia berkedut. begitu juga bila payudara tiba2 terasa tegang. tetapi bila sy berdiri kedut tu hilang. dulu sy seorang yg berbadan gempal dan kini badan sy telah susut. adakah punca dari susut berat badan atau breast cancer, kerana sy tiada tanda2 benjolan mahupun kluar nanah.

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumussalam,

   Faktor berbadan gempal dan menjadi susut bukanlah menyebabkan kulit payudara/ puting menjadi kedut. Untuk pengetahuan adik Syuhada, otot2 payudara kita boleh menjadi kecut disebabkan pengaliran yang tidak lancar di payudara. Kita perlu memeriksa payudara sendiri dengan membuat urutan payudara kendiri dan rasa samada ada ketulan atau pun tidak. Adakalanya kita sendiri sukar untuk mengesan benjolan di payudara kecuali jika kita buat urutan beberapa ketika dan baru benjolan itu akan kita rasa. Yang penting kita sabar buat urutan tersebut 😊. Selamat mencuba !

  • zainura66 berkata:

   Waalaikumussalam,

   Faktor berbadan gempal dan menjadi susut bukanlah menyebabkan kulit payudara/ puting menjadi kedut. Untuk pengetahuan adik Syuhada, otot2 payudara kita boleh menjadi kecut disebabkan pengaliran yang tidak lancar di payudara. Kita perlu memeriksa payudara sendiri dengan membuat urutan payudara kendiri dan rasa samada ada ketulan atau pun tidak. Adakalanya kita sendiri sukar untuk mengesan benjolan di payudara kecuali jika kita buat urutan beberapa ketika dan baru benjolan itu akan kita rasa. Yang penting kita sabar buat urutan tersebut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s